Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Rabu, 13 Februari 2013

Mengidam

Assalamualaikum w.b.t.

Sekarang ni kandungan dah masuk 20 minggu. Rasanya tak ada yang special sangat yang nak saya idamkan. Cuma dari awal mengandung hingga kini, makanan yang saya suka makan ialah bubur nasi dan nasi dengan sup. Jadi tak ada masalah lah bab makan ni tambah pula selera makan memang takde sangat. Tapi yang peliknya., En hubby pula yang mengidam. 

Nak tahu apa yang dia nak sangat makan?


LADDU


AYOO...manalah nak cari laddu sekarang. Kalau dulu adalah kat pasar malam Sri Rampai. Rasanya dah lama tak jumpa Aci jual laddu. Malam Khamis lepas, tiba2 je En Hubby ajak gi Masjid India. Betul punya teringinlah dia, sampai sanggup pergi kat tempat yang saya selalu ajak tapi dia menolak. Rasa kelakarpun ada. Siap pesan tolong perhatikan kedai kat Masjid India tu, kalau ada bagitahu dia. Memang senang sangat nak cari Laddu kat Masjid India. 

Mula-mula En Hubby  ambil satu bungkus laddu dalamnya adalah 5 ketul harga RM3. Bila nak balik jer dia boleh cakap. "Kang, kat umah mesti budak-budak minta. beli lagilah."  dia pun patah balik beli satu bungkus lagi. Anei kat situ tersengeh jer..Dalam hati saya "Hah, apsal ni.. ala..saya nak anak cerah.."

Kami tak terus balik, En Hubby ajak lepak kat Dataran Merdeka. Amboi dah tua2 ni nak berdatinglah pulak. Sambil duduk tengok sekeliling En. Hubby makanlah laddu tu siap suapkan kat Wife dia lagi romantik la konon hehehe... 

"Apalah yang sedap sangat laddu ni, manis leting jer aku rasa".  - Mama
"Entahlah tetiba jer terasa nak makan sangat2, kenapa yea.??"  - Baba
"Laa..B, orang nak anak cerah!" - Mama
"Ni apa kene-mengena Laddu ngan anak cerah ni..hahaha.."- Baba
"Laddu tu kan makanan orang India..hahaha..takde kaitan erk.?." - Mama
"Abih, awak ingat saya ni cerah ker..??" - Baba
"Memangla sekaler ngan diorang (gelap).. hahahaha..." - Mama

En Hubby ni tak kisah kalau orang kata dia India. Pernah sekali Asyraf tanya kenapa kulit dia gelap dia jawab sebab dia orang India. My hubby takdelah gelap sangat. Kulit orang Melayu, kalau berpanas lama sikit memang nampak gelap lah.
 Anyway Hitam tu kan menawan.


Malam tu Dataran cam suram jer. Adalah beberapa orang datang bawak anak2 main2 kat padang malam tu. Camera pun tak bawak. Memang selalu rasa nak berdua-duaan ngan hubby, tapi rasa tak seronok pulak kalau tak bawa anak2 sekali. Duduk kat sana sekejap pastu nak balik dah.. lagipun ibu mengandung ni tak boleh kena angin malam, lenguh kaki pulak nanti.


Kenangan.. Gambar ni diambil masa sambut birthday Aishah yang ke 2. Kami sambut birthday Aishah kat Dataran Merdeka.

Dah hampir 4 tahun rupanya kami tak lepak kat Dataran Merdeka. Dulu rajin bawa anak2 lepak kat Dataran. Seronok tengok diorang berlari-lari kat padang tu. Ermm.. mula-mula bawa seorang anak pastu bawa dua pula. Insha Allah nanti bawa anak 3 orang pulak hehehe...K.Bye.

thanks for reading this entry ^_^

46 ulasan:

  1. Tahniah ya dengan Pregnancynya. Wow sound great ya. Wah wah ngidam hubby pula ya hiheiheiheie. Tapi yang dalam foto kok miirp kueh Bola dengan isi kancang ijo kalau di Indonesia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Asep..
      tulah dah terbalik dah pulak...
      Owh betul ker, saya tak tahu pula kueh Bola tu cammane..tapi ladu adalah sejenis manisan yang diperbuat dari beras pulut, kalau tak salah saya.. :)

      Padam
  2. Amboih... dating kat dataran sambil makan laddu lagi...
    Hehheheheh....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha...perasan SWEET sangat kan (^_^)

      Padam
  3. Nita, amboi sedapnya kata Baba budak2 tu gelap...Hitam itu menawan lagipun hatipun putih

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...ntah takde insurans agaknya mulut mama budak2 tu kan... :P

      Gurau jer kak, betul tu Hitam tu menawan (hitam2 si tampuk manggis sungguhpun hitam dipandang manis)

      Betul tu kak yang penting hati putih. (^_^)

      Padam
  4. TAHNIAH... layankan jela tekak en hubby awak tu...hehehe:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Zurina :)
      ha'ah..layan jela erk.. hihihi :P

      Padam
  5. laddu ... sedap nyeee
    akak pernah makan sekali
    kawan akak melayu mamak buat
    memang sedap , lemak dan manis kan ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedaaapp...
      kena makan lagi tu hehe..
      saya ni pun kawan ajar beli kat pasar malam dulu2 dah lama tak makan, sekarang ni je makan balik sebab en hubby teringin..
      memang sedap, lemak dan manis :)

      Padam
  6. Semangat mbak, semoga sehat selalu..jika berkenaan mampir di blog kita :) semoga mendapatkan sesuatu yang bermanfaat disana.
    salam kenal :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. semangat Wong sioto, terima kasih..
      nanti saya akan mampir ke sana ok (^_^)
      salam kenal buat kamu juga :)

      Padam
  7. ohh laddu seperti manisan dari beras ya, Nita?
    di Indonesia tidak popolar makanan ini. pasti enak ya Nit? saya mahuu..

    btw jaga kesihatan selalu saat pregnant ya, semoga sentiasa dapat barakah dari-NYA.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye manisan diperbuat dari beras pulut.
      enak bangat..!! kalau mahu, mari turun KL kita cari sama-sama kat Masjid India lepas tu makan ramai-ramai kat Dataran Merdeka hehehe...

      terima kasih Zach, Insha Allah..Amiin..

      Padam
  8. sedap ke laddu tu.. tak pernah try pulak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap Norizan J laddu tu.. ianya manis sangat. cubalah, rasa 1 pasti nak lagi :)

      Padam
  9. Nita, cemana rasa laddu tu? Saya ni suka sgt makan manisan. Teringin nak cuba manisan india. Tapi tak tau apa ingredient dia. Yg paling menarik hati kalo manisan daripada timur tgh. mcm sedap je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. erm.. camner nak cakap yea.. ianya manislah. Cubalah Lyd, anak2 sayapun suka makan.
      bahan2 dia, gula pasir,santan pekat,esen vanila,beras pulut, kelapa, gula melaka,daun pandan.

      kalau awak suka manisan, pasti awak pun suka laddu ni. Dulu sayapun rasa pelik jer bila kawan ajak try, tapi sekarang sayapun dah suka makan tapi tak selalu lah sebab ianya manis sangat.

      Padam
  10. laddu.. 1st time makan masa gi kenduri kawen kawan mamak... ingatkan sedap tapi manis sesangat... tapi boleh makan pelan2.. ini ingatkan sedap masuk mulut banyak3... kah.. kah... kah.. kena gelak ngan kawan2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha..manisankan so sumbat jelah dalam mulut tu..ha kan dah kena gelak :D

      memang manis sangat laddu tu, makan sekali sekala boleh kot :)

      Padam
  11. Pernah nampak laddu nie tapi tak teringin plak nak makan.. nasib baik hubby ngidam laddu aje yer..kalau yg tak munasabah nayaa jer nak gi cari.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. cubalah Rinna, manis sangat rasanya..
      tulah nasib baik laddu jer kan...tulah pasal, tapi boleh ker wife mengandung hubby yang mengidam hahaha..!

      Padam
  12. minta laddunya...
    ^_^
    aku belum pernah makan laddu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silalah berkunjung ke Masjid India...hehe
      mesti cuba, laddu ni sedap rasanya manis sangat ^_^

      Padam
  13. ngidam ladda yang manis rasanya , smoga anak yang terlahir nanti menjadi anak yang manis (sholih ataupun sholihah ). maksud saya manis dipandang mata orang tuanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. aaminn....
      kalau macam tu saya nak makan yang manis2 lagilah (^_^)
      terima kasih win3

      Padam
  14. ni mmg aku x ble tahan..x mengandung pun asyik duk mengidam makan benda ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe...
      Insha Allah kalau abang cd ajak g beli lagi saya tapaw tuk akak ^_^

      Padam
  15. Hello Dear :) .
    Great blog. Interesting post.
    Have a nice weekend.
    Welcome to my blog.
    http://photographyismyexistence.blogspot.com/

    Like me on Facebook. I will be extremely grateful.
    https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856

    BalasPadam
    Balasan
    1. thank you
      I'll visit you soon

      sure, done liked :)

      Padam
  16. Terima kasih atas sharenya ya. Good share and good blog. Sangat bermanfaat banget. Ni ada ku kasih info tentang Menghilangkan Bau Mulut Silahkan mampir ke link http://manajemenemosi.blogspot.com/2013/01/Menghilangkan-bau-mulut.html.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih buat kamu juga

      akan mampir ke sana kelak ^_^

      Padam
  17. Mungkin kalau dikampung saya Laddu itu Combro, rasanya manis dan pedas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya dah google, Combro sejenis kueh yang diperbuat dari ubi kayu (singkong) dan ada inti dalamnya.. tapi laddu diperbuat dari beras pulut. Tak sama..

      Tak tahulah kalau di Indonesia ada kaum India, kalau ada mungkin kat sanapun ada jual laddu..
      kalau tak jumpa juga silalah datang Malaysia... kat Malaysia macam2 jenis makanan ada hehehe.... (^_^)

      Padam
  18. Balasan
    1. cubalah wanieys... sedap jugak rasanya (^_^)

      Padam
  19. tak pernah mkn laddu. mcm mana la rasanya yea.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala ye ker... kena try nih, manis sangat rasanya (^_^)

      Padam
  20. pernah makan laddu..
    classmate yg bagi.
    tapi x masuk ngan selera..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh ye ker...
      hehehe... tapi boleh makan lah kan ;P

      Padam
  21. Balasan
    1. terima kasih wanieys... sudi singgah (^_^)

      Padam
  22. Wah, mbak Nita lagi mengandung sekarang.. Selamat ya mbak.. Hehe..
    Senang sekali mendengarnya :D
    Eh ladu itu apa ya ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih EYSurbakti... (^_^)

      Laddu tu sejenis manisan yang diperbuat dari beras pulut... ianya makanan kaum India tapi kaum lain pun ada yang suka juga sebab ianya manis :)

      Padam
  23. lawak plak pasal dialog tu..anyway congratz ye..mesti baby akan comel mcm mama dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saja je nak bergurau ngan hubby...
      thanks ika (^_^)
      harapan memang nak baby comel tapi tak macam mama kot, mama dia tak comel hehehe... ;P

      Padam

cayalah sapa yang komen :)