Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Khamis, 5 April 2012

Gila Korea

Penat betul minggu ni, banyak sangat kerja. Bagi menghilang lelah kerana seharian kerja. Aku pun berbaring sambil menonton tv. Selalu kalau nak tengok tv mesti dah lewat malam, sebab masa tu lah aku dapat rehat. Rasa hampa pula tengok rancangan tv kat Astro sekarang, selain rancangan ulangan mesti cerita dia tak berapa nak best, lagi2 Asto box office, apa yang box office nyapun aku tak tahu.

Yang aku perasan dalam beberapa bulan ni diorang asyik tayang konsert k-pop. Alahai ntah apa la yang best sangat tu. Nasib baik ada jugak cerita best yang aku boleh layan. Macam last month punya cerita Korea tajuknya The Last Blossom, sedih sangat, banyakali aku tengok, bila tengok cerita ni, aku teringat kat arwah mak aku. Al-fatihah..
 
  dan bulan ni aku suka layan cerita Indonesia Dibawah Lindungan Ka'abah.
 
Kalau tak pernah tengok cerita ni kat Astro masih lagi ditayangkan.

Berbalik pada konsert K.pop, malas aku nak tengok, nampak tajuk dia aku dah nyampah, tapi Ahad lepas aku layan jugak lah hehehe...memanglah seronok tengok diorang menari ramai-ramai, satu kumpulan semua muka lebih kurang sama ngan aksi seksi, rasanya tak sesuailah ngan aku yang dah separuh abad ni. Penyanyi lelaki pula beza dari pakaian jer kot ngan artis perempuan, pasal muka diorang tak hensem langsung tapi cantik cam artis perempuan jugak...

Walaupun aku tak faham kenapalah orang Malaysia suka sangat ngan artis Korea walhal apa yang diorang cakap pun kita tak faham. Sedar tak sedar rupanya akupun sama naik... hihihihi..

Ingat tak Winter Sonata...

Ini adalah cerita Korea yang aku suke sangat tengok dulu.. Aku selalu pinjam cd kat Kak Ton my BFF tu, dia lak tak belipun cd tu dia copy dari kawan dia hehehe...
Masa dulu pakai cd jadi ada dua episod dalam satu cd, sebab suka sangat jalan citer dia, aku sambung tengok sampai 3 cd satu malam...jawabnya sampai ke pagilah aku tak tido. Kat office jadi ngantuk giler sekejap2 mata tertutup... terbuka....tertutup dan terbeliak!!!... bila nampak bos sedang merenungku.... "MENGANTUK KE?"... bos siap tanya..hihihi terus segar mata aku....

Bila Winter Sonata aku habis, aku continue cite Autumn In My Heart


Sedih citer ni, ending pun sedih, 
Actually siri Korea ni adalah siri tv di Channel 8. Setiap malam jam 8 kami mesti tengok tv walaupun tengah kerja sebab malam aku kerja part time and the boss is very sporting, so aku ngan boss layan tengok citer Korea..(sebenarnyakan boss tempat aku wat partime lah yang ngajar aku tengok citer Korea ni hihihi...) Janganlah cakap aku ambil kesempatan lak.... kalau ada kerja of cause la wat keje, kalau free jer aku layan tv.  Masa tu kami takde Astro so gambar tak berapa clear, tapi layan juga. Di sebabkan kadang2 ramai patient so kami tak dapat tengok habis, so Puan boss beli cd Kak Ton copy, aku pinjam hehehehe... bukan kedekut tapi jimat...

Habis Autumn In My Heart sambung Stairway to Heaven


Sayangnya walaupun citer Korea tapi kami terpaksa dengar alihbahasa Kantonis, tahulah mulut ngan suara tak sama dah macam karton dah aku tengok, aduyai hilang mood tapi kami layan jugak sebab ada subtitle Bahasa Melayu kalau tengok cd selalunya subtitle bahasa English.

Lepas tu citer ni tajuk kurang pastilah aku Vineyard kot.. takpe lah, biasalah aku selalu lupa tajuk. Nama2 pelakon jangan tanya.. surely aku tak tahu huhuhu... Tapi layan tetap layan... citer ni paling kelakar. Aku suke sangat. Yang ni Kak Ton rekomen kat aku, dia bagi aku pinjam DVD la pulak...


Lepas tu citer ni one of my favorite, Coffee Prince yang ni pulak Pn Dokter a.k.a. boss aku yang rekomen dia bagi pinjam DVD juga so aku layan.. Cerita ni aku tengok ngan adik lelaki aku, ingat budak lelaki tak suka rupanya dia pun giler Korea ek eleh...


Dah lama kemudian aku slow sikit layan citer Korea sebab banyak sangat siri TV yang aku follow tapi jaranglah tengok sampai ending.. Itu termasuk Sinetron Indonesia, Maxico,  Tagalog, TV9 & TV3pun banyak gak siri TV. Letih la nak layan so aku malas nak layan melainkan citer tu meletop macam Nur Kasih yang ini aku layan taw la TV3 mana nak ada ulangan tapi atas permintaan ramai siri itu dapat ulangan jadi ulangan tu yang aku follow...Best ! 

Sekarang ni aku layan Korean Movie lak, ni adik lelaki aku yang ajar. Bila dia lepak kat rumah aku, dia bawa DVD citer ni My Boss My Hero.. kelakar giler.


Bila Astro ada, aku layan citer ni pulak 200 Pounds beauty aku suka citer ni. sebab Heroin dia bila kurus nampak cam aku... hihihi aku tipu :p


Lama kelamaan senyap sunyi sebab akukan dah berkeluarga so TV jarang da aku tengok.. tup tup aku dengar anak aku menyanyi sambil menari.. "i wan no badi no badi but chu.. i wan nobadi nobadi but chu.." aku cuba amati lagu apa yang anak dara aku ni nyanyi la.. I want No body but you.. Wondergirl ... hehehe punyala dah lama tak tengok tv dan dengar radio. Pastu adik2 perempuan aku sibuk pinjam laptop nak tengok Youtube K-Pop, macam2 group dah aku tengok kat TVpun ada selingan video K-pop. 



Hanya kumpulan ni jer aku familiar tapi jangan tanya nama diorang aku tak tahu...

Kak Ton still layan Korean siri kalau dia tak sabar dia akan tengok ending kat youtube. sekarang ni dah update apa-apa yang you all nak tahu mengenai dunia artis cari jer kat internet. Tengoklah kalau ada masa aku pun mungkin akan layan youtube gak.

Tahu tak ramai budak2 suka sangat ngan artis Korea terutama artis perempuan. Memang comel. Nak tahu rahsia kecomelan mereka, tengok la kat bawah....


Minat minat jugak tapi jangan taksub k..

60 ulasan:

  1. aku kurang begitu suka dengan film korea...
    hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe...
      cuba sesekali tonton cerita korea mesti suka,
      sebenarnyakan apa jua film tak kira bahasa pasti menarik dengan adanya jalan cerita yang bagus.

      Padam
  2. Daku juga senang dengan drama Korea! Terlebih lagi kisah silatnya; Namun, jujur saja iyaaa... daku senang bila lihat artisnya yang cantik-cantik dan seksi!!!

    Salam sahabat, God bless you, Nita nan Beauty!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh benar, Korea ada kisah silat yea... hihihi ga tau deh.
      CahNdeso, alihkan pandangan matamu. nanti kamu hilang ciri2 pria idaman seperti yang kamu paparkan dalam entry kamu :D

      salam sahabat jua, God bless you too, CahNdeso nan Ganteng!!!

      Padam
  3. Ternyata di negeri seberang sedang demam Korea juga ya. Kalo film korea saya suka, tapi kalau girlband saya tak suka. Jengah nian saya, suara mereka tak begitu bagus, cuma mengandalkan kecomelan saja. Tiap tampil selalu lipsync. Apakah di Malaysia juga ada girlband dan boyband?

    Salam kenal dari Indonesia. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh dikatakan demam Korea jugalah.. Eh kita sepakat tu :p
      Ada.. di Malaysia mesti ada cuma kalo kamu tanyakan padaku, aku kurang tahu tentang girlband dan boyband sebab tak ada kesempatan utk ambil tahu... hehehehe...

      Salam kenal juga :)

      Padam
  4. wah kak nita suka juga ya film korea ya...? Saya kira cuma cik awi yang suka

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh..., cik awi suka film korea juga... wah boleh jadi gang ni :p

      Padam
  5. Wkwkwkwkw... biasanay yang gila korea itu cewekkk...
    kunjungan perdana :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kebiasaannya tapi sekarang si cowok juga suka, mungkin mereka juga ingin jadi cantik seperti artis lelaki korea.. Wkwkwkwkw..

      terima kasih kunjungannya..

      salam kenal Fahmi Setiawan.

      Padam
  6. salam.. al-fatihah utk arwah ...
    minat juga cte korea nie . kdg lyn .. :) suka tgk sbb dorg cumil . cter plk rmntik an . lg la best . hehe.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam... terima kasih nurul syuhada..
      samalah tapi sekarang akak bz so slow sikit..
      ha'ah diorang cumilkan, tapi akak rasa pasal make-up diorang kot..
      Hehehe...bila tengok citer diorang memang kita bayangkan diorang ni romantik tak tahu lah kalau reality diorang ni romantik ke tidak... :)

      Padam
  7. ternyata bukan cuma di Indonesia aja ya yg demam Korea dengan KPOP'a di Malaysia juga lagi demam Korea ya
    Tapi kebanyakan artis KPOP wajah'a palsu alias paaki topeng make up & operasi :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nampaknya pengaruh Korea begitu meluas ya..

      Mungkin kebanyakan mereka berbuat demikian seperti dalam film 200 pounds beauty... hehehehe..

      Padam
  8. Aku juga suka kak sama film Korea, karena episodenya sedikit, tapi sangat menyentuh ..
    K-Pop aku juga suka, walau aku gak terlalu menggilai ..
    artisnya juga cantik, terlepas apakah dia operasi atau tidak ya .. hehe

    aku juga les bahasa Korea loh kak ..
    nanti lah ku posting di blog bagi-bagi .. hehe
    tapi jangan langsung suruh aku dengan orang Korea cakap, aku juga masih banyak tak ngerti .. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah minat kita sama yah.. :P
      artis korea memang cantik, tak tahulah kalau ada yang buat operasi, tapi yang namanya artis selalunya yang cantik2 aja.. walaupun bakatnya tak menyerlah..

      oh benar, kalau gitu ajarin kakak ya..
      so next time boleh la kakak tengok film korea tanpa subtitle hihihi..
      akak tak akan suruh EY cakap ngan orang Korea sebab akak takde kawan dari Korea ..hahahaha...

      Padam
  9. Assalamualaikum nita,

    Kak Ros minat jugak la drama Korea ni,pasai watak depa yang tak kontrol maco gila2 sikit tu,jalan ceritanya dan tambah2 lagi kisah cinta memang best sangat....

    BalasPadam
  10. Waalaikumsalam kak ros,

    betul,betul,betul
    nita pun sependapat dengan kak ros, sebab tu kalau tengok cite korea kadanga2 ketawa kadang2 rasa cam nak nangis jer, kalau tengok bab romantik wat kite tersenyum pulak...hehehe

    BalasPadam
  11. Nita ... zaman kita dulu Oshin je yang kita nonton .. Jepun ... skrg ni tak ada dah .... drama pun kadang susah nak tonton .. asik berebut remote je .. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Izan... tu pun siri tv yang saya suka, ada lagi satu sebelum Oshin.. Rin Hanekuma rasanyalah tajuk dia, setiap malam saya tak miss punya tengok siri Jepun alih bahasa tu, sampai nak lap lantaipun saya tiru gaya dia.... siap amik baju abah buat kimono...:D

      samalah dengan kite, kalau anak dah tidur baru dapat tengok tv.

      Padam
  12. Suka nonton film Indonesia juga ya Kak Nita?
    Hihihi...
    Aku ga gila Korea tapi beberapa dramanya nonton.
    100 Pounds Beauty sama Winter Sonata nonton.
    Tapi aku nggak terlalu suka Winter Sonata kerana alurnya so lambat dan sedih @_@

    BalasPadam
    Balasan
    1. Una... akak suka nonton semua film yang bagus2 tak kira dari mana. Di Malaysia banyak loh siri TV Indonesia dan juga movie..dalam 1 hari ada 2-3 siri TV, Astro juga menyediakan channel khas untuk rancangan TV Indonesia.
      100 Pounds Beauty tu seronok.
      Winter Sonata...K.nita pun sakit hati nontonnya tapi teruskan juga untuk ketahui endingnya :D

      Padam
  13. wah itu yang bawah aslinya tak cantik ya, bersolek jadi cantik dia...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...
      solekan boleh mengubah rupa jd cantik juga ye..

      Padam
  14. wah saya ga suka nonton korea, tak bagus. bikin ingin menangis, jadi ga suka.. mending filem action aja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan nonton yang sedih, film lucu kan banyak, kamu pasti ketawa.. :p

      Padam
  15. Sama la kita. Mula tgk drama korea dgn winter sonata. Mmg epic drama tu. Pastu bila tgk Autumn in My Heart, saya nangis beriya, sebab sedih sgt. Hehehe. Then drama My Love Patzzi pun saya suka. Sbb sweet2 je citer tu. Penah tgk Please Teach Me English dan My Tutor fren tak? Tu pun kelakar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah ada gang...
      My Love Patzzi, Please Teach Me English dan My Tutor Fren cam pernah dengar kawan2 citer, next time kalao ada masa nita nak cari lah citer2 tu sebab nita suka citer2 yang kelakar..

      Padam
  16. wah.. lps solek terus cantik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la pasal...berbeza kan sebelum ngan selepas..
      kalau pandai make-up mata sepet pun boleh jadi bulat.

      Padam
  17. Suka gambar yg last tu.. Nice info!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sayapun suka tgk gambar tu..
      Thanks Zamani.. ^_^

      Padam
  18. Peminat citer korea yer.. akak nie jarang tgk..citer korea.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh dikatakan minat juga..
      saya pun sekarang ni jarang tgk citer korea.. sibuk la kak,
      nanti kalau layan tak jadi kerja lak :)

      Padam
  19. dulu zaman sekolah selalu layan drama korea...
    sekarang ni dah tak de masa sangat nak layan...

    Singgah sini dr link blog Mak dara....
    http://masrinasidek.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah, sesakali jer kita layan korea..

      thanks sebab sudi singgah :)

      Padam
  20. comel giler gbr makeover tuh!

    BalasPadam
  21. betoitu Astroler yang paling seronok dapt duit orang tapi cam hampeh.... sori over..
    akak asyik layan sinetron indon sebab mak mertua akak suka bebeno tengok...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul3.. samalah ngan saya tapi dok langgan jugak :p
      ermm... samalah tapi sekarang kurang dah sebab dah ada astro Bella ^_^

      Padam
  22. dulu2 shark minat gak korean nie..
    tp skang kureng dh sket..
    tp skang mint genre lawak jer
    try tgk My Boss My Hero..
    best gilerrr:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah ngan akak, Shark..
      akak da tengok da, versi jepun pun ada..
      memang best, kelakar giler :D

      Padam
  23. mak ai...betul2 punya makeover...ingatkan diaorg ni natural beauty....salam perkenalan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau takpe...
      tang mata memang takleh tipulah diorang memang sepet tapi kulit diorang memang cantik...

      salam perkenalan Zurina, terima kasih sudi singgah :)

      Padam
  24. nad suka jugak tapi sebab rumah sekarang xde astro dah xgila dan skrg bz..xada free time..:)


    yeah come from Bicara Mak Dara : Ini Link Saya.. Sila Promote!

    Tengok anak nad jom..:)

    http://www.nornadiah.com/2012/04/joeybaby-sugar-glider-kelihatan-30.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpe Nad nanti kite layan youtube hihihi

      Thanks sebab sudi singgah, bestkan Link Mak Dara :)

      ok, dah tengok si comel tu.. ^^

      Padam
  25. Ms study dulu la cam gila sket layan muvi korea dannnnnn jepun..
    la ni layan drama2 kt Mesia jek..hehe!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi... ha'ah sekarang kitepun dah kureng layan..
      Drama2 Melayu kitepun hebat2 jugak... cam kat TV3 tu

      Padam
  26. Salam Nita~ jom join 1 segmen ni nak?

    http://zamani84.blogspot.com/2012/04/segmen-jom-tambah-follower-bersama-mr.html

    BalasPadam
  27. mujur tak layan cerita koreani.sebab kalau dah layan takut melekat jer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...

      betul tu ema, tak jadi keje dibuatnya kang. ;p

      Padam
  28. Di kantor saya juga banyak yang fans berat Film FIlm dan Drama Korea. Some of my working friends here are really crazy of imitating Korean styles. Saya ingin sekali trip ke Korea tapi kapan ya. I wish I could go to Korea for next year. I am not sure. I don't know hiiehiheiheiheiee

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh ya..one day asep, one day pasti kan tiba hehehe..ok lah Asep, saya doakan moga impian awak nak ke Korea tu tercapai nanti jangan lupa ole-ole dari korea buat saya..hihihi

      Padam
  29. senang rasanya ngeliat orang Indonesia dan Malaysia rukun begini,tapi kok masih ada sih yang panggil kami indon?panggil kami Indonesia saja atau Indo pun cukup.btw tentang korean wave ini,jujur dulu saya pun suka tapi sekarang saya mulai boring apalagi sejak saya tau wajah mereka cantik karena operasi plastik or makeover make up gitu....namun saya akui saya kagum dengan semangat mereka,paling tidak kita harus tiru sisi positive dari mereka yang relevant dengan budaya kita.mereka punya semangat tinggi,kreativ,sangat hormat pada orang yang lebih tua (meskipun hanya adegan dalam drama dan saya tidak tau aslinya mereka hormat atau tidak),disiplin,kerja keras dan punya ambisi menaklukan dunia lewat budaya mereka.Panjang banget komen saya ya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih atas komennya... owh lebih baik kami panggil orang Indonesia k..
      yelah sayapun tertarik dengan kecantikan mereka dan juga semangat mereka. Yang baik kita jadikan teladan dan yang buruk jadikan sempadan kan (^_^)
      Salam kenal ya eri karinih, terima kasih sudi berkunjung ke sini :)

      Padam
  30. jom layan girl band indon,cherry bele,jkt 48,....7 icon....super girlies....princess,best sesangat

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh ye ke best.. pernahlah nampak promosi kat Astro Pelangi tapi idok ler akak nak melanggannya.. nanti ada masa akak layan Youtube je k.. Cherry bele tu cam Kpop jugak lah kann ??? :P

      Padam

cayalah sapa yang komen :)