Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Selasa, 16 Oktober 2012

Pengalaman mengubati kucing selsema dan sakit mata


Assalamualaikum w.b.t.

Ok, seperti yang dijanjikan, kali ini saya nak ceritakan pengalaman saya mengubati kucing yang selsema dan sakit mata.

Biasalahkan bila melihat anak2 kucing sakit mata dan selsema ni rasa kesian pulak. Dok terbesin jer lepas tu mata tertutup sebab tahi mata banyak.

Si Puss (ibu si kucing) macam tak peduli jer. Jadi saya dan hubby yang ambil alih tugas ibu kucing tu hehehe..kami namakan anak2 kucing ni dengan nama Tom, Abu, Doni dan Tam. Setiap hari kami cuci mata ngan hidung mereka. Satu hari my hubby ajak pergi vets sebab mata kucing2 tu dah teruk sampai bengkak2 tapi tengok macam mahal jer, ingat nak beli ubat mata jer untuk kucing2 tapi nurse kat situ tak bagi dan hairan camner kami tahu nama ubat tu. Takyah nak hairan sangatlah Google jer kot. Menurut kata si nurse ubat yang kami nak beli tu antibiotik so kena jumpa doktor lagipun anak2 kucing tu masih baby so ianya merbahaya.

 ni lah ubatnya Terramycin yang kami tak dapat beli tu.  (gambar dari google)

Kami ada terbaca dari internet jangan pandai2 bagi ubat sakit mata kat kucing sebab kadang2 selsema juga boleh akibat mata kucing sakit. Jadi kami dah tak nak beli apa2 ubat pun kecuali satu, itupun sebab kami tengok ada orang guna ubat tu untuk kucing dia tapi selepas dia bawa jumpa vets. Kami tak bawa jumpa vets kami cuma tawakal jer dan cuba jugak gunakan ubat tu kat anak2 kucing kami. Ubat tu saya beli kat farmasi.

Chloramphenicol.. masa saya sakit mata dulupun guna ubat ni jugak.- amaran keras kalau kita sakit mata sila jumpa doktor jangan main beli je ubat nanti salah ubat, mata kita akan rosak (merbahaya)
(gambar dari google)

Sebelum sapu Chloramphenicol @ CMC ointment tu, kami lapkan mata anak2 kucing tu ngan baby oil terdahulu. Sapu kat mata dan biarkan ia melekit cam tahi mata sebab ubat tu akan merebak dalam mata dan itulah cara ia mengubati mata tu. Sama cam cara manusia jugak lah. Kami sapu ubat tu dalam sekali sehari untuk beberapa hari.


Untuk selsema mereka lak kami guna petua dari internet jugak. My hubbylah yang rajin cari petua tu. Petuanya ialah dengan memberi anak2 kucing tu minum 3ml air kelapa tapi kami dapat bagi 2ml jer sebab kesian tengok anak2 kucing tu cam tercungap2. Tapi perlu diingat nak kasi air kelapa tu kena tekan syringe tu sikit2 jangan tekan terus takut nanti air kelapa tu terus ke paru2. Kang nak kasi o.k terus k.o anak2 kucing tu kang. My hubby pandai dia kasi sikit2 dah cam anak2 dia lak anak2 kucing tu. Air kelapa tu cuma sekali jer kami bagi kucing tu minum.

Alhamdulillah selepas seminggu anak2 kucing tu totally sihat. Menakjubkan kann.. hehehe.So itulah cara2 kami ubati anak2 kucing kami. Entry akan datang menyanyat hati sikit..tunggu kemunculannya (ceh budget cam ada orang nak baca sangat) Kbye.P/s seperti dalam entry sebelumnya gambar untuk entry ni pun hilang, gara2 3 sekawan tu.

thanks for reading this entry ^_^

121 ulasan:

  1. yang menakjubkan itu kalian (Nita n husband). Mencintai hewan piaraan sedemikian tulusnya. two thumbs up.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yea rite. They are great cat lovers indeed. Two thumbs too. Awesome

      Padam
    2. wah, bangga mendengarnya... kuanggap ianya sebagai doa

      terima kasih zach ^_^

      Padam
    3. Well Asep, I take it as a compliment..thank you ^_^

      Padam
    4. Saya pon tgh pening sbb anak kucing saya dpt jangkitan dr mak kucing...saya bli kak klinik haiwan je..lps saya pegi klinik haiwan kerajaan.dia tak da stock...so suruh bli kat luar..
      Tapi 4 ekor bukan mudah nak jaga..penat..sgt

      Padam
    5. Betul.. Moga Allah permudahkan..

      Padam
  2. Hmm.bagusnya.. boleh bukak klinik laa.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..jadi doktor haiwan yang tak bertauliah gitew..

      Padam
  3. bagus la akak ni sayang haiwan peliharaan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. erm..sebab dah jaga lama kan so terjatuh kasih pulak kat haiwan tu :)

      Padam
  4. Balasan
    1. owh really...thank you ^_^

      Padam
    2. terharu bukan bersaksi untuk story Nita ini? subhanallaah.

      Padam
  5. Eh, mestilah nak baca. Kisah menyayat hati. Lebih2 lagi kalo pasal kucing.

    Beraninya nita guna ubat mata utk manusia kat kucing2 tu. Syukur lah semua dekor selamat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah..terima kasih Lyd awak memang baik hati..takdelah menyayat hati sangat gempak jer kot..

      Terpaksa memberanikan diri sebab kesian tengok mata kucing2 tu bengkak dan merah, lagipun ubat tu memang digunakan untuk rawat mata kucing jugak..Alhmadulillah semuanya selamat kalau tak memang menyesal tak sudah la kami..

      Padam
  6. mengubati kucing sakit adalah salah satu bentuk sayang kita pada makhluk Allah, karena ini juga diperintahkan agar kita menyayangi semua makhluk Allah termasuk kucing, dirumah aku juga ada kucing tapi gak sakit nanti aja kalau matanya sakit aku buka lagi postingan ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Moga diredhai Allah..

      jadi kamu juga sayangkan kucing..saya berbesar hati kalau postingan ini boleh dijadi rujukan tapi kalau ia tak berkesan jgn lupa bawa kucing tu jumpa vets ok.

      Padam
  7. Sy pun penah bela kucing dulu... Waktu tu satu family terjebak sayang kucing. Pantang tak kena/ tak sihat kat kucing sikit pergi vets tuh. Kalau diri sendiri yg demam, telan panadol je. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha..dah terbalik la pulak, vets tu mahal kot kalau murah cam klinik 1Malaysia, memang saya bawa jumpa vets..Kalau deman sikit bolehlah telan panadol masuk 3 hari tak kebah kena gi klinik taw, jangan tunggu lama2 Khalilah, merbahaya!... ^_^

      Padam
  8. Saya punya Kucing beberapa tahun yang lalu. Namanya Cleo, atau kependekan dari Cleopatra. Saya dan beberapa teman kantor saya juga merawat kucing itu. We love the cat very much.

    Kami beri makanan khas kuching , yaitu whiskas cat food , namun too bad. Kucing itu Mati karena sudah tidak ada yang mengurus atau bela Kucing itu lagi sejak kami pindah kantor. Too bad

    BalasPadam
    Balasan
    1. Owh sad story, pasti sedih bila kucing yang kita jaga dan sayang mati..

      cuma saya tertanya-tanya macam mana boleh mati sebab setahu saya kucing kan binatang yang pandai jaga diri sendiri, atau mungkin kemalangan kali ya..maaf Asep sekadar ingin tahu??

      Padam
  9. Hehe,.akhrnye mnjdi cats lover ek.wahahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. akhirnya....tapi tak sehebat ko ann.
      peminat tegar kucing..ha amik ko kena kencing ngan jerry..
      "alolo tomey2" sekali panas la....wahahahaha....

      Padam
  10. yeayy info pasal meow jan suka hehehehhe ;)) tq for sharing this!

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeayy...Jna suka..hehe ;) u r welcome dear (^_^)

      Padam
  11. info yg bagus nie.. tp kat rumah mmg tk bela kucing.. umah mak banyaklah... hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih..nanti bolehlah share ngan mak info ni k.. hehe :P

      Padam
  12. Kucing sya ua mengalami hal yg sma sperti di atas .. boleh d'cba tipsnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. erm..kalau gitu.. silalah cuba tip itu.. tapi hati2 ya Aldhi, kalau gak berhasil dibawa kucing itu ke vets ok.. ^_^

      Padam
  13. wah aku ga suka kucing
    anak-anakku juga lebih suka mbek...

    BalasPadam
    Balasan
    1. pada mulanya aku juga ga suka, tapi lama kelamaan jadi sayang..
      kalau mbek urban milik Ncit, anak2 ku juga suka.. hahaha..

      Padam
  14. Balasan
    1. Woww...??
      Biasalah orang Malaysia..language pun Malaysia jugak la..^_^

      Padam
  15. salam kenal je, cuma mau bilang follow sukses, jangan lupe follback juga yer :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal juga Shiva Rei..terima kasih.. done follow u back :)

      Padam
  16. sangat mulia jika kita merawat dan mengobati hewan peliharaan xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Moga diberkati Allah..
      terima kasih UN ^_^

      Padam
  17. Wow tips yang sangat bagus neh,, untuk pengobatan kucingku..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah..
      dicoba ya tipsnya.. SB ^_^

      Padam
  18. info menarik.. sayang aku gak punya kucing...
    salam kenal ya..?? Sukses di follow blognya
    dtgu folbeknya mba Nita...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih..
      salam kenal Yana, terima kasih..
      done follow u back ^_^

      Padam
  19. bagus betoi nita ni... rawat kucing pun pandai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..takdelah ina, semua ni pun tips dari internet.. :)

      Padam
  20. Salam,

    Saya ingin membantu anda untuk memanjangkan hayat kucing anda, supaya saat-saat kemesraan bersamanya lebih panjang. Sila layari website ini:

    Panjangkan Jangka Hayat Kucing Anda - klik sini

    Diharap anda meluangkan masa di website tersebut sekiranya anda benar-benar sayang terhadap si comel anda.

    Terima Kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Firnena nanti saya luangkan masa saya di website tu :)

      Padam
  21. Sis Chloramphenicol @ CMC ointment selamat je utk mata kitten... Sya ingat nk try la cara sis tu..
    Kitten sya now 3ekor dah sakit mata.. b'air je mate dorg tu.. nk bawak g Vet cnfrim la mahal coz 3ekor sakit mata. buat mase ni x teruk la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak cubalah tapi pastikan matanya sentiasa dibersihkan..jangan letak banyak2 1 kali sehari jer tapi kalau tak baik juga kena sabarlah sebab Doktor kata kucing sakit mata kadang2 ada kaitan dengan selsemanya.

      InsyaAllah boleh baik sebab kucing2 tupun dah sihat membesar dah..

      Padam
  22. Terima kasih,nanti ako cuba..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama, selamat mencuba (^_^)

      Padam
  23. saya pun sedang mengubati my wonderpet kitty yg sakit mata, byk tahi mata dgn chlorop 10mg. doakn agar wonder cepat sembuh insyaallah. kesian dia , anak saya kutip tepi jalan . kurus sgt dan mata totally tertutup dgn taik mata yg dh keras. dah 3 hari treatment . tinggal sikit2 taik mata. nama "wonder" tu anak sy yg kasi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inshaa Allah semoga cepat sembuh...amiin
      samalah dengan anak saya suka sangat dengan kucing tapi takpe dari situ kita tahu mereka seorang yang penyayang...
      kena selalu tolong bersihkan mata "wonder" supaya cepat sembuh..
      mesti anak awak suka tengok wonder pet kann... hihihi :P

      Padam
  24. Your blog is great for anyone who wants to understand this subject more.

    BalasPadam
  25. Sy jg pernah gna ubt yg sama...baygkan ada 6 ekor time tu tak mampu nak cover vet.mujur ada vet yg baik hati bg tips beli kat farmasi.alhamdullillah dah ok.cuma sy tak syorkan penggunaan ubat mata jenis titis air kerana ia akan menyebabkan kelopak mata pucat dan bengak mcm kena rendam.matapun kering.apapun keep it up!!! Sharing is caring.

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh ye ke... saya dapat bayangkan memanglah tak termampu dibuatnya.. Syukur Alhamdulillah semuanya dah selamat..
      bahaya juga ubat mata jenis titis ni yea.. saya pernah dengar ianya pun bahaya juga buat manusia kalau selalu pakai.
      thanks to you to... yes "sharing is caring" (^_^)

      Padam
  26. Hello, I would like to read more information about this topic because I think that is really interesting, besides, the post has very good information.

    BalasPadam
  27. All. Kalau nak tahu..satu product seribu guna termasuk untuk manusia dan haiwan. 4Life Transfer Factor. Ada Feeline untuk Kicing. Knine untuk anjing dll. Apa saja sakit, Transfer factor boleh ubatkan. Google "4life Transfer factor Kanser" dan lain lain. info lanjut, aimanmaran@gmail.com TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pernah dengar product ni tapi tak tahu pula boleh digunkan untuk haiwan..
      nanti kalau saya berminat nak beli saya hubungi awak.. Thanks (^_^)

      Padam
  28. macam mana keadaan kucing tu sekarang?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarang...awak kena baca kisahnya nanti..
      tapi selepas rawatan tu, Alhamdulillah mereka sihat.

      Padam
  29. Info yg menarik. Thx nita nt sye nak try jugak la kucing kat umah nie sakit mate. Mudah2 an kucing sye akan sembuh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In sha Allah.. mudah-mudahan sembuh kucing tu :)

      Padam
  30. wanna ask,
    ubat sakit mata untuk kucing ada jual dekat farmasi biasa tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ubat mata untuk kucing selalunya takde kat farmasi biasa, kalau nak beli ubat khas untuk kucing kena beli kat vets tapi mereka mesti minta kita bawa kucing tu untuk tengok, sebab ubat mata bahaya kalau salah bagi ubat.

      Padam
  31. thanks :) sy ad ubat ni jugak. kucing sy sakit mata terok sgt myb sbb selsema. awk bg petua ni, lega sy. sbb kt rumah ada ubat ni baki sy sakit mata dlu. berbanyak2 terima kasih :)

    BalasPadam
  32. Hі thеre! I could havе ѕworn ӏ've been to your blog before but after looking at some of the posts I realized it's new to me.
    Nonetheless, Ӏ'm certainly delighted I stumbled upon it and I'll be booκmarking it аnd checking back frequently!


    Also visit my website apartments phoenix

    BalasPadam
  33. Assalamualaikum akk...slm perkenalan.sy nk try guna ubat mata ni tp sy ade soklan.camne kalo mak dier/kucing lain jilat mata dier nti xbahaya ke?-nurul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam..
      yang tu tak pasti, selalunya ubat tu capat meresap, mungkin tak sempat kot kucing lain jilat.

      Padam
  34. Hоwԁy! Wоuld уou minԁ if I ѕhаre your blog wіth mу
    myѕpace grouρ? Thеre's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

    Here is my blog post: dragon tattoos

    BalasPadam
  35. Hellο this is κindа of off topic but ӏ was wondering іf blogs
    uѕe WYSΙWYG edіtors or if yοu
    hаνe to mаnually сode ωіth
    HΤML. I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

    Also visit my web-site :: http://garagedoorrepair-phoenix.com/

    BalasPadam
  36. Saved as a favorite, I like your website!

    My web blog; Seo Marketing training

    BalasPadam
  37. I like the helpful information you provide in your articles.
    I will bookmark your blog and check again here regularly.
    I'm quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

    my site unblocked flash games

    BalasPadam
  38. Fаntastic web site. Ρlеnty of useful infoгmation
    here. I'm sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks in your effort!

    Also visit my webpage: colored Tattoos

    BalasPadam
  39. They are classed to be a large breed and as a consequence they might feed a more substantial kibble food for instance Arden
    Grange Large Breed or they could eat and drink
    a breed specific food for instance Eukanuba German Shepherd food or Royal
    Canin German Shepherd. This condition is observed predominately in German Shepherds, but occasionally it's observed in other breeds as well. Success is dependent upon the skill to govern the recipe. Large dogs like Doberman's, Mastiffs or German shepherd's will need spacious destination for a roam around. Ears : The ears in the German shepherd dogs are incredibly fluffy and thick with hair.

    Visit my webpage: German Shepherd Puppies

    BalasPadam
  40. The best alarm systems includes your four-legged friend; a dog.
    One thing to bear in mind in picking prices are illustrate dogs that happen to be "entire" - not spayed or neutered
    - cost considerably more than non-entire dogs.
    These dogs also make incredible family companions, even though some show more
    drive and aggression than can be wanted within a family or guide dog.

    Finally, bring the puppy for the family Veterinarian for any thorough examination within after 48 hrs of purchase.
    German Shepherds are highly intelligent and infrequently times used as police dogs, rescue dogs and
    guide dogs.

    Also visit my website ... German Shepherd Puppies

    BalasPadam
  41. Assalamualaikum nita.Kucing sy pn skt mata. Br je td sy ltk terramycin kt kelopak mata dia. Ade pe2 side effect x?tq. Barakallah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'alaikumsalam...
      Awak beli kat farmasi ker atau dari vets. Sebab saya pernah nak beli ubat ni vets tak benarkan melainkan dia sendiri cek kucing tu, kalau vets sendiri yang bagi..In Sha Allah takde ape2 melainkan kalau kucing tu allergic....,

      Padam
  42. salam kenal kak nita..jom lawat mylovelybulus.blogspot.com...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal Owner9086.. nanti akak satang melawat k..

      terima kasih sudi singgah.. ^_^

      Padam
  43. terima kasih atas maklumat ini,dan 4 bulan maktam cari mklumat merawat kucing,kucing maktam nama muhammad mueza,kucing yg manja.dia sesema dan mata bertaik.mcmmcm bagi tak ok ni dapat maklumat ni nak cuba,mudahan cepat sihat insyaallah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah... semoga kucing maktam cepat sembuh.. ^_^

      Padam
  44. assalamualaikom....akak nk tnya niy ubat tuh mhal dk....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam..
      Chloramphenicol.tu harganya dalam RM10 kalau tak silap akak..

      Padam
  45. assalamualaikum. akak... saya ada 1 soalan untuk akak.. saya ingin bertanya.. mengenai air kelapa yg tlh akak berikan kepada anak kucing tersebut..adakah akak menggunakan air kelapa muda.. ataupun air kelapa yg biasa sahaja..? saya mohon penjelasan akak..? :)

    BalasPadam
  46. mekasih ye kongsi ni.. sebab anak kucing saya pun mayanya dua2 tertutup rasa kesian sgt..sy dah risau sgt ni dahlah tak ada krim yg akak ckpkan ni.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 tapi citah kena hati2 juga ye.. sebab adakalanya kucing sakit mata sebab selsema..
      cuba gunakan sekali jer cream tu dulu lepas tengok hasilnya..sebab ada juga kucing allergic..takut nanti mata anak kucing tu membengkak..

      Padam
    2. Berapa kali awk bagi air kelapa?
      Saya 3 kali pegi vet dan dah bnyk kucing sya mkn abiotik dn selsema..tapi tak jugak baik

      Padam
  47. Salam kak,nak tanye. Ubat dri farmasi tu sesuai untuk anak kucing yg sakit mate sbb selsema or alergic? Sbb ank kucing sy sakit mate sbb dri selsema. Boleh sihat ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam..akak tak pasti dengan kucing lain sebab akak cuba dengan kucing akak ok jer..InsyaAllah.. kalau juwita baca betul2, untuk selsema, kami bg air kelapa tapi sikit jer dan ada caranya.

      Padam
  48. Assalamualaikum.. Thanks petua.. Buntu ngan ank kucing yg sakit mata n selsema nih.. Dh bw klinik pun masih x ok.. Sbb ank kucing nih xmo myusu ibu dia.. Bleh la cari air kelapa lak pasni.. :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. u r welcome.. selamat mencuba.. :)

      Padam
  49. Salam kak.. Anak2 kucing saya pun sakit mata. Dia pun selsema jugak. Nak pergi vet tapi takut mahal la sbb 5 ekor yg sakit. Hehe boleh sy tahu harga chloramphenicol di farmasi rm berapa? Btw insyallah sy akan try petua akak untuk kucing yg slesema tu ��� :)������

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam..

      akak tak pasti harga sekarang dulu akak beli RM6 jer..

      selamat mencuba..

      Padam
  50. salam akak..sy nak tnye ubat nie kne titiskan dlm mata kucing ke atau sapukan guna cotton but je kt area mata??kucing sy 2 ekor sakit mata,sy student nk bw kucing pegi vets mmg xmmpu la kak..jd sy nk cuba cara akak nie la..mne thu dgn izin Allah kucing sy pon ok nanti.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sapu kat area mata. sapuan tu nampak melekit macam tahi mata. ubat tu macam lotion.

      akak tak pasti dengan kucing lain tapi seminggu yg lepas, anak kucing akak yang barupun sakit mata. Matanya tak boleh buka lepas 3 hari pakai, Alhamdulillah dah ok. InsyaAllah..nanti akak tunjuk gambar dlm enty yg lain.

      Padam
  51. Assalamualaikum. Terima kasih sbb share. My baby cats skrg tgh sakit mata kesian sy tgok huhu. Nk try cari ubat tu kt farmasi :)

    BalasPadam
  52. Haiqal Firdaus RosliRabu, April 22, 2015

    Assalamualaikum...Air kelapa bagi berapa kali ye sehari untuk kucing berumur 2 bulan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam... saya bagi sekali tu jer..

      Padam
  53. Kucing saya selsema 5 ekor dan ada kerak2 di telinga gatal tapi mata tak sakit.mcm boleh bantu ker.dulu pernah bawa ker veterina 2 kali kucing lain la sebelum ne sakit yg sama mmg mahal kena Rm300 dan Rm150.Tanpa peyembuhan terhasil.sekarang baru cuba minyak zaitun jer di sapu di telinga 5 ekor ne nak tgk dulu mcm.tapi selsema kucing ne buntu tak tau lagi apa ubat yg boleh bekesan.TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. cubalah kaedah di atas tapi akak tak pasti kucing awak boleh ke, tapi tak salah mencuba.

      hati2 kalau tak berkesan, eloklah dibawa jumpa vets.

      pasal kat telinga tu cuba guna minyak goreng ikan.. maknaknya lepas goreng ikan, kan ada lebihan minyak so simpan dan sapukan kat tempat yang kena.. sebab dulu kucing akak ada masalah kulit juga.. Alhamdulillah berkesan.

      Padam
  54. Kak.. kucing sya kucing parsi, bru umur 2 bulan.. sya xtw sma ada dy kna sakit mata sbb slesma atw alergic atw lain2.. bole ka klw sya guna kaedah akk ni? N akak pi vet priksa 1 kucing brapa ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau boleh pergilah vets..

      akak masa kucing kena penyakit kulit je pergi vets.. masa tu harga dalam RM60. Alhamdulillah, tak sampai seminggu bulu dia cantik balik kulitnya dah ok.

      tpi kalau nak try utk sakit mata tu boleh, cuma kena hati2lah.. InsyaAllah ok.

      Padam
  55. Nita....
    berapa ringgit ubat sakit mata tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Chloramphenicol @ CMC ointmen dalam RM8 kalau tak silap.

      Padam
    2. Kucing saya selalu sakit. Banyak duit keluar. Tapi sekarang bila dia sakit (selsema kucing dan sakit mata) dll, saya cuma berikan dia air rumput kucing galak, rumput tahi babi dan tawa-tawa(ubat demam denggi). Kalau ada tiga-tiga saya ambil tiga-tiga rumput, satu jenis dalam 3 - batang dengan akar sekali, cuci dan blender dengan lebih kurang 1/2 cawan air. kalau tak boleh blender, tumbuk saja dengan lesung, kemudian tambah air dan perah. Masuk air dalam syringe lebih kurang 1 - 2 mm (agak-gak je dengan saiz kucing. Kalau pekat 1 mm cukup. Kalau cair beri banyak sikit (3 mm ke). Kalau sakit teruk beri 3 kali sehari. Kalau tak berapa teruk 1 hari sekali je. Saya agak-agak saja. Setakat ini belum ada kucing yang mati sebab minum ni. Makin sihat dan gemuk. Kalau tak tahu rupa rumput ini cuba search di internet. Saya pernah search di internet, rupa-rupanya rumput2 ini ada antibiotic semulajadi. Saya buat ini sebab saya tak mampu nak pergi klinik kucing terlalu kerap kerana mahal. Anak kucing saya yang ada sekarang ini pun beransur sihat selepas minum ini.

      Padam
    3. wow.. bagus juga, InsyaAllah boleh cuba nanti. Terima kasih ^_^

      Padam
  56. wah...obatnya tak jumpa di Indonesia saya...akhirnya kucing sembuh jua sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.. ubat hanya sekadar usaha, yg menyembuhkan penyakit adalah yang Esa.

      Padam
  57. kucing saya dah besar dah bpe kli beranak dah tapi sy bg air kelapa x elok jugak makan pon xnak dah 2 hari dah x taw nak bg makan ape.. mcm mne nak wat ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selsema ke, kalau selsema tu kena bw gi klinik. Doktor haiwan pernah kata banyak perkara yang mengakibatkan kucing selsema, salah satunya dari pemakanan.
      maaf saya tak arif sangat.

      Padam
  58. Ank kucing sy dh 2minggu selsema..sebelum ade seekor dh mati sbb selsema n xnk mkn..murung je..yg seekor ni dh nk dkt 2 mggu selsema..sy dh belikn ubt batuk+selsema n pengalak selera mkn utk dia..hari2 bg mkn ubat tp masih lg xok selsema..tp dia cergas n masih kuat mkn+menyusu..ingt nk try bg minum air kelapa muda sbb ade yg suggest mcm tu..tp blh ke kalo bg mkn ubt+air kelapa dlm ms yg sm?ke nk stopkn pengambilan ubat?risau betul sy..takut jdi mcm yg seekor lg tu..hrp sesiape yg berpengalamn dpt mmbntu..

    BalasPadam

cayalah sapa yang komen :)