Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Jumaat, 28 Disember 2012

Wedding Anniversary # 9

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni adalah hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke 9. 
 http://davf.daisypath.com/ozvqp8.png

 

Alhamdulillah selama kami bersama kami dianugerahkan seorang putera dan seorang puteri iaitu Asyraf dan Aishah.

Walaupun tak mewah namum kami bahagia... hehehe

Semoga ikatan ni kan berkekalan hingga ke syurga.

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 5 Disember 2012

Cinta Kristal - Awie

Assalamualaikum w.b.t.

Lamanye tak update, sebab takde mood lagi dan kebetulan berlambak pula kerja kat office ni.

Well actually, saya baru jer balik bercuti. Ceh cam bagus2 jer, bercuti pun takdelah jauh mana Port Dickson jer kot...hehehe. Walaubagaimanapun itu adalah kali pertama saya bercuti dengan keluarga tersayang walaupun sebenarnya rancangannya nak ke Pulau Redang, tapi budget lari jenuh kejor tak juga dapat tangkap plus buat plan secara lewa so ke PD lah kami. Syukur Alhamdulillah.... sungguh berpuas hati.

Tapi hari ni, saya tak nak cerita pasal percutian kami tapi nak layan lagu kat bawah ni.





Bengang punya pasal anak2 tak mahu gelak tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah.. mama jer sorang2 terkekeh-kekeh. Mana taknya siang tu mama ngan baba balik KL sebab nak ambil Mama Eyda so anak2 tak dibenarkan mandi kolam. Malam tu baru dapat mandi sekejap jer sebab mama nak naik cepat nak layan movie. Tapi tak habis juga movienya pasal mama eyda sibuk nak tengok bola Malaysia vs Indonesia . Bukan nak tengok sangat bola tu tapi nak tengok penyokong Malaysia kot2 terselit boypren dia masuk tv. Anyway Malaysia menang malam tu. 2-0. Tahniah pasukan Malaysia.

Walaupun majoriti kami berpuas hati dengan percutian ni tapi masih ada sorang budak yang masih bengang sebab tak puas lagi. Menurut si kecik tu percutian ni boring tapi dia adalah insan yang paling payah nak balik, samada mandi kolam ker mandi laut ker dialah paling payah nak diajak balik ajak makan pun susah.  Alaah sabar je ok, nanti kita pergi lagi InsyaAllah. 

Paling mengharukan kami bawa camera tapi charger batery tak bawa.. Beria-ria posing tapi takleh snap. Jangan marah haaa...

thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 23 November 2012

Class of 2012 : 5 Years




class of 2012 : 5 years

All the best !!

thanks for reading this entry ^_^

Isnin, 19 November 2012

pregnancy - seven weeks

Assalamualaikum w.b.t.

Belum sempat 2 minggu saya dah buat scan untuk kali kedua, bagi memastikan saya benar2 pregnant. Dan Alhamdulillah.. janin terlahpun kelihatan dan dengupan jantungnya pun juga kelihatan. Berdebar-debar rasa hati ni. Tengok Asyraf dan Aisyah gembira buat saya rasa terharu. 

So lepas ni memang kena jaga emosi ni.. walaupun memang terasa ketidak stabilannya hehehe... semoga saya kuat.

Kalau ikut kiraan memanglah 7 minggu tapi dari screen menunjukkan sudah 8 minggu 6 hari.

Sekarang ni mood nak rehat jer, sebab selalu kena gastrik dan migrain. Plus loya pagi dan malam.

Terima kasih pada yang sudi jengok saya. InsyaAllah saya akan singgah di blog anda semua.

thanks for reading this entry ^_^

Ahad, 11 November 2012

pregnancy - six weeks

Assalamualaikum w.b.t.

Sesungguhnya Allah mendengar doa hambanya..Alhamdulillah

Setelah berbulan-bulan buat UPT dan akhirnya minggu lepas hasilnya Positive. Patutlah badan ni selalu sangat letih, loya-loya, sakit-sakit kepala, kejang sana sini, rupanya ada sesuatu yang istimewa sedang terjadi.

Memang teruja sangat, perasaan bercampur gaul. Entah apa2 ntah..... saya yang sangat teruja ni, terburu-buru buat imbasan sebab nak comfirmkan betul-betul.

Tapi....


hanya kantung sahaja yang kelihatan tapi embrio masih tidak nampak...harap2 ianya baik2 saja..

Menurut Dokter saya perlu buat satu lagi scan iaitu 2 minggu dari sekarang.

Doakan yang terbaik buat saya ye..

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 8 November 2012

Anugerah Cemerlang

Assalamualaikum w.b.t.

Anugerah cemerlang, wah rasanya seronok sangat bila dapat sms dari Ustazah Nik hari Jumaat lepas. Ustazah Nik mengajak saya datang ke sekolah bagi memeriahkan majlis penyampaian hadiah untuk murid-murid cemerlang di Sekolah Agama Taman Sri Rampai. Yang membuat saya rasa bangga sangat ialah Asyraf adalah salah seorang murid yang menerima anugerah itu, walaupun hanya mendapat tempat ketiga.

Tak sangkakan..anak yang liat nak ke sekolah ni dapat anugerah pelajar cemerlang.


Lihat dari report card Asyraf ada peningkatan, sama ada di sekolah Agama dan sekolah Kebangsaan. Menurut Asyraf dia nak berusaha lagi supaya cemerlang di kedua-dua sekolah tahun depan. Wah semangat betul anak mama ni.

Mama tetap bangga dengan pencapaianmu Asyraf. Semoga kamu terus berjaya dan menjadi anak yang soleh.

Oh ye, pagi semalam Asyraf buat check-up pacemaker dia, Doktor kata semuanya ok. Kemungkinan lagi 4 tahun setengah nak kena tukar pacemaker baru. 

Sekarang ni mama tak berapa sihat, waktu tunggu baba datang jemput kami, mama muntah kat longkang tepi taxi stand si Asyraf yang kemetot ni cuba nak urut belakang mama.. kesian sampai kejang kaki asyraf sebab dia renggang kan otot untuk cuba urut mama. Mama rasa terharu sangat. OK la Asyraf nanti mama belikan CalciYum untuk Asyraf bagi tinggi sikit hehehe...

Sayang Asyraf (^_^)
 

thanks for reading this entry ^_^

Ahad, 28 Oktober 2012

Pasta Goreng Simple

Assalamualaikum w.b.t.

Selamat Hari Raya Aidil Adha semua.

Biasa makan pasta tak?? mesti dah biasakan. Saya bukan peminat pasta. Tapi my hubby suka sangat. Dah banyak kali juga dia nak masak pasta tapi tak pernah jadi. 

Kalau teringin sangat dia akan masak sendiri tapi cuma spaghetti jelah yang guna sos prego tu. Memang jadi kegemaran my hubby dan anak2. Saya tak minat kalau dia masak saya jamah sikit je, almaklum tekak melayu hehehe..

Minggu lepas saya dan my hubby beli barang dapur. Saya perhatikan dia dok belek2 pasta tu, sekejap dia ambil sekejap dia letak balik.  Bila dia tengok muka saya dia terus letak balik pasta tu. Rasa bersalah pulak saya dibuatnya. 

My hubby ni suka sangat tengok rancangan masakan. Boleh pula dia kenal peserta Masterchef musim baru ni, saya ni minta maaflah tak layan sangat jadi tak kenallah. Memang seronok tengok mereka masak secara tak langsung boleh menarik minat kita memasak. Ada salah seorang peserta muda berusia dalam 19 tahun masak pasta. My hubby dok tanya apa yang dia bubuh dalam resepi tu. Tanya saya memang takde jawapanlah hehehe....

Memandangkan kami berdua jer yang ada kat rumah sebab anak2 ikut makcik2nya beraya. So sayapun ajaklah my hubby keluar cari bahan untuk masak pasta ni, tapi sebelum tu of course lah google dulu resepinya. Cari punya cari kami berkenan dengan resepi dari seorang blogger ni iaitu Nannie Kuzaifah resepinya sangat simple.

Cuma satu bahan jer kami tak jumpa iaitu keju parmesan. Sangat asing namanya bagi kami, 4 buah kedai kami masuk cuma nak cari keju tu. Sehinggalah pekerja NSK bagitahu keju tu cuma ada kat Jusco jer. Memang taklah kami pergi.  

Memang excited sangat my hubby sebab akhirnya berjaya juga kami masak pasta. Dia tambah 4 kali hohooo.. seronok tengok dia makan berselera sungguh.

Menu dinner kami...hehehe

Resepi diambil dari blog Nannie Kuzaifa.

BAHAN-BAHAN :

1 peket pasta spirral
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Daging ayam cincang
1 batang carrot - potong
Sedikit kiub stok ayam
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Keju parmesan-ditabur atas pasta bila nak makan

Pasta direbus terlebih dahulu

Ayam cincang dan carrot


CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan dimayang halus .

Rebus pasta sampai empuk dan ditos kemudian ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang , kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan ayam cincang dan kacau sehingga separuh masak kemudian boleh la dimasukkan carrot dan terus kacau sehingga carrot masak . Kacau semua bahan dan boleh la dimasukkan semua pasta , serbuk lada hitam , kiub ayam serta garam secukup rasa . Kacau semua bahan dan bila pasta dah masak boleh la ditutup api.

Ok, pada yang tak terer masak cam saya boleh lah try...sedaap!!

thanks for reading this entry ^_^

Selasa, 23 Oktober 2012

Nurul Aishah Binti Teacher Zana

Assalamualaikum w.b.t.

Nurul Aishah Binti Rushidi, itulah nama anak saya tapi disebabkan marah, jadi Pengetua sekolah Aishah telah menukarnya kepada Nurul Aishah Binti Teacher Zana. Memang agak marah Teacher Zana waktu tu apabila salah seorang anak didikannya malas nak buat homework. Sebelum ni, saya pernah ditegur oleh guru kelas Aishah dengan sikap Aishah yang sering ke sekolah tanpa menyelesaikan kerja rumah. Silap saya sebab tak periksa buku anak.

Dulu Aishah, selalu buat homework tapi sejak kebelakangan ni dia tak sihat. Jadi saya tak paksa dia buat homework yang belambak tu, bukan nak ajar anak malas tapi kesian. Bayangkan kalau Aishah MC 3 hari jadi berapa banyak kerja rumah yang tertunggak. Selalu Aishah menangis kalau homework dia tak siap tapi sekarang ni tidak. Mungkin sebab dah biasa tak buat homework jadi sekarang dia mula malas, bila ditanya cikgu tak marah ke kalau tak siap homework, katanya dia tidak akan beri bukunya kepada cikgu. Saya risau juga sebab rasa macam guru tak ambil perhatian bila murid tak buat kerja rumah. Nak juga saya call tanya tapi tak berkesempatan. Sekarang saya tahu yang sebenarnya bukan gurunya tak mahu ambil kisah tapi beri Aishah peluang untuk siapkan kerja rumah.

Saya bukan tak peduli tentang persekolahan anak cuma mungkin sebab rasa tak mahu tekankan sangat sebab merasa anak tu masih kecil, ialah baru 5 tahun. Teacher Zana pernah berpesan kalau kesian sangat kat anak nanti boleh mati. Memang bunyi cam kasar, tapi cuba kita teliti apa yang cuba Guru tu sampaikan. Terlalu ikut kehendak anak dan tak tegas, maka dengan cara itu akan melalaikan anak.

Mungkin sebab dah selalu sangat Aishah tak buat kerja sekolah jadi guru kelas merujuk perkara ni pada guru besar.. Ha hambik ko, dengan haku2 kena sekali.

Alkisahnya begini, petang Rabu Guru Besar telefon saya kat office tanya kenapa Aishah selalu tak buat kerja sekolah. Saya pula tak tahu bagi alasan alih2 bagitahu jugak Aishah kat rumah susah nak suruh buat kerja sekolah bila ditanya, dia jawab takde homework, bila cek buku rupanya ada, jenuh juga ugut nak rotan tak jugak dibuatnya nanti dia menangis pun tak boleh juga buat homework, bila cakap baik2 macam2 pula alasan diberi. Tahu apa Teacher Zana cakap. Mulai hari esok Aishah tak boleh balik duk kat sekolah sampai bila-bila, esok saya kena siapkan pakaiannya bawa ke sekolah. Monday baru boleh pick-up Aishah jam 6 petang. Sekarang ni, Nurul Aishah bukan lagi binti Rushidi tapi Nurul Aishah Binti Teacher Zana. then off phone.

Tekedu saya dibuatnya. Apsal erk..cikgu tu nak bagitahu aku ni tak pandai didik anak ker. Apa lak maksud dia, tak boleh balik, Monday baru boleh pick-up jam 6.. Petang tu saya call mak mertua saya tanya Aishah dah balik ke belum.. Dah ada kat rumah maktok dah.... maknanya dia tak stay back.

Malam tu saya balik jam 10 pm, nampak Aishah sedang buat homework, bila ditanya kenapa malam baru nak buat. Katanya siang dia tidur sebab penat sangat. Kesian.. tekun dia buat homework yang tertunggak tu. Saya tanya Aishah, Teacher Zana ada cakap apa2 tak siang tadi, dia diam jer.. bila ditanya lagi, dia tanya kita balik. "Apa yang Teacher Zana cakap kat mama?" Saya saja nak gertak dia, cakap Teacher Zana marah mama sebab adik malas buat homework. Takde reaksi, Aishah cuma sambung buat homework dia.. malas nak tanya banyak just temankan saja dia buat homework.

Tekun, selagi tak siap dia tak mahu tidur..

Keesokan harinya saya tanya Aishah lagi, apa yang Teacher Zana cakap pada dia semalam. Aishah cuma jawab "Entahlah" bengang dengan jawapan Aishah saya tanya dia balik "Semalam, bila Teacher Zana nasihat adik, adik buat tak tahu jer ek, masuk telinga kanan keluar telinga kiri camtu?" Aishah pandang muka saya dan bertanya balik dengan saya apa yang Teacher Zana bualkan semalam dengan saya. Saya ulang balik cakap benda yang sama macam semalam Teacher Zana bising sebab adik tak siap homework. dan bertanya lagi "Sekarang Mama tanya Aishah, apa yang Teacher Zana cakap pada Aishah semalam?" Aishah cakap "Teacher Zana suruh Adik buat homeworklah tu jer" itu saja...

Sesampai pintu pagar Teacher Zana dah menunggu. Soalan pertama yang keluar dari mulut dia. "Homework dah siap ke belum,? Aishah angguk dan cakap sudah. Kemudian Teacher Zana tanya lagi "Nak Teacher Zana sayang ke nak Teacher Zana rotan?" Aishah jawap nak sayang. "Kalau nak Teacher Zana sayang, buat homework ok?" Sambil mengangguk Aishah cakap ok kemudian terus masuk kelas.

Teacher Zana beritahu saya yang dia dah merotan tapak tangan Aishah sebagai hukuman sebab tak siap homework. Terkejut juga sebab Aishah tak beritahu sayapun. Teacher Zana pun terkejut sebab Aishah hanya bagitahu kami bahawa dia disuruh buat homework sahaja, langsung tak mengadu yang dia dirotan, sedangkan Teacher Zana cakap kuat juga dia hayun rotan tu sampai berkesanlah tapak tangan Aishah. Sambil tangan sebelah kanan menulis dan tangan sebelah kiri dirotan. Dalam hati saya, "laa...kesian anak aku..dahlah semalam pun dia dimarah oleh saya."

So petang tu Aishah terpaksa stayback jadi jam 6 baru boleh balik. Disebabkan sekolah dia berdekatan dengan office saya, jadi saya yang ambil dia tapi kena stay lagi kat office saya pulak. Sebelum balik Aishah nak makan pizza. Oklah ingatkan nak bungkus jer tapi Aishah nak juga dok dalam restauran tu so sayapun layan jerlah.

makan sup jer kat sini, pizza makan kat rumah ngan abang k... 

Suka betul si Aishah ngan belon...

Hanya hari Khamis jer, Aishah disuruh stay back hari Jumaat sekolah macam biasa. Hari ni, Aishah tengah Exam sepatutnya semalam, iaitu hari Isnin tapi Aishah semalam demam balik. Asyik demam jer Aishah ni...

All the best to Aishah harap dapat jawap soalan dengan betul, ok. ^_^

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 18 Oktober 2012

Pulanglah...

Assalamualaikum w.b.t.

Seperti yang saya nyatakan di entry yang lepas. Entry ini sungguh menyayat hati at least hati saya. Ianya betul2 menyayat hati saya bila mengenangkan anak2 kucing yang saya jaga hilang. Semuanya adalah salah saya sendiri.

Sebelum tu, seminggu sebelum kejadian Puss (mak kucing) dah melarikan diri, kali terakhir dia menyusu anaknya kat luar pagar rumah kami. Merajuk agaknya sebab my hubby marah dan rotan dia kerana curi ayam goreng sedangkan kami dah sediakan makanan kucing buat mereka. Ala kucing apa dia tahu. Sekarang ni cam menyesalpun ada, nak wat camner benda dah terjadi. Maka tinggalah 4 ekor anak kucing ni tanpa mak. Puss mungkin dah tahu anak2 dia dah pandai minum dan makan sendiri jadi dia tak kisah anak2 dia putus susu ibu. (ceh, cam manusia lak) Sekarang ni dah tinggal 5 ekor anak kucing kat rumah saya, termasuk Jerry si kucing kurap. Betul2 Puss ni tak balik, sakit lak hati. Jangan ko bunting pastu datang umah aku sudah hehehe..

Gambar Puss tengah tunggu nasi nak masak..

Saya tak sedih sangat kalau Puss hilangkan diri sebab dia dah besar. Kalau Jerry hilangkan diri pun mungkin tak terkilan sebab Jerry pun dah besar dan tak berkurap sangat dah. Tapi kenapa mesti Abu dan Tam. Sedih betul saya dibuatnya. Kalau uolls nak tahu, antara kucing2 tu Abu dan Tamlah paling manja dengan kami. Abu manja ngan my hubby dan Tam dengan saya. Kucing2 ni, bila malam suka tidor sebelah Asyraf. Malam sebelum kejadian Tam makan jangung dengan saya, Tam siap mintak lagi. “Maaauuu.”.hehehe tergelak saya dengar. Saya letakan jagung tu kat tapak tangan pastu Tam makan, si Abu pun minta tapi Abu tak makan jagung kalau roti dia naklah. Setiap kali saya makan Tam mesti datang kat saya siap sentuh bibir saya lagi cari makanan. Benda dalam mulut saya pun dia nak, macam anak2 saya lak gelagatnya. Teringat saya, masa Asyraf ngan Aishah masa baby dulu suka makan makanan yang ada dalam mulut mama mereka. hehehe..(cam burung bagi anak makan..hihihi)

Gambar Tam, tangan Tam bengkak sebab secara tak sengaja dipijak oleh Intan..seminggu jugaklah nak baik, tiap-tiap hari sapu minyak gamat.

Alkisahnya begini. petang Sabtu tu.. Intan, Asyraf dan Aishah pergi rumah adik saya Eyda dan bermalam disana. So malam Sabtu tu kucing2 tu masih bersama kami. Tapi petang Ahad dalam jam 5 petang saya sengaja bagi kucing2 tu keluar rumah nak bagi kucing2 tu tengok dunia luar sebab asyik dok dalam rumah tak bagus juga tapi niat hati sekejap jer kot. Lagipun ini bukan kali pertama bagi kucing2 tu keluar. Saya lupa selama ni, kucing2 tu kalau duduk kat luar, ada yang memantau, kalau tak Intan mesti Asyraf. Si Tom lah yang exited sekali, jauh juga dia pergi tapi akan balik semula. Pintu grill berkunci, tapi pintu kayu saya biar terbuka. Rumah flat ruangannya kecil je, kalau orang lalu lalang mesti nampak apa yang ada dalam rumah tu, kalau lepa sikit pasti ada barang yang hilang, jadi saya tutup pintu kayu tapi risau kucing2 tu hilang saya buka sikit pintu kayu tu semula. Sebelum kejadian Tam dan Abu masuk rumah dulu dan terus ke dapur minum air, Jerry pula atas sofa dan Doni dekat pintu, cuma Tom jer masih kat luar. Beberapa minit kemudian saya dapati Tom dah tertidor kat kaki my hubby, Doni pula bawah ketiak dan Jerry sebelah kepala my hubby tapi ada bantal hadang muka Jerry supaya tak dekat sangat ngan muka my hubby... hehehe takut tapi nak juga tidur dekat. Masa tu saya perasan Tam dan Abu takde, tengok kat luar sunyi je..jadi tanpa syak saya tutup pintu kayu sebab menyangka Tam dan Abu mungkin tidur kat dapur.

Kenangan makan bersama Abu dan Tam

Jam 6 petang, hati tergerak nak cari Tam dan Abu. Tengok kat dapur, bawah cabinet takde, kat ruang tamu, bawah meja pastu kat tempat kasut pun takde. Berderau darah saya. Saya telefon Asyraf bagi tahu dia, Tam dan Abu dah hilang. Bila Asyraf balik dia cari juga kucing tu ngan Intan tapi tak jumpa. Orang kata, kucing tahu jalan pulang so saya tenang kan hati walaupun bertubi-tubi kena leter ngan budak2 tu. "Tulah mama kenapa bagi kucing2 tu keluar, kalau nak bagipun kucing tu keluar ngape tutup pintu kan dah hilang.." sedih tau bukan sebab cuai jer tapi sebab rindu..bila diingatkan sebelum hilang Abu dan Tam memang manja sangat. Asyik naik atas bahu saya jer..mungkin itu adalah kemesraan mereka yang terakhir dan cara nak ucap selamat tinggal...huwwaaaa...janganlah hilang, baliklah.. tiap2 malam saya termimpi2 dan berbayang2 wajah manja Tam dan Abu. terngiang2 kat telinga suara manja kucing2 tu. 

Masa ni Tam dan Tom dok tengok Jerry kat luar

Kanangan bersama Abu tidur ngan Tom

Kenangan Tam bersama budak malas nak gi tuisyen 

Abu sedang bermain dengan rotan.. berak merata kena piap k. 

Sampai tertidur dengan rotan tu..

Dah 4 hari hilang, sayapun telefon abah bukan nak bertanya khabar abah tapi nak mengadu kucing hilang..(bertuah punya anak hehehe) Abah kata kucing pandai balik rumah sebab deria bau kucing kuat. Dengan mengunakan deria baulah membolehkan kucing tu pulang, melainkan kalau ada orang ambil..ORANG AMBIL. terus saya pula salahkan Asyraf.."Tulah Asyraf dulu Asyraf sorokan kucing orang sekarang kucing kita pula orang sorokan" terdiam Asyraf logik juga ye (hukum karma la pulak) payback time hehehe.. kalau ambil barang orang mesti barang kita akan hilang..(jahat tul mama Asyraf nikan nak nyalahkan anak pula walhal diri sendiri yang cuai hehe) "Tapi ma, comel tu dah besar, kan dia dah balik dah kat rumah tuan dia" mamang si Asyraf bab pertahankan diri 1st class. Abah saya juga kata, kalau orang tak ambil mesti kena makan anjing liar..TIDAKKK!!! 

"Ya Allah ampunkan dosa aku, kesian anak2 kucing2 itu, mungkin menderita akibat kecuaian ini" Abah cuba tenangkan saya lagi, menurutnya jangan terus menyalahkan diri, mungkin ada sebab musababnya kenapa ianya terjadi kan dah tertulis begitu. Redha jerlah...

Buat Tam dan Abu, mama doakan agar Tam dan Abu baik2 saja, walaupun mustahil tapi saya masih mengharap agar kami bertemu lagi. Abu, Tam silalah pulang...bukan mama jer yang rindu semalam baba cakap dia pun mimpi Abu dan Tam dah balik., jadi PULANGLAH yea...

P/s entry dah panjangkan tapi sebenarnya panjanggggg lagi..nanti saya nak cerita apa yang membuatkan saya teramat kesal dengan kehilangan Tam dan Abu..Kbye

thanks for reading this entry ^_^

Selasa, 16 Oktober 2012

Pengalaman mengubati kucing selsema dan sakit mata


Assalamualaikum w.b.t.

Ok, seperti yang dijanjikan, kali ini saya nak ceritakan pengalaman saya mengubati kucing yang selsema dan sakit mata.

Biasalahkan bila melihat anak2 kucing sakit mata dan selsema ni rasa kesian pulak. Dok terbesin jer lepas tu mata tertutup sebab tahi mata banyak.

Si Puss (ibu si kucing) macam tak peduli jer. Jadi saya dan hubby yang ambil alih tugas ibu kucing tu hehehe..kami namakan anak2 kucing ni dengan nama Tom, Abu, Doni dan Tam. Setiap hari kami cuci mata ngan hidung mereka. Satu hari my hubby ajak pergi vets sebab mata kucing2 tu dah teruk sampai bengkak2 tapi tengok macam mahal jer, ingat nak beli ubat mata jer untuk kucing2 tapi nurse kat situ tak bagi dan hairan camner kami tahu nama ubat tu. Takyah nak hairan sangatlah Google jer kot. Menurut kata si nurse ubat yang kami nak beli tu antibiotik so kena jumpa doktor lagipun anak2 kucing tu masih baby so ianya merbahaya.

 ni lah ubatnya Terramycin yang kami tak dapat beli tu.  (gambar dari google)

Kami ada terbaca dari internet jangan pandai2 bagi ubat sakit mata kat kucing sebab kadang2 selsema juga boleh akibat mata kucing sakit. Jadi kami dah tak nak beli apa2 ubat pun kecuali satu, itupun sebab kami tengok ada orang guna ubat tu untuk kucing dia tapi selepas dia bawa jumpa vets. Kami tak bawa jumpa vets kami cuma tawakal jer dan cuba jugak gunakan ubat tu kat anak2 kucing kami. Ubat tu saya beli kat farmasi.

Chloramphenicol.. masa saya sakit mata dulupun guna ubat ni jugak.- amaran keras kalau kita sakit mata sila jumpa doktor jangan main beli je ubat nanti salah ubat, mata kita akan rosak (merbahaya)
(gambar dari google)

Sebelum sapu Chloramphenicol @ CMC ointment tu, kami lapkan mata anak2 kucing tu ngan baby oil terdahulu. Sapu kat mata dan biarkan ia melekit cam tahi mata sebab ubat tu akan merebak dalam mata dan itulah cara ia mengubati mata tu. Sama cam cara manusia jugak lah. Kami sapu ubat tu dalam sekali sehari untuk beberapa hari.


Untuk selsema mereka lak kami guna petua dari internet jugak. My hubbylah yang rajin cari petua tu. Petuanya ialah dengan memberi anak2 kucing tu minum 3ml air kelapa tapi kami dapat bagi 2ml jer sebab kesian tengok anak2 kucing tu cam tercungap2. Tapi perlu diingat nak kasi air kelapa tu kena tekan syringe tu sikit2 jangan tekan terus takut nanti air kelapa tu terus ke paru2. Kang nak kasi o.k terus k.o anak2 kucing tu kang. My hubby pandai dia kasi sikit2 dah cam anak2 dia lak anak2 kucing tu. Air kelapa tu cuma sekali jer kami bagi kucing tu minum.

Alhamdulillah selepas seminggu anak2 kucing tu totally sihat. Menakjubkan kann.. hehehe.So itulah cara2 kami ubati anak2 kucing kami. Entry akan datang menyanyat hati sikit..tunggu kemunculannya (ceh budget cam ada orang nak baca sangat) Kbye.P/s seperti dalam entry sebelumnya gambar untuk entry ni pun hilang, gara2 3 sekawan tu.

thanks for reading this entry ^_^

Isnin, 15 Oktober 2012

Kisah Si kucing kurap yang dah tak kurap sangat dah

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni nak nak cerita pasal Junior, tapi sekarang nama dia Jerry sebab Asyraf suka sangat nama tu. Remember tak Kisah Si Kucing Kurap . Ha... Jerry ni masih berkurap lagi tapi tak seteruk dulu. Masalah ngan Jerry ni dia memang tak reti bahasa... adoiyai suka membuang merata-rata. Erm kesian Intan sebab bilik tidur dia yang jadi mangsa. Petua yang pertama dulu tak menjadi, so saya cuba petua dari K.jee.

Menurut petua beliau kalau nak bawa kucing masuk ke rumah baru, kita kena letakkan kucing tu bersama bekas pasir kucing tu (saya takde) ke dalam toilet selama sehari sehingga kucing tu "membuang" dan selepas tu, kucing itu pasti akan ke toilet bila rasa nak membuang. Ok, saya rasa logik juga sebab dari apa yang saya perasan anak kucing ni akan berak di tempat yang sama. Macam Jerry tempat 1st time dia membuang ialah kat tepi katil saya begitu juga kali kedua. Bila dah kena hempok... ha ambik ko! baru dia cari tempat lain iaitu penjuru bilik Intan, memang kat situlah tempat dia berak kencing.. Tension Intan. 

Hari yang keberapa ntah, saya kurung Jerry dalam tandas dan hanya benarkan dia keluar bila dia dah membuang. Ok setelah beberapa jam dalam toilet sempatlah Jerry membuang, itu kata Intan sebab dia yang masuk toilet dulu, so saya happy jugalah sebab menyangka yang si Jerry ni akan ke toilet lagi bila dia rasa nak membuang lagi. Memang silaplah sangkaan saya sebab Jerry ni masih membuang kat tempat lain selain dari toilet. sekarang ni dia berak dalam bakul yang kami sediakan untuk semua kucing tidur. Memandangkan sekarang ni anak2 kucing tu dah besar, so kucing2 ni memang tak akan duduk diam dalam bakul tu dan kini dah jadi toilet Si Jerry. Nak dimarah banyak2pun takleh jugak sebab kucing apa yang dia tahu. So diam jelah. Si Intan dah banyak kali suruh halau hehehe..my hubby pun sama. Tapi ntahlah...kesian.

Hari tu ada terbaca satu artikel mengenai kucing terbiar. Katanya nak sembuhkan kucing kurap ni ialah dengan melumurkan minyak masak yang dah digunakan.. maksudnya minyak yang lebih lepas menggoreng tu. Ha..lepas lumur kat badan kucing tu kemudian syampukan InsyaAllah kurap tu hilang tapi kena amalkanlah sampai sembuh...lebih baik kalau guna minyak gamat katanya. 

Cieahhh... saya mulakan operasi melumur minyak masak kat badan Jerry. Tapi ada satu masalah, kebetulan kat rumah body syampu habis dan syampu rambut pun tinggal sikit. Al-maklum kat rumah ni memang ada hantu syampu. Syampu dibeli memang tak sampai sebulan mesti habis. So sikit jelah yang dapat digunakan untuk cuci si jerry ni, jerry ni pulak takut air so faham2 jelah. Berminyak lah bulu si Jerry ni dan berbau ikan goreng. Nasib ko lah Jerry..hehehe

see... dah takde sangat kurapnya cuma tinggal sikit kat telinga tu..  

Sekarang ni anak2 kucing dah pandai makan selain susu ibu. Anak kucing yang start makan dulu ialah Tom, kemudian Tam dan Abu. Si Doni yang paling montok ni tak berapa suka makan lagi, dia masih menyusu. Walaupun Tam anak kucing yang paling bongsu dan kecil tapi dah pandai makan.

makan time, ni gambar terbaru dah besar dah anak2 kucing dah nak sama besar ngan jerry dah..

Kesian Doni, tak tahu kenapa perut dia buncit, pastu nampak macam ada benda merah keluar dari perut dia. Nanti kalau ada rezeki nak bawa Doni dan Jerry jumpa Vets. Kesian kucing2 ni. hari tu Abu hidung berdarah tak tahu apasal, tapi sekarang ni dah ok dan paling lincah. Iyalah kalau ikutkan hati memang nak rawat betul2 tapi tak mampu pasal kalau anak2 saya sakitpun saya hanya boleh bawa ke klinik 1Malaysia atau GH tapi selalunya ke klinik tempat saya buat partime dan pastinya for free sebab staff. Kalau kucing ni sakit selalunya saya google jer cara2 nak rawat. maknanya rawat sendirilah tu tapi kalau teruk sangat dan perlu ke Vets kena jugak kot bawa mereka buat masa ni just cuba apa yang termampu.

Doni tunjuk perut dia yang bengkak tu

Nanti saya akan ceritakan pengalaman saya ubati Tom, Abu, Doni dan Tam masa kena selesema dan sakit mata. K bye..

P/S :- Actually entry ni dah lama baru nak publish. Gambar2 untuk entry ni dah secara tak sengaja terdelete oleh budak 3 orang tu.. yg ada pun yang terbaru jugak lah..


thanks for reading this entry ^_^

Ahad, 14 Oktober 2012

Underneath pokok kelapak, I will wait for you

Assalamualaikum w.b.t.

hey guys, did you remember this catchy song  "Underneath pokok kelapak i will wait for u"

mesti korang ingatkan..hehehe kalau tak ingat mari kita imbas kembali zaman Akademi Fantasia Musim ke 3 dulu.Layan k klip video ni..


Masha nyanyikan lagu ni tuk Adlin salah satu juri AF3.


Masa tu, aku suka sangat nyanyikan lagu itu untuk Asyraf. Lirik lagu ni kelakar kan. Asyraf suka dengar aku nyanyi lagu tu tergelak-gelak dia dibuatnya walaupun dia tak faham apa yang aku nyanyikan masa tu.

Kenapa tiba-tiba aku teringat kat lagu ni? Ini sebab gara-gara aku tertengok Propaganza yang dihoskan oleh Marsha dan Reza. Tapi masa tu kami anak beranak bukan layanpun rancangan tu cuma tertengok Marsha jer. Aksi Marsha mengacara Propaganza tu cam gedik sikit, tapi still cantik la. 

Rancangan Propaganza ni dihoskan oleh Marsha dan Reza kedua-duanya pun bekas pelajar AF3 
(foto pinjam dari google)

Aku tanya Asyraf percaya tak Asyraf pernah bergambar dengan Marsha dulu. Asyraf cakap tak. Sebenarnya pernah. Tengok lah pic kat bawah ni. hehehe






Asyraf bergambar dengan Marsha selepas tamat belajar kat Akademi Fantasia 3. Ni masa baru nak jadi artis lah.. Sweet sangat kan..


*Every time I see asyraf my heart bergoncang
Every time I think of you pagi and petang
I forget to eat my makan
Coz there's no other boy but this one

Underneath pokok kelapa

I will wait for you

Oh asyraf hear me lah

Don't tutup pintu
Coz your hair is like penyapu
Coz I know it is full of kutu...


thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 11 Oktober 2012

Kek Coklat Tanpa Butter

Assalamualaikum w.b.t.

Saya tak pandai masak.. teruk kan?? tak pandai masak maksud saya bukan tak reti langsung kalau setakat nak bagi hubby and anak2 makan tu ok kot.. So far ok jer diorang hehehe..

Tapi saya suka simpan resepi, selalu jer kawan2 akan copykan satu resepi buat saya, tak pernahnya sekalipun saya cuba, alasan kerja, kerja, kerja. Tiba2 minggu lepas hati tergerak nak buat kek, so bila hati tergerak kena layanlah.. bila lagi kan..

Kek yang paling mudah dibuat, tapi menjadi susah dibuatnya oleh kami anak beranak hehehe.

Cer layan jer chef kecik dua orang ni....

bercita-cita tinggi nak jadi sehebat Dr Fazley satu ketika nanti..

kek dibancuh dengan senyuman, supaya kek yang tak sedap akan menjadi sedap nantinye.. 

well, nak cerita sikit, kita kalau nak memasak kena santai takleh kelam kabut, maka terjadilah satu incident dimana air yang sepatutnya letak 1/2 cawan, aku letak 1 1/2 cawan dan kelam kabut sebab nampak bancuhan tu cair sangat, sayapun tambah tepung dan brown sugar 1/2 cawan lagi. Pastu susu segar yang saya beli tu rupanya dah tak segar langsung a.k.a masam terus, so saya tak letak susu segar lah kan.. bila dah letak dalam microwave dalam 1/2 jam baru saya perasan, tambah tepung tapi tak tambah telor dan susu coklat kan tak bubuh jugak tadi.. erm belum siap lagi saya dah tahu hasilnya..

Dan paling haru lagi saya tak tahu guna microwave saya sebab last sekali guna masa nak buat biskut, its 2 years past hehehe... so tepaksalah saya menelepon azlia.. "wei, butang mana nak tekan ni, lupalah..hahahah" nasib baik microwave tu saya beli dengan dia that time. 

well..inilah hasilnya..

My hubby said rumah kami berbau biskut, so lain kali boleh lah buka kedai kek.. amboi nak perli tu kan tak yah lah over sangat!! Bila mereka rasa.. seperti biasalah pujian mengunung.. Mama is the best chef ever..tapi kalau masuk Masterchef awal2 dah kena reject ni... memang membakar semangat betul komen baba sehingga hangus terus semangat mama ni .. thank you very much.

We having so much fun baking cake together.. pecah rumah kami dibuatnya sebab ketawa sepanjang process pembikinan kek ni. 
Nanti nak buat lagi, practice makes perfect hehehe.. kononnyalah kan.

sebenarnya Asyraf yang nak bawa sekolah bekal ni tapi last minute dia tukar fikiran..

Ala ok lah tukan..sebab kali pertama buat kek, memanglah tak menjadi sangat. Tapi my boss kata ok cuma terasa cam kek terlebih tepung tapi bolehlah.. cewaah siap ada tukang kritik lagi kan..

Berikut adalah resepi yang saya copy paste dari blog azlia a.k.a. tukang ngajor..


Kek Coklat Tanpa Butter
Bahan Utama:- (loyang 20 cm )
  • 2 biji telur 
  • 1 cawan minyak masak 
  • 1 cawan gula pasir 
  • 1 cawan gula perang 
Bahan A:-
  • 1 sudu kecil vanila 
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat 
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe 
Bahan B:-
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1/2 cawan serbuk koko 
  • 2 cawan tepung gandum 
Cara Menyediakan Kek:-
  1. Masukkan gula dan pukul lagi
  2. Kemudian masukkan minyak masak.
  3. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati. Bakar 170 degree selama 1jam @ sehingga masak.
** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk.

thanks for reading this entry ^_^

Selasa, 9 Oktober 2012

Class of 2012 : PPKI


 Class PPKI 2   (Kelas Intan)


Gabungan semua class PPKI 1,2,3,4 (semua pelajar serta tenaga pengajar dan pembantunya)

All the best to you all.

PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI - PPKI
- Pelajar yang ceria
- Tenaga pengajar yang hebat
- Pembantu pengajar yang tabah

Sungguh saya kagumi.

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 4 Oktober 2012

Class of 2012 - 1 Jingga

 Class of 2012 : Darjah 1 J

All the best to you all

Ahad, 30 September 2012

Bila Aishah Demam....(",)

Assalamualaikum w.b.t.

Khamis hari tu, aku ambil Emergency Leave sebab Aishah demam panas. Sejak petang Selasa, dia dah start demam, badan dia panas sangat. Dah bagi ubat still tak kebah. Malam tu dia menggigil kesejukan tapi badan dia tersangat panas nak tak nak terpaksa juga selimutkan dia dan balut badan dia dengan tuala basah. Doktor berpesan jangan selimutkan anak kalau badan anak panas takut nanti sawan. Sekejapnya tuala basah tu panas. Malam tu Aishah muntah sebab perut kosong, bagi makan dia tak lalu. Paksa juga dia minum milo tapi dia muntahkan jugak milo tu. Aishah anak yang baik dia seolah tahu jer mama dia ni risau.. masa aku peluk dia sambil basah2kan badan dia, dia suruh pandang atas, so bila aku pandang atas muka aku teralih dari muka dia dan dia cium pipi aku sambil cakap "Mama... adik sayang mama taw"  ala..sweetnya si Aishah ni. Lepas tu dia cakap "Adik demam macam ni, esok nak kena gi sekolah jugak ke mama"  erm..baru tadika dah start malas ke sekolah anak aku ni. Kalau dah demam memanglah tak boleh ke sekolah adik oi....

Actually, hari Rabu tu, sepatutnya Aishah tak boleh pergi sekolah tapi memandangkan hari tu ada sesi ambil gambar dan demamnya pula kebah bila diberi ubat so aku bawa juga dia ke sekolah. Start Petang Rabu ubat demam tu dah macam tak jalan jer. Risau dibuatnya kat rumah takde spare voren supp. selalunya kalau demam panas cam tu pakai voren supp jer, demam cepat kebah. So pagi Khamis tu kami pergi hospital terus.

Kat hospital doktor bagi fever suppository (ubat demam yang masuk punggung tu) kemudian doktor suruh ambil darah sebab Aishah dah 3 hari demam dan demam dia pula tinggi. Aishah baik, dia tak nangispun masa nurse ambil darah dia. Kebetulan ada budak lelaki lebih kurang umur Asyraf pun ambil darah pada mulanya budak tu nak nangis tapi sebab Aishah dia tak jadi nangis.. malu ooo gurgirl tak nangis boboy nak nangis pulakk hehehe


Keputusan darah Aishah, platelet count dia low so kena ambil darah lagi keesokannya.

So Friday aku kenalah gi kerja, nasib baik sebab aku ditugaskan untuk ke SSM, jadi aku ambil kesempatan singgah hospital dulu untuk ambil darah Aishah.

Jauh lagi giliran si Aishah... marah la konon.


Please ignore her nose...hihihi... mak tak perasan nak!!  (Aishah masih selsema dan batuk)

Nasib baik lah kite ni kadang2 ramah.. so berbuallah dengan orang sebelah dan kebetulan nak ambil darah juga. Katanya kalau tunggu no giliran alamat lambatlah.. sebab lepas ambil no. pastu ambil darah mesti ambil masa lama. Jadi aku ikut cara dia, aku bawa Aishah ambil darah sementara tunggu no giliran. so my hubby ditugaskan untuk tunggu no giliran. 

No giliran memang dah ada cuma nak tahu bilik mana kami nak ditempatkan.


Cool...!!  Tak sakit pun Ma..

Hari kedua ambil darah, Aishah tak nangis malah cam suka pula. Lepas ambil darah no giliran still tak dipanggil lagi. Bila dah dapat no bilik keputusan darah juga dah keluar so hanya nak tunggu giliran untuk jumpa doktor pula. 

Si Aishah ni kalau demam pun cam tak demam, aktif sangat ke hulu ke hilir tak suka duduk diam. Sampai baba  dia cakap elok demam panas budak ni baru duduk diam. choy... touch wood.. hehehe

Bila duduk, dia akan buat bunyi orang kat sebelah mesti bengang. Kat sebelah ada Aunty cina duduk, risau pulak Aishah kena marah.. "Aishah nanti Aunty tu marah"  Aunty tu pandang belakang then cakap "manyak cantek dia punye mate" sambil buat isyarat tangan nak bagitahu bulu mata Aishah lentik. Ceh..Aishah seperti biasa pantang kena puji terus duduk ala2 model gitew.. Aman dunia hahaha....

 
ni awek perasan cantek

ok last posing, nak balik dah..

Platelet count Aishah tinggi sikit berbanding semalam. Doktor pesan kalau hari Sabtu masih demam kami dinasihatkan untuk ambil darah lagi. Ingatkan tak nak ambil sebab Aishah dah aktif seperti biasa tapi pagi Sabtu tu badan Aishah panas lagi jadi kamipun pergi hospital lagi ambil darah. Dan resultnya platelet count Aishah dah normal. Menurut doktor kalau antibiotik dah habis dan still demam lagi, Aishah kena datang untuk buat X-tray pula.

Pagi ni tengok keadaan Aishah dah normal tak demam dah..Alhamdulillah..

thanks for reading this entry ^_^

Isnin, 24 September 2012

Tahniah Shila Amzah ^_^

Assalamualaikum w.b.t

Kali ni nak cerita tentang seorang artis yang memang aku kenal, maksud aku dia popular juga la kat Malaysia.... tapi aku tak berapa minat sangat. Hari tu ada juga terbaca tajuk2 dari blog kawan dan juga paper tapi tak terlintas nak ambil tahu sebab kalau dia menang bagi aku biasa sebab dia memang selalu masuk pertandingan dan aku ni memang tak sangat nak ambil tahu tentang hiburan ni, just dengar2 je orang bercerita. Tapi bila colleague aku yang berbangsa cina ni tanya pasal kemampuan Shila Amzah menyayikan lagu Mandarin dengan baik aku terus aku cari video Shila Amzah dalam youtube. Wow! dia memang hebat bagi aku. Kawan aku cakap ramai kawan2 semestinya kaum cina, memuji bakat Shila. Dan aku juga kagum sangat dengan bakat Shila Amzah. Ada juga kawan2 aku cakap ia adalah rezeki Shila selepas dia buat perubahan pada penampilan dia. Well apa2pun tahniah buat Shila Amzah. Dan aku terus minat dengan Shila Amzah hehehe... (^_^)

Berikut adalah sedikit info yang aku copy paste dari blog Gosip Artis Malaysia.



Tidak terlambat untuk mengucapkan sekalung tahniah kepada penyanyi muda, Shila Amzah yang telah mengharumkan nama Negara ketika dia menjadi juara pertandingan Asian Wave 2012 yang berlangsung di Shanghai, China pada malam Khamis lalu.

Pada peringkat akhir Asian Wave 2012 itu, Shila berentap dengan 12 penyanyi termasuklah finalis dari China, Korea Selatan, Singapura, Thailand dan India.

Shila  berjaya memukau juri dan penonton dengan kekuatan vokalnya mendendangkan lagu Gemilang nyanyian asal Jaclyn Victor, Grenade dan sebuah lagu Mandarin berjudul Zheng Fu (Na Ying)


Berikut adalah klip video yang paling aku suka dan kagum sangat... layan k








 



 


Seronok aku tengok juri2 tu..sporting giler kan :D

Kejayaan Shila Amzah ini juga, aku jadikan contoh buat Asyraf. Orang Melayu pun boleh menyanyi lagu Bahasa Cina dengan baik hehehe...

thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 21 September 2012

Macam-macam ragam kan ??

Assalamualaikum w.b.t

Untuk beberapa hari ni, saya memang tak beberapa sihat. Kepala selalu sakit dan pening. Berdiri lama sikit rasa cam terhuyung hayang cam orang mabuk jer sesekali rasa seram sejuk. Kurang selera makan, perut pula sebu rasa mual nak muntah, kaki pula selalu kejang. Ni dah serupa orang pregnant dah tapi tak kot!! perut saya dah sememangnya buncit hehehe ialah cakap jer tak selera makan tapi kalau rezeki depan mata apa lagi ngap jer... Al-kisah malam sebelum penyakit ni singgah si Aisyah buat lawak.. ade ker patut dia bercakap dengan perut saya. 

"Kakak sayang adik taw, mama bila adik nak keluar ni, Adik nak adiklah mama.. boleh main sama-sama, Abang jahat." - Aishah

"Abang taknak adik, adik nakal abang nak adik lelaki jer boleh main bola sama-sama"- Asyraf

"Korang ni kalau tak gaduh tak boleh ker, Abang kena sayang adik, adikkan adik abang, Adik nanti kalau mama ada adik baru nanti, mama sayang adik baru jer nanti adik tak sedih ker"- Mama

Aishah diam, Aishah memang kuat cemburu, kalau saya peluk Asyraf dia mesti merajuk cakap tak sayang dia. Sebenarnya kalau diikutkan sekarang ni saya jarang peluk Asyraf sebab makin dia membesar kami macam tak rapat sangat. Aishah akan sentiasa peluk dan cium saya sebab dia memang manja. Susahkan nak bahagi kasih walaupun kita berlaku adil tapi pandangan anak seakan-akan kita ni tak adil. Anyway anak2 mama sayang, kamu semua memang Si Jantung Hati Mama. Tak tahu nak gambarkan kasih sayang tu.

Ok berbalik pada penyakit tadi. Sebenarnyakan walaupun saya kata tak tapi saya memang nak hehehe..sekarang dok blogwalking ade jer citer pasal pregnant, pasal babylah erm... owh sungguh aku rindu saat tu. Seronok dengar kawan2 cerita tentang pregnant dan juga baby ni. Memang mengujakan. You all nak tahu, saya ni kalau ada sesuatu berlaku, selalunya saya akan merancang dan membayangkan lepas ni apa jadi kalau cam ni, camner saya nak buat. Agaknya tulah penyebab kenapa saya sakit kepala dan paling best sekali apa yang saya rancang selalu tak menjadi. Disebabkan memang dah lewat datang bulan hehehe.. saya pun buat UPT. Tak buat lagi, baru jer pegang UPT kit tu saya dah fikir camner nanti nak bagi tahu boss, kalau saya cuti bersalin sapa nak cover kerja saya, nanti anak sapa nak jaga, tadika nanti nak hantar kat mana? giler jauhkan..pandangan saya. Jeng jeng jeng..bila buat test dan resultnya....NEGATIVE erm... musnah harapan... kecewa dan lega... itulah yang saya rasa. Tapi saya memang jenis tak puas hati... seminggu lepas tu saya buat lagi erm..confirm takde... so sabtu ni nak joginglah..hahaha..

Allah takan beri sesuatu kalau kita memang tak bersedia menerimanya. Betul, saya belum bersedia menerima anugerah itu sebenarnya. Dan saya demanding sangat.. belum apa2 dah berangan nak anak kembar bukan tu saja kalau boleh biar kembar seorang lelaki seorang perempuan... hehehe adilkan dua2 dapat adik yang diidamkan... cam special sangat diri ini.. tapi tak salahkan kalau berangan...

ok stop the nonsense, sekarang nak cerita tentang apa jadi dengan saya hari ni. Saya ditugaskan untuk ke LHDN dan SSM. Nasib saya baik sebab ada dua teksi sedang menunggu. Pergi ke teksi pertama.

"Nak gi mana dik?" - taxi driver  
"LHDN Wangsa Maju" - me
"Saya tak main dekat2 ni" - taxi driver

Terus je saya pusing konon nak naik teksi no 2 tapi dah ada orang cop. Dalam hati saya "Wah! sikit punya ek abang teksi tu. tak main dekat2.. walaupun dekat tapi caj tu mahunya sampai 5-6 hengget tu.. dia takmo" takpelah saya dah dapat teksi no 3 dan terus ke LHDN, caj RM5.50. Bagi sesetengah orang mungkin jumlah tu sikit agaknya. Takpelah sebenarnya bukan rezeki diapun.

On the way ke SSM, saya naik LRT, nasib saya baik walaupun ramai orang tika tu tapi saya dapat seat dan bukan seat khas. Saya memang selalu elak dari duduk kat seat khas tu sebab dikhaskan untuk OKU, Warga Tua, Wanita Hamil, Ibu yang dukung anak. Sampai satu tempat ada orang pregnant duduk kat sebelah saya.. cute jer saya tengok. Saje jerkan nak bagi jelez, dulu saya pregnant tak camtu. Orang tak prasan saya pregnant tahu2 dah berpantang.. "Eh bila ngandung ni..?" boleh diorang tanya soalan walhal hari2 jumpa. Bayangkan kandungan saya 9 bulan berat saya 48Kg. itu dulu sekarang ni tak pregnant dan itulah dia berat saya sekarang hehehe..ok2 Sabtu ni gi joging... Dan singgah satu tempat lagi muncul lagi pregnant lady.. orang yg duduk kat tempat khas tu cam tak nampak je mak buyung tukan.. Walaupun saya sakit kepala dan cam early pregnant ni offer diri untuk berdiri dan bagi seat saya kat pregnant lady ni dan mata saya tertumpu pada sorang lelaki yang sebelah prenant lady tu..huh! takde perasaan langsungkan.. kot lah nak offer seat dia. Sungguh dunia sudah kekurangan lelaki budiman. Sampai Masjid jamek baru saya dapat duduk semula.

pic pinjam google... walaupun dah ada tertera zon keutamaan ada juga yang buat2 tak faham kan..


Sampai kat SSM, saya pun beratur untuk dapatkan no giliran. Sampai turn saya..

"Annual Return" - me
"Berapa dik?" - kakak jaga no.
"Satu jer"- me

Elok jer lepas akak tu press no. selamba jer pemuda India ni ambil no. tu pastu cakap kat Akak tu nak lagi satu. No. tu ialah no.1201, dia bagi kat sorang Uncle tu ok, saya sabar ni, no.1202 dia amik dan terus belah tanpa rasa guilty..dan saya dapat no 1203. Dengan nada gurauan serta harapan supaya orang tu dengar saya cakap kat kakak tu "Jahatnye diorang tu kan kak, orang lain datang dulu selamba jer dia amik no tu." dengan rasa bersalah kakak tu tersengih...ialah bukan salah diakan... Sayapun duduk sambil belek document pastu ada sorang brader ni bagi saya no.1200 pastu no 1203 saya bagi kat dia sambil cakap terima kasih. Dia ambil sambil cakap ala..lagi 3 nombor je kot. Hehehe.. kesukaan betul saya sebab no. tu adalah lebih awal dari no.si biadap tadi kan.. Habis selesai tugasan saya, sayapun balik dengan hati yang berbunga. Happy semacam lak.

"Sesungguhnya Allah tu Maha Adil... sabar je k, pasti yang indah akan muncul tepat pada waktunya."

Itu cerita saya hari ni, jangan lupa bersenam. k.bye!


thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 14 September 2012

5 Perkara Bawa Wanita Ke Syurga

Assalamualaikum w.b.t

Tiada idea nak buat entry lagi..cuma hari ni, disebabkan saya tertarik dengan satu artikel, so saya copy paste dalam blog ini untuk panduan saya serta muslimah sekalian....( ^_^)

 
Perkara yang membawa seseorang wanita kepada keselamatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat. 

Antaranya, hendaklah melaksanakan kewajipan agama.
  • Dalam sebuah hadis riwayat al-Bazaar, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.

Kedua, hendaklah mentaati suami.
  • Hal ini disebut dalam banyak hadis, antaranya hadis riwayat at-Tabarani, daripada Abdullah bin Salam bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sebaik-baik wanita adalah wanita yang menyenangkanmu jika kamu melihatnya, mentaatimu jika kau menyuruhnya dan dapat menjaga dirinya dan hartamu ketika engkau tidak bersamanya.

Ketiga, selalu mengingati Allah. 
  • Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Hendaklah kamu (para wanita) memperbanyak membaca tasbih, tahlil, taqdis dan hitunglah dengan ruas jari-jari kerana sesungguhnya mereka akan ditanya dan akan dijadikannya boleh berbicara. Janganlah kamu lalai sehingga melupakan rahmat Allah.

Keempat, solat malam. 
  • Dalam hadis riwayat Abu Daud daripada Abu Hurairah r.a dan Abu Said r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sesiapa yang bangun tengah malam, kemudian membangunkan isterinya, lalu mereka melakukan solat berjemaah dua rakaat, maka mereka akan dimasukkan dalam golongan orang-orang yang banyak mengingati Allah.

Kelima, berbuat baik dan banyak bersedekah. 
  • Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Wahai semua wanita, bersedekahlah walaupun dari perhiasan kamu sekalian. Sesungguhnya kamu kelak paling banyak menjadi penghuni neraka. Demikianlah, wallahualam


credit to Islam Itu Indah

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 12 September 2012

WW #6 : Rezeki Allah

sayang sangat dengan rezeki Allah




Isnin, 10 September 2012

Kisah Si Kucing Kurap

Ada seekor anak kucing ditemui oleh Asyraf di tepi tangga. Asyik mengiau tak tentu masa, mungkin kelaparan agaknya. Rupa kucing ni sangat hodoh, kucing berbulu hitam dan kulitnya banyak kurap. Sentiasa tergaru-garu sehingga ramai yang tak mahu pedulikan dia, walaupun dia hanya anak kucing. Seolah-olah ada magnet menarik anak kucing tu duduk di depan pintu. Sesekali mengiau bila nampak kami. Aku yang memang pengeli orangnya tak mahu sentuh kucing tu langsung. 

Tapi melihat keadaan kucing tu hati aku tersentuh. Aku minta agar suamiku memandikan kucing tu dan dia  mengarah adikku pula, Si Intan yang memang sukakan kucing. Disebabkan Intan ni takut dicakar kucing tu, akhirnya aku juga yang memandikan kucing tu. Eeew..... geli. Tapi kucing tu sikitpun tak  memberontak seolah-olah dia suka dimandikan, mungkin badannya terlalu gatal. Setelah disyampu kami mengelap badan kucing tu sambil mengeringkan bulunya mengunakan hair dryer. Banyak kutu jatuh dari badannya mungkin mati kelemasan. Kucing tu berbau wangi tapi disebabkan dia berkurap, aku masih tak mahu usik badan kucing tu tapi aku ada juga sapukan dengan minyak Johnson. Kami beri dia makan, Ya Allah, anak kucing memang kelaparan, dengan lahapnya dia memakan makanan kucing yang kami bela sebelum ni.  

Selepas diberi makan, kami letak di luar rumah tapi  hanya sebentar sebab tak sampai hati dan risau dia kesejukan. Kami letak dalam kotak, terus anak kucing tu tidur mungkin kepenatan. 

Pernah dengar kata orang, kulit anak kucing boleh dirawat oleh lidah ibu kucing. Jadi kami cuba beri pada kucing kami Puss untuk menjilat anak kucing tersebut tapi Puss seperti marah dan nak mengigit anak kucing tu mungkin sebab bukan anaknya.  Kucing kalau pertama kali jumpa memang suka bergaduh.

Pagi tu, suami aku beli makanan kucing khas untuk anak kucing, suka tengok kucing tu makan walaupun tiada niat nak jaga kucing tu tapi kami beri dia nama Junior sempena nama makanannya. 

Kami letakkan Junior di luar rumah sementara kami keluar bekerja. Takut nanti Puss bergaduh dan mungkin Junior berak dalam rumah. Bila suamiku balik dari menghantar aku ke tempat kerja, kucing tu dah tiada lagi.

Petang tu, Asyraf tercari-cari anak kucing tu, walaupun di rumah kami ada 4 ekor anak kucing. Melihat kesungguhan Asyraf, aku juga turut bersedih. Tak tahu apa nasib anak kucing tu. Tengah malam suamiku pulang, dan anak kucing tu berlari mendapatkan suami ku seolah-olah dia tahu waktu suami aku pulang, iyalah, mungkin kami beri dia makan jadi dia tahu jalan pulang. 

Hari kedua kucing tu dirumah kami, Puss boleh menerima kehadiran Junior malah telah menjilat kepala junior yang berkurap tu, dan sekarang kulit junior makin elok. Keadaan Junior bertambah baik. Asyraf letakan Junior bersama-sama anak kucing yang lain. Junior seperti selesa dengan anak2 kucing yang lain mereka bermain bersama. Terharu melihat kucing-kucing tu, seperti aku tahu perasaan mereka. Yang jelas mereka juga ada sifat belas antara mereka. Kini si kucing kurap tu dah jadi sebahagian dari keluarga Puss.

Semalam berlaku perkara yang aku tak suka. Sedang aku sibuk berkerja, Si Junior mencakar kerusi aku, seolah-olah mahu meminta sesuatu, rupanya dia dah berak di tepi katil aku dan kencingkan langsir aku, Haaaaa...tension! tak pasal2 aku kena mop lantai tengah malam. Dihati terniat juga nak biarkan Junior duduk diluar rumah tapi terasa tidak adil pula buat si Junior ialah setiap hari aku akan cuci mata anak2 Puss dan mengubati anak2 Puss dan apa pula beza antara mereka, kesemuanyapun kucing liar. Aku ikut petua kawan aku, ambil kucing tu letakan hidung dia ke tahinya dan kemudian letakkan hidung di lantai tandas, InsyaAllah kucing tu akan tahu mana tempat dia nak buang hajat lain kali. Dan seperti entry yang sebelumnya. Just wait &  see... ^_^
Kalau degil jugak! ha.. ni makan dia  


Ayat-ayat skema hehehe...
(oh ye,  tiada gambar sebab takde camera)  


thank you for reading ^_^