Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Rabu, 8 Ogos 2012

Percubaan hilang parut kesan pembedahan

 السلام عليكم

Hampir empat tahun berlalu, pembedahan jantung Asyraf nampaknya meninggalkan kesan parut yang agak besar. Pada mulanya tak ketara sangat makin hari makin besar pula.


Asyraf suka buka baju bila tidur..


Badan penuh ngan parut. Asyraf selalu gosok parut tu, katanya sakit..

 
makin besar, nampak macam nak pecah jer..

Risau dibuatnya jadi, aku bertanya pendapat Dr Aida. Dr Aida suggest aku beli satu cream namanya Dermatix katanya cream tu cepat sembuhkan parut. Aku try juga cari kat farmasi tapi tak jumpa. Yang aku jumpa cream Mederma, aku terus beli sebab adik aku pernah ada parut kesan lecur. Memang teruk parutnya bila dia pakai cream Mederma, parut tu dah tak kelihatan lagi tapi berkotak-kotak jugalah dia beli. 

Aku bagi tahu Dr Aida, aku cuma dapat beli cream Mederma. Dr Aida kata cream tu ok juga tapi kena apply 2-3 kali sehari berbanding Dermatix hanya sekali sehari.

Menurut Dr Aida lagi. kalau parut tu tak boleh hilang juga, aku dinasihatkan rujuk pada plastic surgeon bagi membuang keloid tu, jika ia memudaratkan. Tapi takpelah buat masa ni, aku cuba dulu. Tengoklah dalam masa beberapa bulan ni ada tak perubahan.

Mula pakai 02.08.2012, nanti nak tengok ada perubahan ke tidak..

38 ulasan:

  1. oh iya Nita, ini sama problem dengan istri saya. bekas operasi cesar yang masih membekas, namun ada khawatir jika obat itu akan berdampak.

    kasihan Asyraf ya, semoga bisa dihilangkan bekas parutnya segera.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh iya, isteri kamu ada sapu krim apa2 tak?
      biasalah, memang kita ada rasa khawatir tapi kalau kita yakin InsyaAllah boleh, mungkin perlu ambil masa yang lama juga.

      Saya juga harap begitu.. terima kasih Zach, nanti cuba carikan ubat Dermatix buat istri kamu, menurut Doktor ianya mujarab juga sebab ibu kepada Doktor itu sendiri yang mengunakannya terlebih dahulu.

      Padam
    2. FREE DOWNLOAD GOD OF WAR-2 PC GAMES IN HIGHLY COMPRESSED MEDIAIFRE PARTS FULL VERSION DOWNLOAD FROM HERE-->>>> www.gamesaccess.blogspot.com

      DOWNLOAD GTA SANANDREAS FULL VERSION WITH SOUND COMPRESSED MEDIAFIRE DOWNLOAD FROM HERE-->> www.gamesacces.blogspot.com

      Padam
  2. Aku doa, semoga bekas lukanya gak tambah besar lagi ..
    mudah"an setelah dikasih krim bisa hilang ya mbak Nit ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih buat doanya EY...
      mudah2an bisa hilang parut itu nanti ^_^

      Padam
    2. amiinn..
      terima kasih MU :)

      Padam
  3. nice post :)
    ditunggu kunjungan baliknya yaah ,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks.. :)
      pasti kunjungan ku akan tiba, tapi mungkin lewat sikit ya kawan ^_^

      Padam
  4. It was really sad for me to read this stories about Asyraf. Saya harap bekas lukanya segera recovery setelah diberikan Krim dari Doktor.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Asep Haryono..
      harapan sayapun begitu (^_^)

      Padam
  5. Cuba laa.. dulu letak cream mederma tuh.. insyallah laa kalau izinkan ilang laa parut tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yea Rinna, sedang mencuba..
      harap dengan Izin Allah ilanglah parut tu nanti.
      terima kasih ^_^

      Padam
  6. semoga sia asyraf cpet sembuh yeuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. aamiin...
      terima kasih Freeeware (^_^)

      Padam
  7. Besarnya parut tu. Sian ke budak kan? Tak sampai hati tgk. Saya kena amik darah kat lengan pun dah rasa cam nak nangis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah memang kesian tengok dia, harap2 boleh sembuhlah..
      samalah dengan saya, nak ambik darah memanglah takut....

      Padam
  8. dulu aku juga ada bekas itu, rasanya panas dan gatal...
    setiap hari semakin besar, trs aku bawa ke dokter kulit dan khirnya di suntik di tiap benjolan itu...sakitnya gak ketulungan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. o benar Mbak Iis? Asyraf juga pernah mengadu parut tu gatal dan sakit.
      Pernah dengar tentang suntikan tu tapi tak tahu ianya begitu sakit..
      dicoba dululah creamnya, harap2 mujarab dan tak perlu ke dokter sakit kulit..
      Mbak Iis pernah jalani pembedahan apa ya sebelum ini, sehingga dapat bekas seperti itu?? Pastinya sekarang ini Mbak Iis baik2 ajakan..^_^

      Padam
  9. Akak jgan sedih, semoga dengan ubat tu dapt memberikan kesan yang baik pada Asyraf,.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak tak sedih lagi..:)
      Aamiin.. semoga ia dapat memberikan kesan yang terbaik pada Asraf.

      Terima kasih Susan ^_^

      Padam
  10. seriau plak tgok kesan parut tu..bila dgar asyraf ckp sakit risau plak dgarnya..harap2 xder pe2 lah yer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lah, sayapun risau jugak..Doktor kata tak ada apa2..InsyaAllah boleh hilang tapi makan masa jugaklah..
      Terima kasih Fazita ^_^

      Padam
  11. ooo ada mslh jantung ke.. br tau... a'aa mmg besar gak parut tu.. dulu sy ada gak parut jrwt kt muke, pnh guna gak yg ni tp lmbt.. so, doc suggest sy guna apa ek... ada iklan kt tv.. dermatix ke apa ntah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dermatix lagi berkesanlah ye, sebab Doktor tempat saya kerjapun cakap Dermatix tu ok, nanti habis Mederma ni nak cubalah cream tu.
      Terima kasih Ina ^_^

      Padam
  12. ngilunya tengok..mudah-mudahan parut asyraf hilang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah..
      terima kasih Ema ^_^

      Padam
  13. nita, apa kabar?
    selamat aidil fitri..
    mohon maaf lahir dan batin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Khabar baik, Zach
      Selamat hari raya aidilfitri..
      sama2 mohon maaf zahir dan batin :)

      Padam
  14. hai nita... cm ane keadaan asyraf? parutnya hilang x? thanks share info... coz sy pun ade kesan parut yang mcm tu... sy nak tnye cm ane lapas pakai produk tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai.. keadaannya camtu juga..mungkin sebab tak selalu pakai tapi rasanya nak bertukar kepada dermatix pulak, sebab doktor kata parutnya besar mederma hanya untuk parut yang kecil2 sahaja.. :)

      Padam
  15. Salam.....saya rasa anak cik ni kena parut keloid macam saya..parut ni semakin membesar dan gatal2 kalau tak di rawat....kalau nak cuba produk lain, saya syorkan cica care gel sheet(ada perubahan pada parut saya). Ada dijual dekat Guardian. Apapun tanya pada yang pakar lebih baik =). wassalam

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam..Eisya
      memang betul pun parut tu makin membesar dan gatal2, ada juga doktor syorkan untuk jumpa plastic surgeon tapi saya ingat nak cuba cica care gel sheet..saya akan cuba cari di Gurdian nanti.
      Terima kasih atas cadangan Eisya. :)

      Padam
  16. DOWNLOAD IDM LATEST VERSION 6.16 WITH 1 YEAR SERIAL KEY 50% INCREASE IN DOWNLOADING SPEED DOWNLOAD FREE FROM HERE-->>> www.icoregames.blogspot.com

    BalasPadam

cayalah sapa yang komen :)