Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Rabu, 28 Ogos 2013

Gigi susu pertama Asyraf dah tercabut..

Assalamualaikum w.b.t.

Ini kisah sebelum puasa...

Sebelum ni mama tak sihat sangat jadi Asyraf tak dapat bermanja ngan mama. Balik sekolah Asyraf mengadu gigi dia dah goyang, Asyraf nak mama cabutkan. Ha..ngerilah mama pulak rasa sakit. Mama ajak Asyraf pergi klinik Asyraf taknak. Bila mama nak cabut dia takut pulak.. camner nak buat ni. Mama ada satu idea  baik punya.. malam nanti Asyraf tengah tidur mama cabutkan gigi tu gerenti Asyraf tak rasa sakit hehehe.... Dan mama eyda datang, dia ambil ais letak kat gigi yang goyang bagi Asyraf rasa kebas then dia cabut. Sekejap jer dah tercabut gigi yang goyang tu. Bernas jugak idea si mama eyda ni, berjaya dia mencabut gigi Asyraf tanpa rasa sakit.  Ceh takleh pakai idea mama tadi. Oklah ko memang terer bedah..terima kasih banyak2. 


ok letak ais kat ngan gigi goyang


kemudian cabut..

gigit gauze supaya darah tak keluar banyak


ini giginya..

Asyraf   :  Mama, letak bawah bantal nanti tooth fairy ambil dan tukarkan ngan duit singget kan?.

Mama   :  Tooth fairy ambil gigi omputeh jer gigi orang melayu dia tak layan...


si adik yang suka menyibuk...

Adik    :   mama, adik rasa gigi adik dah mula goyang lah...

Mama  :   iyelah tu...

Sekarang gigi saya dah takde satu, hensem lagi tak ???

Well, gigi susu anak sulong saya dah gugur 1. Sedar tak sedar anak2 makin membesar... Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana diberi kesempatan ini.


thanks for reading this entry ^_^

30 ulasan:

  1. samalah ngan my azalia... belum cabut2 lagi.. kakak dia buat sendiri semuanya so yang ni pun ingat cam gitu tapi tak cabut2 lagi.. boleh pakai ideani..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah, kakak cabut sendiri..bagusnya
      ok jugak tu Cho Zila, sebab adik saya kata ais tu boleh kebaskan gusi jadi kalau cabut gigi goyang tu tak rasa sangat..
      selamat mencuba ^_^

      Padam
  2. cabut gigi susu ya mbak, untung gak nangis

    BalasPadam
    Balasan
    1. iya Mbak Iis..
      hehehe..syukur Alhamdulillah... pasti malu deh anak lelaki nangis :P

      Padam
  3. mama jadi doktor gigi ya....mmmm...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...doktor tak bertauliah gitew :P

      Padam
  4. Assalamualaikum Nita,

    betoi tu Nita..bersyukur sangat2 diberi peluang tengok anak2 membesar depan mata...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam kak Ros,

      betul tu kak, syukur Alhamdulillah..

      Padam
  5. sama ler gigi haziq pun dah cabut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe... boleh jadi genglah diorang :)

      Padam
  6. hahaii... bertambah dewasa asyraf, namun juga bertambah jenaka, hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..benar tu uncle zachflazz, Asyraf paling gemar berjenaka sampai mama tak tahu macamana nak gelak :P

      Padam
  7. ala kalau mama eyda x de..aunty pun ble cabut gak he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyelah tu.. takut aunty tu lak yang seriau.. kikiki

      Padam
  8. isyh pandai jugak idea ibu ni,....tapi hebatla asyraff tak nanngispunnn

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..idea ibu sedara dia actually, ibu dia punya idea tak menjadi..
      hebatkan...! :P
      rasanya tak sakit kot sebab gigi tu memang dah goyang sangat dah sikit jer yang melekat so bila gusi dah kebas, kita tarik gigi tu pun tak terasa agaknya..

      Padam
  9. ke tanda nk adek lagi tuuu.,eHHHke

    BalasPadam
    Balasan
    1. wak gelas, wak gelas..
      rasanya ni kali kedua wak komen pasal adek lagi satu..
      1st masa saya pregnant 2nd saya dah bersalin..
      tulah nak wat camner wak, takde rezeki.. Allah lebih sayangkan adik diorang..
      tengoklah kalau diberi lagi rezeki In Sha Allah ramai lah adik diorang nanti.. :)

      Padam
    2. oo iyekee., wak pon dh luper dahhh..,ahhKs

      xper kak, usaha tangga baby lagi tuuuuuu

      Padam
    3. hahaha.. banyak la ko!

      Padam
  10. satu lagi pengalaman baru seorang ibu kan? Banyaknya benda baru yang kita akan lalui bila ada anak ni kan? Tak jemu rasanya. Dah tu bila mama ida dia nak cabut dia tak takut plak? Bagus anak jantan. heheh...

    Tak menahan ayat mama totth fairy amik gigi omputih je. Hahaha. Lawak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Lyd...macam2 pengalaman kita akan tempoh nanti.
      hehehe depan orang dia kontrol macho lah tu :P

      hahaha... Asyraflah selalu sangat tengok citer omputeh Tooth fairy HBO. Nasib tak terpengaruh..(nak suruh mama dia letak duit singget bawah bantal lah tu :P)

      Padam
  11. anak koi pun giginya dah goyang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aok kena tunggu sampai gigi dia dah betul2 nak tercabut, baru guna cara adik koi tu, gerenti anak aok tak nangis.. :P

      Padam
  12. salam nita,

    membalas kunjungan, terima kasih singgah 'rumah' makcik ye :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam makcikkantin,

      sama-sama, terima kasih kembali.. :)

      Padam
  13. Adessss...smpt lg ckp nk smpn gigi bwh bntal...adoiii la ank..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi..ada jer akal diorang ni kan..

      tapi Asyraf dia tanam gigi tu..dia ikut cakap ustaz suruh letak kat tempat tinggi atau tanam jer..

      Padam
  14. igtkan nk buat kenangan soh smpan bwh bantal kihkihkih

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah rupanya nak tiru citer omputeh...hihihi :P

      Padam

cayalah sapa yang komen :)