Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Isnin, 17 Jun 2013

Pregnancy 36 weeks : Surprise!!!

Assalamualaikum w.b.t.

Well, hari ni aku dah kuat sikit setelah beberapa hari ni tak berapa nak sihat.

Kalau nak tahu, sebelum aku pregnant ni macam2 aku fikir. Takut nak bagitahu bos yang aku ni pregnant dan risau sebab due date aku sama dengan due date account.. Dok fikir siapa yang akan uruskan kerja aku pasal boss tak ada pekerja lain selain aku. Tapi bila aku bagitahu boss yang aku pregnant, reaksi bos aku cam biasa jer. Susah jer risau hehehe...Bos ada backup actually, dia ada free lance account.

Hari tu 3hb bulan aku buat check-up kat klinik. Ramai pulak orang, lama giler aku kat klinik. Sampai office, boss dah sampai dulu, dia ada tanya colleague aku, aku kemana pasal tak sampai2 lagi. Nasib baik dah pesan ngan colleague aku yg aku jumpa doktor hari ni. Sampai2 kerja belambak atas meja. Dan kebetulan pulak hari ni hari kenaikan gaji aku. Gaji naik tak seperti selalunya kurang sikit walaupun patutnya aku bersyukur tapi rasa tak pueh hati pasal cam tak patut jer bos ni, yg bestnya bos pun tak panggil aku pun tuk beritahu gaji aku naik berapa, diapun cam ala-ala segan nak habaq la tu gaji aku naik berapa, hahaha... bagi slip terus blah. Jadi cam ada alasan la pasal aku sekarang asyik lambat masuk office jer kan..

Pengaruh setan jap...dalam hati cakap, huh.. baik aku bersalin sekarang lantaklah peak time sekarang ni, peduliklah account kena siap this month sebab sekarang tax period. Balik seperti biasa konon nak mengadu kat hubby, Hubby seperti biasalah ayat dia.."Ma...cuba tadah tangan cakap Alhamdulillah, naik gak gaji tu"..
yelah2 "Astaghfirullah.., " kan dah kena... 

Dah nak masuk 36 minggu dah, tapi aku tak belipun barangan baby, hari Sabtu dan Ahad aku ada buat part time, kat Accounting firm lain, jadi memang takde masa nak shopping. Kebanyakan barangan baby adik2 aku belikan. Diorang yg terlebih excited dari aku. Aku tak mahu ketinggalan so 5hb hari Rabu, balik office aku dan adik aku Eny nak shopping barang baby so dia datang jemput aku kat office petang tu tapi rasa tak sedap badan pulak petang tu, so aku cancelled pergi shopping tapi still suruh Eny belikan dan Eny pergilah dengan adik aku lagi sorang, Ana namanya. Tak merasa aku shopping barangan baby, tapi aku da sediakan list kat budak2 tu apa yg nak dibeli.

6hb Jun, hari Khamis, lepas Subuh tidor balik, rasa cam takmo gi SSM, kebetulan hubby kerja sendiri so suka hatilah dia nak masuk kerja kul berapa, ingat nak ambil kesempatan suh dia jer yang pergi SSM. Tapi aku fikir balik kang bos talipon nak tanya name search susah jugak nanti. Actually my hubby da bersetuju nak jadi runner SSM kalau aku dalam pantang nanti. So kalau ada tugasan untuk ke SSM colleague aku akan cari runner kalau tak dapat dia akan minta my hubby yg pergi, kira my hubby stand by jelah. Tolong menolong lah tukan. Akhirnya aku pergi jugak SSM tak banyakpun benda nak buat kat SSM tu cuma nak filing Annual Return jer. Masa nak ambil resit bayaran kat kaunter bayaran bila aku toleh balik kat kerusi aku, kerusi tu basah, sebelum tu tak. Nasib baik takde orang kat sebelah aku, kalau tak mesti dia sangka aku kencing dalam seluar sebab seluar akupun basah. Bila aku singgah rumah auditor ambil account, aku rasa seluar aku makin basah tapi yg peliknya aku tak rasa apa2pun. Sampai office aku bagitahu colleague aku, aku mungkin leaking sebab air yang keluar tu jernih dan tak busuk. Colleague aku walaupun dia orang cina tapi dia baik dah macam kakak aku dah, sanggup dia sentuh seluar aku yang basah untuk pastikan air tu air ketuban ker tidak tanpa rasa jijikpun. Dia suruh aku ke hospital terus. Tapi seperti biasa aku mesti pergi klinik Dr Ina & Dr Aida, kebetulan Dr Aida yg kerja, so Dr Aida cek perut aku jap dan terus suruh pergi hospital siap suruh bawak barang baby sekali. 

Kat Hospital, Doktor mengesahkan memang bocorlah tapi tak sure sebab bukaan tak ada langsung, kemudian nurse cek dan dia confirmkan memang jalan dah buka 1cm. So suruh masuk wad hari ni jugak, Doktor kata dalam masa 24jam aku tak bersalin sendiri, aku akan dipaksa bersalin..secara induce la tu. Aku tanya nurse induce tu hape?? Katanya ubatlah nak bagi ibu bersalin cepat tapi dia akan bagi 3 kali ubat tu kalau tak mahu bersalin jugak kena operatelah pulak tapi induce akan buat ibu sakit sikit. (sakit sikit??!!) 

Aku bagitahu bos aku yang aku mungkin akan bersalin dalam masa 24jam nanti, boss aku tenang jer dengar dan minta aku call dia bila dah bersalin. Rasa bersalah pulak dengan dia. Boss aku ni memang garang tapi baik orangnya.

7hb, hari Jumaat. Ada 3 orang patient kena induce pagi tu termasuk aku, mula2 aku ek sikit sebab tak rasa sakitpun dalam beberapa jam pertama tapi kedua2 orang ibu tu dah start sakit tapi still boleh jalan2 lagi. Masuk jam 3.30 hanya aku jer yang terasa sakit. Sakitnya Ya Allah, memang berbeza dari bersalin anak kedua dulu. Ekin adalah salah satu ibu yang di induce, dia bantu aku ke bilik pemeriksaan sebab kesian tengok aku kesakitan, nurse bagi wheelchair tapi aku tolak sebab nak bagi cepat bersalin. Doktor cek bukaan hanya 3cm jer, ada nurse tu suruh hantar labour room sebab aku induce tapi doktor kata mereka takan layan selalunya 4cm baru mereka terima. Staff nurse tu kesian tengok aku, dia pujuk aku, katanya memang sakit tu teruk sikit sebab ubat tu kuat. Aku pergi ke katil aku dengan rasa kecewa, tiba-tiba Ekin datang ambil baju baby katanya jalan dia da bukak 4cm so dia nak ke labour room. Aku nangis masa tu dah tak kisah da kat orang sekeliling aku, hubby aku datang tolong urut belakang tapi bila datang jer sakit urutan memang akan menambah kesakitan. Ekin datang balik ke katilnya, katanya tak jadi pergi labour room pasal dah penuh. Ramainya orang nak bersalin hari ni. Tiba2 sakit tu datang lagi, aku nampak Ekin berjalan ke hulu hilir, kemudian dengar nurse puji dia, bagus.. berjalan-jalan boleh memudahkan proses bersalin. Akupun terus nak bangun kononnya nak berjalanlah tapi dudukpun aku tak larat. Sesekali aku gengam tangan hubby aku sekuat hati. Ya Allah, memang sakit sangat masa tu. Mulut tak habis2 beristighfar dan berselawat ke atas nabi. Nurse tu patah balik datang kat aku dan berpesan lagi. "Yusnita, sakit tu memang pasti kita takleh nak elak, ingat setiap kali sakit tu datang laluan akan buka sikit2, jadi awak perlu ambil nafas panjang atau laju2 bagi kurangkan rasa sakit." Aku dengar cakap nurse tu tapi memang takleh tahan, akhirnya aku minta diperiksa lagi. Kali ni aku naik wheelchair untuk ke bilik pemeriksaan. Bukaan dah 5cm aku terus ke labour room. Sampai labour room, hubby aku disuruh tunggu 30 minit dulu diluar bagi memudahkan mereka buat persediaan dan juga report. Sedang mereka berbincang aku dah bising cakap tak tahan sakit. Aku dengar diaorang bincang cakap OT dah penuh. maknanya kalau nak buat operation pun tak boleh sebab Operation Theater dah penuh.Kemudian dia bawa aku dalam satu bilik, sedang doktor berbincang aku dah mengamuk. Oksigen aku tak reti nak guna, bila tiba sakit aku gengam tangan nurse, tak dapat tangan nurse aku gengam rak ubat. Akhirnya Doktor pecahkan juga air tuban, lepas pada tu 3 kali teran jer baby pun keluar. Hah! lega selega leganya......Salah seorang doktor tanya mana hubby dia, nurse jawap tak sempat panggil anak dia dah keluar.  Hahaha.. 15 minit jer ambil masa, tu memang nekad sangat lah tu, takmo tanggung sakit lama2.

Doktor tanya ni baby apa, sambil tunjuk baby kat aku, aku yg rabun ni jawap tolong dekat kan sikit bole pasal saya rabun. Tag namapun aku tengok dekat2 semua kat dalam tu tergelak. Dia letak baby yg belum dicuci tu atas dada aku, comelnye...baby sambung tidur, marah dengar bunyi bising sikit. Aku sempat minta maaf kat Doktor dan semua sebab aku berperangai teruk sangat tadi. Doktor tu usap tangan aku kata takde apa2 lah tu biasalah, mereka lagi suka kalau ramai patient macam aku sebab proses bersalin pantas sangat. Ingat dah abih siksa sambung balik jahit luka, aduyai.....sabor jelah. Selepas selesai semunya aku diberi rehat selama 2 jam dalam tu, anak aku dibawa ke tempat lain untuk pemeriksaan. Penatnya, badan terasa lenguh sangat tapi aku bersyukur segalanya dah selesai. My hubby masuk sekejap tengok aku kat labour room tapi kena halau, sebab husband hanya dibenarkan berada disisi wife ketika proses bersalin bukan selepas bersalin. Erm.. terlepas, ingatkan nak bagi dia tengok camne sakitnya bersalin tu...

Balik ke wad, aku tengok Ekin ngan seorang ibu yg ambil induce pagi tadi masih tak bersalin lagi, kedua-duanya datang melawat aku, aku pun ceritalah yang aku macam orang giler kat dalam labour room, Ekin  dah takut dah, patient lagi satu tu pernah bersalin cara induce gak dia pun mengiyakan..memang sakit, cuma tak sangka cepat benar aku keluar dari labour room. Keesokan harinya Ekin melahirkan anak secara pembedahan sebab diapun macam aku jugak kecoh cam orang giler dalam labour room so doktor terus cadangkan dia agar buat operation, cuma patient lagi sorang tu tak sempat nak jumpa sebab masa tu aku sibuk dengan hal anak aku yg terpaksa berpisah dengan aku sekejap sebab ada sikit masalah pernafasan.

Aku rasa bertuah sangat sebab diberi peluang melahirkan anak dengan 3 cara berbeza. Kesakitannya juga berbeza. Alhamdulillah...

Maka pada 7hb Jun 2013, hari Jumaat pada 6.26pm lahirlah seorang bayi lelaki seberat 2.86kg. 

Perkenalkan... Muhammad Aiman Bin Rushidi

comel kan.....
thanks for reading this entry ^_^

26 ulasan:

  1. selamat atas kelahiran anaknya,

    BalasPadam
  2. kikih....xlarat nak gelak dgr akak citer mase nak bersalin.... sampaikan mgaku diri tu mcam owg gila..hahahhahahahahahahha baby comey.....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pengalaman, macam2 yg berlaku dalam labour room..
      ada patient siap turun katil nak lari.. bising nurse tapi semuanya spontan masa sakit tak ingat apa2 dah tapi lepas jer bersalin tergelak sendiri..kami semua kalau berkumpul, mesti bercerita pengalaman sambil ketawa..
      itu adalah pengalaman sakit yang menyeronokan...

      comey kan... (^_^)

      Padam
  3. tahniah nita.. mmg org kata kena induce sakit sgt.. sy nasib baik xkena, sipi sipi nak kena jugak masa anak first...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Azi...
      nasib baik kan...^_^

      Padam
  4. Selamat ya mbak Nita atas kelahiran putranya, capek dan lucu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Mohammad Isnaeni... ^_^

      Padam
  5. Alhamdulillaah, turut bersyukur dan berbahagia, atas kelahiran the next Man of Steel: Muhammad Aiman Bin Rushidi. meski sakitnya berbeza ya Nita? hehe..
    Semoga nanti menjadi generasi yang shalih, baik, hebat dan berjaya. aamiin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih atas doanya zachflazz ^_^

      Padam
  6. salam kenal..

    duk surf blog tiba2 jumpa blog awak..
    baca kisah nak bersalin tu ingat plak kisah kita bersalin..haha..

    btw, tahniah dapat baby!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal juga mama_ka0ri ^_^

      haha..kenangan terindah gitew :P

      thanks!!

      Padam
  7. alhamdulillah..pengalaman bersalin setiap anak2 memang berbeza..bila teringat je tersenyum sendiri.. sbb sendiri mau ingat lah..ha..ha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha ha ha..betul betul betul :P

      Padam
  8. Tahniah Nita.. comel babynyaa..

    BalasPadam
  9. TUDIA !

    memang suprise !!!!!!!!

    x sangka akan kuar awal kan ...

    alhamdulillahh dikkk

    selamat sudah ..

    selamat berpantang

    & welcome to the world dear Muhammad Aiman !

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang tak sangka....
      terima kasih k.Ieda ^_^

      Padam
  10. tahniah.. :) comel..

    Terus doakan untuk sahabat ejulz ni k.. terima kasih "Doakan untuk dia"

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih...

      semoga sahabat ejulz sembuh seperti sediakala..aamiin

      Padam
  11. tahniah nita...comel baby..!

    BalasPadam
  12. lain anak lain pengalamannya kan..syukur alhamdulillah semuanya dah selamat..thanks sbb sudi singgah blog kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Sue-Rya Qistina, lain anak lain pengalamannya..
      Alhamdulillah...
      terima kasih kembali sebab sudi singgah sini juga ^_^

      Padam

cayalah sapa yang komen :)