Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Khamis, 11 Oktober 2012

Kek Coklat Tanpa Butter

Assalamualaikum w.b.t.

Saya tak pandai masak.. teruk kan?? tak pandai masak maksud saya bukan tak reti langsung kalau setakat nak bagi hubby and anak2 makan tu ok kot.. So far ok jer diorang hehehe..

Tapi saya suka simpan resepi, selalu jer kawan2 akan copykan satu resepi buat saya, tak pernahnya sekalipun saya cuba, alasan kerja, kerja, kerja. Tiba2 minggu lepas hati tergerak nak buat kek, so bila hati tergerak kena layanlah.. bila lagi kan..

Kek yang paling mudah dibuat, tapi menjadi susah dibuatnya oleh kami anak beranak hehehe.

Cer layan jer chef kecik dua orang ni....

bercita-cita tinggi nak jadi sehebat Dr Fazley satu ketika nanti..

kek dibancuh dengan senyuman, supaya kek yang tak sedap akan menjadi sedap nantinye.. 

well, nak cerita sikit, kita kalau nak memasak kena santai takleh kelam kabut, maka terjadilah satu incident dimana air yang sepatutnya letak 1/2 cawan, aku letak 1 1/2 cawan dan kelam kabut sebab nampak bancuhan tu cair sangat, sayapun tambah tepung dan brown sugar 1/2 cawan lagi. Pastu susu segar yang saya beli tu rupanya dah tak segar langsung a.k.a masam terus, so saya tak letak susu segar lah kan.. bila dah letak dalam microwave dalam 1/2 jam baru saya perasan, tambah tepung tapi tak tambah telor dan susu coklat kan tak bubuh jugak tadi.. erm belum siap lagi saya dah tahu hasilnya..

Dan paling haru lagi saya tak tahu guna microwave saya sebab last sekali guna masa nak buat biskut, its 2 years past hehehe... so tepaksalah saya menelepon azlia.. "wei, butang mana nak tekan ni, lupalah..hahahah" nasib baik microwave tu saya beli dengan dia that time. 

well..inilah hasilnya..

My hubby said rumah kami berbau biskut, so lain kali boleh lah buka kedai kek.. amboi nak perli tu kan tak yah lah over sangat!! Bila mereka rasa.. seperti biasalah pujian mengunung.. Mama is the best chef ever..tapi kalau masuk Masterchef awal2 dah kena reject ni... memang membakar semangat betul komen baba sehingga hangus terus semangat mama ni .. thank you very much.

We having so much fun baking cake together.. pecah rumah kami dibuatnya sebab ketawa sepanjang process pembikinan kek ni. 
Nanti nak buat lagi, practice makes perfect hehehe.. kononnyalah kan.

sebenarnya Asyraf yang nak bawa sekolah bekal ni tapi last minute dia tukar fikiran..

Ala ok lah tukan..sebab kali pertama buat kek, memanglah tak menjadi sangat. Tapi my boss kata ok cuma terasa cam kek terlebih tepung tapi bolehlah.. cewaah siap ada tukang kritik lagi kan..

Berikut adalah resepi yang saya copy paste dari blog azlia a.k.a. tukang ngajor..


Kek Coklat Tanpa Butter
Bahan Utama:- (loyang 20 cm )
  • 2 biji telur 
  • 1 cawan minyak masak 
  • 1 cawan gula pasir 
  • 1 cawan gula perang 
Bahan A:-
  • 1 sudu kecil vanila 
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat 
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe 
Bahan B:-
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1/2 cawan serbuk koko 
  • 2 cawan tepung gandum 
Cara Menyediakan Kek:-
  1. Masukkan gula dan pukul lagi
  2. Kemudian masukkan minyak masak.
  3. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati. Bakar 170 degree selama 1jam @ sehingga masak.
** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk.

thanks for reading this entry ^_^

40 ulasan:

  1. Ada jugak nampak resepi ni sebelum ni. Tapi tak pernah try huhu. Butter tu diganti dgn minyak masak kan? Saya pun jenis yang tak pandai buat kek Nita. hehehe. masak setakat cincai utk 2 org tu bleh la. Nak buat gempak2 memang tak dpt la buat masa ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah butter digantikan dengan minyak.
      hehehe..boleh jadi gang, saya pun sedang mencari masa untuk cuba resepi yang gempak pulak...(konon) :P

      Padam
  2. belajar bikin kue coklat ya, wah melatih anak2x biar kedepannya bisa bikin kue....sukses dech

    BalasPadam
    Balasan
    1. iya mbak.. sebenarnya saya sedang melatih diri sendiri sambil ditemani anak2.. hehehe
      terima kasih.

      Padam
  3. kek coklat sedapnya...rajin anak teruna dgn ank dara tu ya....=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap jugak lah..hihihi
      memang rajin si teruna dan dara tu, habis bersepah meja dibuatnya :)

      Padam
  4. wahhh tabik spring kat adik2 ni na yg da besaq pun xtaw buat kek..;c

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang kena tabik spring kat adik2 tu..hihihi
      jangan rasa rendah diri kerana ibu adik2 itu pun sama dengan Jna.. baru nak mencuba buat kek. so Jna cubalah nanti ye..(belum cuba belum tahu)

      Padam
  5. waou anak-anak sudah pintar
    resep yang bagus dan memuaskan, pasti lezat
    terima kasih atas ilmunya

    BalasPadam
    Balasan
    1. masih belajar lagi pp..
      resepinya memang bagus.. kalau kena pada cara masaknya memang lazat bangat...
      sama2 ^_^

      Padam
  6. wah saya kalah sama anak-anak nih, jadi malu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. anak2 zaman sekarang memang pintar masak ya.. :P
      dicoba resepinya Bumi... sedap taw ^_^

      Padam
  7. ema pun tak reti nak masak...tak pernah pun nak masak kek ke biskut ke..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah ngan nita.. tapi sebab kawan2 dok tanya dan bagi resepi so kena lah mencuba..
      kalau ema free try lah resepi ni, mudah sangat.

      Padam
  8. waa.. nmpk sedap..
    xpnah wat kek coklat xltk butter..
    kna try ni.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedap (ayat perasan)
      try zahirah jangan tak try ..hehehe

      Padam
  9. Sedapnye...untung la ada assistant :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. erm.. boleh tahanlah..
      untunglah sangat tu yang tersalah sukat air tu hihihi :)

      Padam
  10. Hahaha, aku tak paham masak Kak T.T
    Kayaknya enak keknya :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku juga ngak ngerti.. hihihi
      enak bangat Una, harus dicoba resepinya :D

      Padam
  11. Dr Fazley siapa ya, Nita?

    Asyraf terlihat sangat semangat ya...

    nanti saya nak bilang Arien, supaya bikin kek bersaing sama Asyraf dan Aishah, hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dr Fazley adalah pakar motivasi, juga penyanyi dan pernah berlakon dan baru2 ini memenangi MasterChef celebrity.
      Asyraf memang bersemangat sekiranya dapat melakukan sesuatu yang dia suka..
      ayuh bilang segera pasti seronok kan .. (^_^)

      Padam
  12. bestnya kalo ada satu family siap masak2.
    kena cari orang rumah jugak ni..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. cari nick, jangan tak cari..hehe

      Padam
  13. Hhehehee seru sekali. Seronok. Sepertinya Asyraf begitu cekatan, gesit, dan excellent dalam menggunakan Mixer. Hihihihii saya pun tak paham pula cara gunekan Microwave tu, soalnya baru beli juga last week.

    Yummy keliatan cake nya nih. Hmmmmm I am starving :)))))

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..biasalah Asyraf tu nak tunjuk bakat.. benar, hehehe baca dong instruction nya.. kan masih baru.

      hehehe dicoba resepinya Asep ^_^

      Padam
  14. Assalamualaikum nita,

    Rajinnya anak2 nita nih..Apa yang penting,kerjaaa sama he.he....nampak sedap sangat kek tu nita....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam K.Ros,

      rajinlah sangat diorang ni..haha..kerjaa sama cam wonder pet lak hihi..nampak sedap ye kak, terima kasih ^_^

      Padam
  15. amboi..semenjak 2 menjak ni rajin bangat memasak nampaknya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ate.. ingat dia jer ke rajin masak laa ni, kitepun nak jugak :P

      Padam
  16. Alahai...sampai terbau ke rumah akak..kek coklat ni..minta skit?

    BalasPadam
    Balasan
    1. angin dah membawa aroma kek coklat saya kat rumah akak..tapi sayang dah habislah kak..hehehe

      Padam
  17. sy pun tak reti bt keke bagai ni..huhu....bile tah nak star bt kek...stakat masak2 skrg ni pun byk tgk resepi kat internet..haha..sbb mmg tak masak mase bujang dl.kui3..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama jer kita ni May, cuma hari tu..tetiba jer nak try buat kek..hihihi

      Padam
  18. nk cbe la nnti tpi jdi ke klu sya wt huhu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesti jadi punyalah..saya yg tak pernah buat kek pun boleh hehehe..

      Padam
  19. wahh nmpk menarik la kek tu.. rajin nye anak2 tolong..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye ke terima kasih...erm diorang bab buat kek ke, biskut ke memang suka tak bagi kang merajuk..suka main ngan tepung lah tu.. :P

      Padam
  20. wah sedapnyerrrrr...klu nk minta sikit mesti dh habis kan kihkihkih...
    rajin anak2 akak tolong yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe...dah lama habisnya wanieys..
      budak2 memang suka tolong kita kalau buat kek, nanti wanieys cuba buat mesti Qalief nak tolong... ^_^

      Padam

cayalah sapa yang komen :)