Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Khamis, 19 September 2013

Rindu itu tetap ada..

Assalamualaikum w.b.t.

15hb bulan September maka cukuplah 3 bulan Aiman tinggalkan mama... Rindunya tak dapat digambarkan dengan kata-kata..

Setiap kali ada perkara berkaitan Aiman muncul pasti senyuman akan terukir tapi mata tetap berkaca, dada pula terasa sebak. Kadang-kadang tertanya-tanya Aiman rindu mama tak ??

Minggu lepas mama pergi ziarah pusara Aiman, "Assalamualaikum..Aiman, mama datang jenguk Aiman... hari ni mama tak bawa bunga tapi lain kali mama bawa ye..."  mama tak tahu nak cakap apa2 lagi mama bacakan surah Al-fatihah dan surah yg pendek buat Aiman. 

Baba suruh balik.. "Baba tak nak cakap dengan Aiman??" baba terus berlalu dan cakap mama ni betul ke tak betul, mama percaya Aiman pasti dengar suara mama, luahan mama.. Allah Maha mendengar dan mama berdoa agar Allah sampaikan pada Aiman..

Mama masih boleh tersenyum tika tu, tapi bila mama di atas motor bersama baba mama sempat menoleh pusara Aiman tiba tiba hati ni terasa sebak dan sekali lagi airmata mengalir.. terasa seperti Aiman tak mahu bagi mama balik lagi.. Mama pasti datang lagi, mungkin tak selalu tapi tetap juga datang.. Aiman tunggu mama ye..

Sayang Aiman........


tengah kemas almari kakak, mama terjumpa ni... Aiman pernah memakainya (mama simpan buat kenangan)

Hari tu kawan mama, buat entry pasal diapers, tergelak mama baca entry tu bukan sebab entry tu kelakar tapi tak sangka, dia begitu rajin mengkaji quality diapers.  Tak macam mama semua diapers mama panggil pampers. Tiba-tiba jer mama sebak, dalam ketawa mama menangis sebab mama teringat masa kat wad. Setiap hari nak kena timbang diaper Aiman dan Aiman pula tak gunakan sangat diaper. Mama ingat lagi......(kisah yang lalu jgn diungkit)


Barang2 Aiman yg tinggal, pakaian yg besar mama dah bagi kat anak jiran dan sepupu Aiman..

Hari Ahad 15hb, mama buat part time gantikan tempat Cik Eny, masa tu ada patient datang nak scan. Mama ada dalam bilik scan, masa Dr Ina scan patient tu, Dr Ina suruh anak patient tengok adiknya sedang menghisap jari, tiba-tiba air mata mama mengalir lagi. Cepat2 mama keluar tinggalkan bilik tu takut nanti patient tu perasan pulak mama nangis. Mama teringat lagi, rasa macam baru je semalam Dr Ina scan perut mama. 

Baju ni Cik Eny belikan, masa mula2 nampak baju ni mama terus ukur kat perut mama dan bayangkan Aiman pakai, tapi.. Aiman tak sempat pun pakai.. baju ni kecil jer..

Jadi cuti Malaysia Day hari tu mama ambil kesempatan beli pokok bunga. Ntah kenapa, mungkin sebab mama nak bawakan bunga-bunga tu bila mama datang melawat pusara Aiman nanti.

mama tanam bunga ni khas untuk Aiman.. sebenarnya mama nak cari pokok bunga rose tapi tak jumpa, yang adapun tak menarik perhatian mama.. 


video
Aiman - Day 3

Video ni mama dapat dari handphone baba.. 


Mama tahu Allah lebih sayangkan Aiman, tapi tak salahkan kalau mama masih rindukan Aiman..

- Al-fatihah -

30 ulasan:

  1. sedihnyerr wani bc n3 ni kak
    sabar la banyak2 aiman ank syurga
    doakan banyak2 utk aiman

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah, terima kasih Wanieys..

      Padam
  2. Balasan
    1. In Sha Allah, terima kasih Sha..

      Padam
  3. tiap kali baca kisah arwah aiman...mesti nangis...tak tergambar betapa kuatnya kak nita menghadapi. Masa baru bersalin bulan 5 hari tu..baby kena tahan wad...tgk wayar cucuk kaki...cucuk tangan...kesian sangat. dah sampai depan wad tak jadi masuk sbb tak sampai hati tgk. suami saya je yg masuk duk usap usap baby dalam baby cot spital tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak kuat pun Azian..sebab tu dok teringat lagi.. tapi sekarang yang comel2 jer saya kenangkan supaya saya senyum tapi yg sedih sebolehnya saya nak lupakan.. tapi baru lagi..masih subur lagi dalam ingatan... tu yang kadang2 tu timbul jer rasa terkilan.. :(

      Padam
  4. sebak.. semoga nita sentiasa tabah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah, terima kasih Azi..

      Padam
  5. syurga adalah tempatnya...InsyaALLAH nita akan jumpanya di sana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah.. dan itulah yang selalu saya harapkan..

      terima kasih Ema..

      Padam
  6. saya x mengikuti sepenuhnya cite Aiman...knp ye kak?sedih pulak bace..mengalir jugak air mata ni..cpt touching klu pasal baby ni skg..teringat ank sndiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aiman, anak akak lahir dengan jantung berlubang dan pembuluh darah sempit. Tapi Alhamdulillah sebab akak diberi kesempatan bersama Aiman seminggu lebih..
      akakpun macam tu, cpt touching bab baby2 ni..

      Padam
  7. sedihnya kak..semoga akak tabah.... aiman ditempat yang lebih baik sekarang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah, terima kasih Rai..

      Padam
  8. Allah...sedihnya saya baca entry nih..hopefully akak terus tabah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah, terima kasih Mimi..

      Padam
  9. Lanjutkan perjuangan untuk Kebaikan... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. lanjutkan perjuangan untuk Kebaikan...^_^

      Padam
  10. bila baca kisah2 anak meninggal, mesti zizie teringatkan arwah anak angah zizie.. mati dalam kandungan :'( bulan depan dah cukup setahun dy pergi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Innalillah...
      semoga angah zizie tabah..

      Padam
  11. Al-Fatihat. 14 Tahun lepas adik bongsu saya pun meninggal, sebabnya kene demam kuning. Umur dalam seminggu macamtu la. Walaupun dia ada Down Syndrome tapi memang sedih sangat sebab tu la satu-satunya adik lelaki yang ada. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Al-fatihah buat adik bongsu Arham..
      sesiapapun akan sedih Arham lebih-lebih darah daging sendiri..
      dah tertulis maka kita kena redha..

      Padam
  12. sedih betoi setiap kali baca luahan hati nita psl aiman... saya baca sambil terbayang2 saya di situasi nita..

    pe2 pun mg nita tabah hadapinya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah..
      terima kasih Ina..

      Padam
  13. hampir nak kuar mata baca entri ni.
    sabar ye kak terima ujian dari allah.
    ade hikmah yg terselindung tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah..
      Terima kasih Nick..

      Padam
  14. Nita, meleleh air mata akak, tulah kasih ibu dan anak. sampai bila2 akan kekal. Si Wildan pasti rindukan mamanya...tapi Allah telah memilihnya untuk menaungi dan memberi keteduhan pada mamanya nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kak.. setiap kata2 akak selalunya melegakan hati saya..

      In Sha Allah.. moga begitulah hendaknya..

      Padam
  15. Assalam wr.wb
    sedih sekali rasanya mbak nita..
    sya blm tntu bisa sekuat dan setegar mbak nita apa bila dalam kondisi itu..
    selalu sabar ya mbk?
    insya allah akan mmberikan yg terbaik untuk mbk dan klwrga..
    amien

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah.. amien.
      terima kasih.. ^_^

      Padam

cayalah sapa yang komen :)