Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Ahad, 28 Oktober 2012

Pasta Goreng Simple

Assalamualaikum w.b.t.

Selamat Hari Raya Aidil Adha semua.

Biasa makan pasta tak?? mesti dah biasakan. Saya bukan peminat pasta. Tapi my hubby suka sangat. Dah banyak kali juga dia nak masak pasta tapi tak pernah jadi. 

Kalau teringin sangat dia akan masak sendiri tapi cuma spaghetti jelah yang guna sos prego tu. Memang jadi kegemaran my hubby dan anak2. Saya tak minat kalau dia masak saya jamah sikit je, almaklum tekak melayu hehehe..

Minggu lepas saya dan my hubby beli barang dapur. Saya perhatikan dia dok belek2 pasta tu, sekejap dia ambil sekejap dia letak balik.  Bila dia tengok muka saya dia terus letak balik pasta tu. Rasa bersalah pulak saya dibuatnya. 

My hubby ni suka sangat tengok rancangan masakan. Boleh pula dia kenal peserta Masterchef musim baru ni, saya ni minta maaflah tak layan sangat jadi tak kenallah. Memang seronok tengok mereka masak secara tak langsung boleh menarik minat kita memasak. Ada salah seorang peserta muda berusia dalam 19 tahun masak pasta. My hubby dok tanya apa yang dia bubuh dalam resepi tu. Tanya saya memang takde jawapanlah hehehe....

Memandangkan kami berdua jer yang ada kat rumah sebab anak2 ikut makcik2nya beraya. So sayapun ajaklah my hubby keluar cari bahan untuk masak pasta ni, tapi sebelum tu of course lah google dulu resepinya. Cari punya cari kami berkenan dengan resepi dari seorang blogger ni iaitu Nannie Kuzaifah resepinya sangat simple.

Cuma satu bahan jer kami tak jumpa iaitu keju parmesan. Sangat asing namanya bagi kami, 4 buah kedai kami masuk cuma nak cari keju tu. Sehinggalah pekerja NSK bagitahu keju tu cuma ada kat Jusco jer. Memang taklah kami pergi.  

Memang excited sangat my hubby sebab akhirnya berjaya juga kami masak pasta. Dia tambah 4 kali hohooo.. seronok tengok dia makan berselera sungguh.

Menu dinner kami...hehehe

Resepi diambil dari blog Nannie Kuzaifa.

BAHAN-BAHAN :

1 peket pasta spirral
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Daging ayam cincang
1 batang carrot - potong
Sedikit kiub stok ayam
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Keju parmesan-ditabur atas pasta bila nak makan

Pasta direbus terlebih dahulu

Ayam cincang dan carrot


CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan dimayang halus .

Rebus pasta sampai empuk dan ditos kemudian ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang , kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan ayam cincang dan kacau sehingga separuh masak kemudian boleh la dimasukkan carrot dan terus kacau sehingga carrot masak . Kacau semua bahan dan boleh la dimasukkan semua pasta , serbuk lada hitam , kiub ayam serta garam secukup rasa . Kacau semua bahan dan bila pasta dah masak boleh la ditutup api.

Ok, pada yang tak terer masak cam saya boleh lah try...sedaap!!

thanks for reading this entry ^_^

54 ulasan:

  1. seronok pastanya.
    anak saya Arien yang sangat suka masakan ini. andai rumahmu dekat di sini, pasti Arien saya antar pulak ke rumahmu untuk ikut menghabiskan pastamu itu, Nita, hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. seronok memasak bersama pestanya..hihihi

      oya, kapan2 kalau ke Malaysia jemputlah ke rumah nanti Arien boleh makan pasta bersama-sama Aishah dan Asyraf...hehehe mana tahu kalau ada rezeki dari Allah kannn..

      Padam
    2. iya Nit, hehe... siip lahh, nanti kita kasih kabar ke kamu jika demikian. hehe.. salam buat Nurul anak teacher dan Asyraf ya..

      Padam
    3. InsyaAllah...
      kirim salam buat Chio,Arien dan Agree ya.. ^_^

      Padam
    4. saya sampaikan sudah. teriring salam pula dari mereka untuk Nita dan family

      Padam
  2. waaaahh bjaya jugak akhir nya wlaupun tnpa parmesan cheese...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yayy...akhirnya..walaupun tanpa parmesan chesse..hihihi

      Padam
  3. oya,cantik umahbaru ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh ye ke, terima kasih..cuma tukar template jer..:)

      Padam
  4. wahh~~! terliur dah na ni nita..sbb nk pun peminat pasta! heehehe
    bila nk bg na rasa pulak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jna jemputlah ke rumah..kami tengah buat 2nd round ni..hehe

      Padam
  5. sy pn sukeeeee ngt ngn pasta nita,hubby plak xske huhu..,sye slalu gnti pasta ngn nasik,mkn la lauk pe pn tpi ngn pasta emmm dap.....,

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..terbalik la plak saya tak minat sangat tapi my hubby dan anak sukee sangat..sedap erk..tapi saya rasa cam makan tepung jer..hihihi
      nanti saya blajorlah makan pasta ni slow2 :P

      Padam
  6. wah..pandainye masak...sy western lemah sikit nk masak2//hih

    BalasPadam
    Balasan
    1. takdelah pandai sangat..resepi simple jer..hihihi
      samalah dengan saya tapi hubby & anak2 suka so kena try jugaklah.. ^_^

      Padam
  7. looks yummy kak nita! nnt blk rumah leh try masak ni! thanx for sharing! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. it it's yummy yang!... silalah silalah try.. hehe..ur welcome :)

      Padam
  8. wah yummmiiiiiiiiiiii...kelihatannya enak sekali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. reallyyyy...!! memang enaklah Mbak Iis.. dicoba resepinya k ^_^

      Padam
  9. waa.. nmpk simple.. nk try la..
    akak, jom wat cendawan goreng tepung plk.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang simple dik..try jgn tak try..hehe
      ok..jomm... ;)

      Padam
  10. alhamdulillah .. x pandai2 nita jadi jugak kan ...
    jadilahh .. yg paling penting
    anak2 dan hubby menambah2 makan
    air tangan sendiri lebih penting ;))

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah...jadi jugak kak..hehehe
      betul, betul, betul...yang penting air tangan sendiri
      pastu anak2 dan hubby suka.. ^_^

      Padam
  11. nampak pasta ... mcam tingin nak cuba pulak ... sedap tak ... izan tak pernah makan lagi pasta pusing ni ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun 1st time makan... sedap jugaklah..
      cubalah zan tak rugi.. (^_^)

      Padam
  12. Balasan
    1. sedapp... :P

      ieedaz..try la, senang jer, anak2 saya suka mungkin isha pun suke (^_^)

      Padam
  13. Pergh, nampak sedap...pos saya sikit ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedap Crack.. sila bg address..hahaha... :D

      Padam
  14. lancar dan sip serta sehat selalu ya kawan :D ....Salam Blogger Indonesia....

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kawan ^_^

      semoga awak juga kan selalu sihat :)

      Padam
  15. Assalamualaikum nita,

    Walaupun simple,tapi nampak sedap sangat...kak Ros memang suka pasta he.he..nanti boleh la try resepi ni terima kasih ya nita kongsi resepi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam k.ros,

      memang sedap kak..erm boleh join ngan anak2 nita hehe..silahlah try ianya simple sangat...sama2

      Padam
  16. salam nita, tak pernah pun ema masak apatah lagi makan pasta ni..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam ema..ha kalau camtu jer cuba..hihihi :P

      Padam
  17. Sedap...tp kalau masak nnti sy sorg je la yg mkn...hubby tekak melayu...xberapa suka western food ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap jugalah..tak rugi izzah, cubalah buat..kalau sekali sekala rasanya hubby izzah layan kot hihihi.. bagi saya pasta ni rasa cam tepung dan cepat kenyang still not my favorite tapi bila tengok orang makan, saya pun makanlah.. kekeke..

      Padam
  18. pasta wani xpenah msk lg..spageti tu biasa sgt la..boleh cuba pas ni hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kitorangpun 1st time masak pasta..cuba jgn tak cuba hehe

      Padam
  19. Wahh... kalo tekak melayu nita dah kata sedap ni, mesti la sedap. Simple jugak resepinya. Boleh la try kalau nak tukar selera nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap... kalau makan panas2.. memang simple, trylah mana tahu berselera pulakkan, masih dalam alahan lagi ker Lyd?? ^_^

      Padam
  20. sdap nya...nita masak sendiri ek...nanti saya pun nak cuba ..lagipun budak2 suka colorful punya makanan kan...ada carrot..yaya n yana suka carrot tu...sedap tak sabar nak cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedaap..erm nita masak bersama hubby..hihi
      cubalah Iryani.. mesti yaya & yana suka sebab asyraf & Aishah pun makan bertambah-tambah..
      yaya & yana boleh jadi gang aishah sebab dia memang suka sangat carrot.. ^_^

      Padam
  21. singgah khamis jenguk akak..
    akak sihat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Wanieys sebab sudi singgah..

      akak sihat Alhamdulillah cuma sibuk sikit so takde entry baru.. :P

      akak harap Waniey dan Qalief sihat selalu ^_^

      Padam
  22. bestnya... ni yg xsabar nak hbs pantang ni.. hihii

    BalasPadam
  23. Nita, menu yang akak cuba nih, Along makan selera macam setahun tak makan....tqvm for sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe...Along ni boleh jadi geng Asyraf ni..u r welcome kak ^_^

      Padam

cayalah sapa yang komen :)