Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Jumaat, 23 Disember 2011

SURAT DARI SETAN UNTUK MU

Ayat kat bawah sekali tu yang buat tak sanggup nak simpan tanpa forward tu..
Baca la sampai habis wahai sahabat...

(Surat Dari Iblis)

(Surat ini akan membuat anda benar-benar berfikir)

(Sebenarnya surat ini hampir membuatku gila saat aku membacanya, tapi
aku harus forwardnya kerna catatan kecil dibawahnya)

SURAT DARI SETAN UNTUK MU

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu.

Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu

Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai
santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat ketempat tidurmu

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya

Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak
merubah cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku.

Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,

dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu .

Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah.

Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.

Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap
memanfaatkanmu sepanjang masa untuk mebalaskannya

Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana
untukmu dihari depan.

Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku,

dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.

Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH

Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan
kepadaNYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani

Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, munafik,makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua ,

Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk.

TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya.

Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita.

Ini hanya merupakansurat penghargaanku untuk mu.

Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku
memanfaatkan hampir semua masa hidupmu.

Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu.

Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa.

Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu.

Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.

Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana
berbuat dosa.

Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong,
berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.

Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya.

Begitulah anak-anak .

Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang.

Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi.

Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas
dosa-dosamu.

Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.

Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap
melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh.

Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu.

Hanya saja kau harus menjadi orang tolol yang lebih baik dimata ALLAH.

Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan memberi surat ini kepada sesiapapun.

#copypaste

Rabu, 14 Disember 2011

apsal cepat sangat masa berlalu.....!!!

cepat sungguh masa berlalu.
hari ni sibuk sungguh, ialah dah nak akhir tahun kan..
 
 
susah kalau bekerja dengan orang yang tak mahu kerjasama...aku tak mahu tunggu lagi, kalau bos bising, suka hati dialah sebab aku dah cuba..

client ni, dah bagi document dia sikit-sikit, aku tangguhkan dulu sebab ingat nak habiskan yang 1 tu, tunggu punya tunggu dah masuk ujung tahun. so gelabah aku dibuatnya, kena lah aku wat cepat2 sebelum bos meletup. penatlah nak susun doc. sebab client ni takde kerani akaun so dia just bagi segala invoice then aku susun (book keeping lah tu)


petang aku tak buat part-time kat klinik sebab aku nak habiskan kerja aku kat opis sebelah, hehehe... diam2 aku ada wat part time kat opis sebelah jer ngan opis aku, kebetulan dulu kerani akaun dia benti so takde sapa nak ganti. aku cubalah selesaikan akaun dia tahun lepas, so boss diorang suruh continue so aku kena update account dia every month. Alhamdulillah, aku dapat sikit wang saku dan ilmu..sebabnya company ni account dia guna UBS, kat opis aku lak ICS, kat klinik ICM...hihihi (saja enterframe)


Ingat nak kerja sampai malam, bajet lewat sikilah balik..banyak giler transaction yang nak kena buat, tetiba jer rasa nak gi toilet. Giler gelap, ingat lampu tak on rupanya malap. dalam kepala hotak ni mula la duk terbayang2 benda puteh kat penjuru, rasa macam takut jer nak keluar toilet.

 Seram.....!!!

Ahhh...lantak la, kalau nampak nak wat camner, mata memang tak toleh kiri kanan dan fokus kat pintu jer..ahaks.. fuh selamat. Actualy memang takde ape2 pong. tapi penakut kan cenghitu ler jadiknyer. Tanpa melengahkan masa amik jer barang2 yang mana patut angkat kaki blah...takde maknenya nak tunggu. teringat dulu kan ada kes pecah opis takut...!!

 meja makan jadi mangsa....

akhirnya aku sambung kat rumah la pulak...tapi kebiasaannya memang tak ah, anak2 akan suruh tidurkan dulu mereka then boleh sambung kerja, tapi kalau kepala ni dah landing kat bantal alamat hanyut...so tak jadi kerja.

bila bangun pagi jer..hati mula menjerit "Apasal cepat sangat masa berlalu ni....!!!" nak buat camner sabor jelah..

So "Happy Working Everyone"

Isnin, 12 Disember 2011

nukilan

"Jangan menangis karena semuanya berakhir. 
Tersenyum karena hal itu terjadi."

Jumaat, 9 Disember 2011

nukilan hati

Tuhanku yang amat aku cintai,
lihatlah wajahku yang letih ini ...

yang telah berupaya menuruti tuntunanMu
untuk bekerja keras dalam kejujuran,
untuk kebaikan hidupku dan kebahagiaan keluargaku,
   
tapi ...

yang belum dihargai dengan baik oleh sesamaku ...

Aku yang dicari saat aku tak ada,
tapi yang diabaikan saat aku ada,
yang diperintah tanpa mengukur kekuatanku,
yang dimarahi tanpa perduli hatiku pun bisa sakit,
yang disebut namaku hanya dalam kemarahan,
yang dihargai seperti aku lebih murah dari perabot rumah mereka.
Tapi itu semua bukan salahMu.

Ini pasti karena aku belum cukup memampukan diriku.

Besok, aku akan mencoba lebih berani lagi,
berupaya lebih bertenaga lagi,
dan bertahan lebih sabar lagi.

Besok, aku akan memperpanjang setiap menitku
dengan doa dan kerja keras,
akan kuperindah setiap menitku dengan kesyukuran,
dan akan kujadikan setiap menitku bernilai,
karena aku khawatir waktuku akan habis
sebelum aku sepenuhnya mampu membahagiakan
ibu dan ayahku, kekasih hatiku, anak-anakku,
dan mereka yang kucintai dan yang mencintaiku.

~Thank U so much, my lovely sist..lovee!~
Nukilan FB friend Dini Rahmajanti

Rabu, 7 Disember 2011

Dia panggil aku MAKCIK!!!!


Pejam celik pejam celik dah habis dua minggu aku cuti kerja part time so Monday start balik sebab klinik tu dah dibuka selepas 2 minggu tutup untuk direnovatekan.. datang2 dah ada kerja buat aku, file2 dalam kotak dipersilakan susun...  (adus belum buat kerja dah rasa penat) ok dah namanya kerja so kena kerjalah sebelum dikerjakan hehehehe....
Aku bukan nak cerita tentang kerja tapi nak ngumpat   oopps...tak2 (tak baik taw, dose...) sebenarnya Doctor ada pekerja baru, alah budak lepasan SPM sementara nak sambung belajar dia kerja la kat klinik lagi pun nanti katanya dia nak study medic. Ok tak kisah, kami kenal budak ni namanya Anis, anak tokey kedai runcit sebelah klinik bukan sapa2 jiran kami jugak..

Rakan sejawat aku kenalkan diri dia sebagai Aunty Ton, oklah sebab dia rasa si Anis ni lebih kurang baya anak dia jer, tak tergamak rasanya nak suruh panggil akak. aku ok jer, tapi apsal Kakton suruh Anis panggil aku Aunty Yus, ek eleh...     takmo2... Kakton cakap jangan nak prasan..akupun ok kan jelah... tapi terkadang tersasul gak gelar diri akak, Si Anis ni lak setuju jer ngan idea Aunty Ton dia.

Nak dijadikan cerita adalah sorang patient tu datang nak buat medical check-up, so biasalah budak baru mesti tak tahu punya..so Si Anis nipun panggillah aku.."Makcik, ada orang nak tanya sesuatu. " aku kan cam orang bengong gi tengok belakang aku, eh! baru prasan, kan kakton suruh Anis panggil aku Aunty.
   alahai, dia panggil aku makcik. yang bestnyerkan patient tu lak tersengeh jer kat aku .  geramnyer aku kat  budak nih...    (Anis, aku panggil ayah ko Uncle taw....grrrrr....) akan tetapi perlu diingat aku kerja bahagian kaunter muka kena sentiasa    Senyum tak boleh marah marah....hahahaha sabor jelah..budak2 dia mungkin tak perasan sebab bagi dia Makcik tu kan sama maknanye ngan Auntie. so orang melayu kenalah cakap Bahasa Melayu.
  keesokannya kakton tegur Anis supaya panggil Aunty bukan makcik sebab kalau makcik bunyinye macam tak sesuai....    Anis pun akur, semalam aku kerja, Anis panggil aku Aunty hihihi.....

Perasan tak apsal yea...kita macam rasa panggilan makcik tu macam untuk orang tua, tapi Aunty tak pulak, walhal maknanya sama jer dua2pun kertu. mungkin makcik macam tua sangat tapi aunty tua sikit hahahaha.....
mungkin juga sebab bahasa kalau kite cakap I love U.. cam biase jerk tapi cuba cakap Saya cinta Awak ..cam gatalkan?...cam budaya gak, omputeh kalau buat sesuatu yang pelik nampak cam ok jer, cer orang Melayu buat mesti nampak pelik...takyah la bagi contoh sendiri mau ingat..!

Berbalik pada story...Makcik tu adalah pangkat, pangilan hormat bagi yang muda pada yang ehem...tua. rasanyer kan tak semua orang suka pangkat kan.. . Tapi hari yang Anis panggil aku makcik, ada juga patient panggil aku Adik walaupun di IC diorang menunjuk  diorang lebih muda dari aku....at least aku muda dari umur aku...  hahaha....
Cepatnye masa berlalu dalam beberapa tahun akan datang dapat pangkat Nenek  lak.... eh..eh  Granny kot hehehe...