Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Isnin, 28 Oktober 2013

Anugerah dari Allah...Alhamdulillah.

Assalamualaikum w.b.t.

Suatu ketika sebelum entry Rindu itu tetap ada dibuat. Aku berbaring di sofa sambil cium gambar baby Aiman kat handphone, Asyraf datang dan ambil handphone tu dan dia juga turut mencium handphone tu. "Mama ni ntah apa2lah cium handphone?" katanya macam dia tak buat perkara sama yang mama dia buat hehehe.. "Abis tadi ngapa abang cium handphone tu" Asyraf tersenyum dan baring sebelah aku sambil tengok gambar2 Aiman. "Adik comelkan, Abang?"  Asyraf senyum cakap "ha'ah lengan adik berbulu cam lengan Abang kan... adik-beradik abang ni banyak bulu cam monkey jer, hahaha..."  Asyraf suka bergurau dia tak kisah kalau orang kata dia monkey kalau mama masa kecik dulu maunya nangis kalau orang ejek mama cam monkey, open minded jugak anak aku ni.  "Ada ke pulak, tapi bulu halus jer, cute kan.. nasib Aisyah tak camtu." Aku paling suka tengok lengan anak2 aku masa baby semuanya tembam2 anak lelaki pula berbulu halus.. comel jer.. pernah aku melawat rumah jiran sebelah yang kebetulan anaknya sebaya Aiman, sebab rindu agaknya boleh pulak aku cium lengan baby tu..nasib mak dia tak kata aku buang tebiat atau mungkin tak terucap kot sebab kesian kat aku..

Sporting betul anak2 aku ni.. kalau ajak g zoo katanya nak melawat sepupu..hahahaha..

bulu2 halus tu jelas kelihatan, Asyraf dulupun macam tulah lengannya..(Rindunya nak peluk dan cium)

"Abang tahu, masa adik dalam kandungan mama, bila umur dia 8 bulan roh adik naik ke langit dan buat perjanjian ngan Allah, Adik memilih untuk tinggal di syurga tapi dia nak jumpa mama ngan baba dulu, pastu baru dia balik".. aku dengan confident jer bercerita kat Asyraf, sebab itu yang aku dapat tahu, almaklumlah aku ni bukan arif bab ni tapi aku suka membaca dan mendengar. Muncul rasa gembira sebab Aiman memilih untuk bersama mama dan babanya seketika, dia mahu melihat mama serta babanya dan dia mahu minum susu mamanya dan dia mahu mamanya berjaga malam merawatnya waktu dia demam panas. Terima kasih Aiman sebab bagi mama kesempatan ini. Tiba2 Asyraf mencelah "Kenapa Adik taknak jumpa Abang?" Kesian aku tengok Asyraf tiba2 muka dia bertukar sedih.. "Aimankan sakit macamana dia nak jumpa Abang, kenapa Abang tak jenguk Aiman kat wad hari tu" Aduh salah soalan aku gi tanya.. "Bukan abang taknak datang tapi abang takleh masuk"  Cam marah la pulak. "Takpelah bang, kan Abang jumpa juga Aiman masa kat surau hari tu..."

sarung tangan dan kaki Aiman..

Aku teringat akan sarung tangan dan kaki Aiman yang aku terjumpa masa kemas almari Aishah, aku minta Intan tolong ambilkan sebab aku nak satukan pakaian Aiman di satu tempat. Masa nak serahkan sarung tangan ngan kaki tu Intan sempat pesan "Akak janganlah nangis ye.."  depan Intan aku cakap mana ada aku nangis tapi dalam bilik berhujan jugaklah airmata ni..

Ntah kenapa masa aku pegang baju ni aku cakap.. "Baju Aiman ni mama bagi Adik pakai ye sayang.."

Dulu masa mula2 Aiman pergi, aku sedih sangat. Aku tengok barang2 baby aku simpan elok2 tak terlintas langsung nak kasi kat orang, bagi aku tu Aiman punya, lama-lama aku rasa tak guna aku simpan sebab Aiman dah pergi. Kebanyakan barang baby yg aku bagi kat orang semunya aku beli sendiri, ada yg orang bagi sebagai hadiah masih dalam simpanan. Memandangkan ada barangan baby Aiman yang besar2 so aku bagi kat anak buah aku dan juga anak jiran aku. Eni tegur "Akak ni bagi kat orang, akak taknak mengandung lagi ker.." Ntahlah aku tak rasa aku nak mengandung lagi sebab aku takut perkara yang sama akan berulang. Ramai yang nasihat supaya jangan. 

Minggu tu adalah hari yang paling membuat aku rindu sangat kat Aiman, Aku tak menangis seperti awal2 dulu, cuma setiap kali melihat video Aiman, aku rasa macam nak peluk Aiman erat2. Kadang2 aku tersenyum sendirian tambahan pula aku tengok video Aiman guna screen computer yang besar, aku tengok full screen dah serupa saiz sebenar Aiman dah.

Dalam bulan September tak tahu hari apa, sedang aku duduk di sofa dan ingin bangun untuk ke dapur tiba-tiba aku terjatuh. Terasa bumi ni berpusing-pusing, mungkin aku kurang darah jadi aku duduk balik. Kemudian baba balik mengadu loya2 dan muntah2.. Alamak! Apakah?!! oh tidak.. na mungkin.. tapi aku tahu itu adalah tanda2 oh tidak..tidak.. 

Bila si baba dah tak loya, mama pulak loya2 terutama waktu pagi dan sebelah petang. Maka deria bau pula menjadi kuat. Semua benda adalah busuk!. Pergi pasar malam aku termuntah.. biasalah si baba ni memang jenis susah sikit menerima hakikat so dia marah2.. bukan sengaja hokey.. memang pasar malam tu busuk. tiba2 lak kann..Kami berbual kosong hujung minggu. aku tanya soalan cepumas, kalau mama pregnant camner..? si baba tak jawap tapi dia gelak dan cakap "kang orang cakap kang teringat lak Ustaz Kazim punya dialog. Abang dah pesan.. beringat!"  

Kat office aku rasa floating jer, ahhh! walaupun aku tak caya tapi aku beli jugak UPT kit. Lunch hour orang pergi makan, aku lak buat test then menjerit dalam toilet.. Ms Chuah...OMG!! .. tak apsal2 colleague aku terkejut beruk "WHAT! WHAT! What happen?!" katanya.. aku gigit jari then said " I'm pregnant, oh my... I'm pregnant!. then Ms Chuah cakap "oh rajinnya..." (what do mean by rajinnya..saja taw nak bagi kite blushing.. cakaplah oh suburnya kan..hahahaha...)

Ini adalah test paling laju dan clear yang pernah aku buat, 2 line memang jelas. Masih tak caye pergi buat Kad Pink, awal doe.. aku buat kad pink dah amik darah bagai still can't believe..mula nak rahsia konon tapi bagitahu juga orang pastu Dr Ina scan perut walaupun aku dah past urine tapi memang Allah nak tunjuk 6 weeks sahaja dah nampak janin dan degupan jantungnya memang jelas kelihatan. Menurut Dr Ina susah nak tengok kalau air kencing takde tapi memang si baby nak mama dia percaya dia wujud. Ya Allah, aku bersyukur sangat. Masa tu ntah apalah yang aku rasa, perasaan bercampur gaul. happy, takut dan ntah apa2 lagi..

Sekarang ni aku dah hamil 8 minggu.. yeay...!!!

Duhai Aiman, mama tetap sayangkan kamu, kehadiran adik bukannya penganti dirimu kerana kamu adalah kamu begitu juga Adikmu ini.. Setiap anak mama adalah yang teristimewa buat mama. Tiada kan pernah mengantikan Asyraf, tiada juga pengganti Aishah, begitu juga Aiman, dan baby yang mama kandung ini. Alhamdulillah.. Aku masih diberi rezeki. 

Hai mama, I'm in your belly right now!.. 

No wonder mama teringin nak makan nasik briyani .. erm.. adikpun suka nasi briyani juga erk??  Nanti kita cerita tentang mengidam nasi beriyani. Sebenarnya kisah beriyani ni dulu nak buat baru entry ni tapi memang aku takleh nak berahsia. Hahaha.. mak mertua dan bos aku tak tahu lagi... cam takut jer nak habaq.. boleh??..

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 24 Oktober 2013

Jalan-jalan di Putrajaya

Assalamualaikum w.b.t.

Cerita dah lama memandangkan hubby tanya mana gambar mereka kat Putrajaya jadi mama nak siarkan gambar2 tu di sini..

Mama tak ikutpun mereka ke Putrajaya sebab masa tu mama kerja dan kebetulan mereka ke Putrajaya sebab nak ambil KP (Kad Pengenalan) baba yang baba tukar baru sebab cip kat KP lama dah rosak, susah nak berurusan dengan bank kalau cip kat KP tu rosak. So sambil2lah tu dan kebetulan pulak kami satu keluarga masa tu suspek TB pasal makcik Eni kena TB tapi Alhamdulillah dah sihat, kamipun bebas TB. Sebelum ke Putrajaya mereka ke IPR (Institut Perubatan Respiratori) dan selesai check-up baru mereka ke Putrajaya. 

Dah alang2kan so mereka pun bergambar.. jom layan sebahagian gambar yang diorang ambil.


 Baba, Aishah dan Asyraf

 Kenangan bersama maksu Intan, siap berlakon lagi


 Tiga sekawan dan musuh ???

Cantik tapi sayang mereka tak bersedia..

 Ni pun sama..

 cehcehceh..hero kitoranglah ni..kemain lagi kannn..


Nak kemana pulak...

Baba kata best tempatnya. Lain kali kita pergi. Baba teringat gambar ni sebab dia tertengok gambar Aishah dan Asyraf bergambar kat sungai Chongkak, dia pun sibuk nak ajak kami ke Bukit Belacan..Baba..baba takde tempat lain ke selain Bukit Belacan??? hehehe..

Ada rezeki kita jalan-jalan lagi K.!

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 23 Oktober 2013

WW # 11 : Soul Searchers

Assalamualaikum w.b.t.


thanks for reading this entry ^_^

Selasa, 22 Oktober 2013

Susahnya nak bergambar kenangan....

Assalamualaikum w.b.t.

Ku ungkit kisah lalu..

Alkisah satu cerita, kononnya bermula di sebuah desa hospital. Kisah peminat anak aku..hehehe.. Bila diberitahu aku dimasukkan ke wad bersalin, walaupun awal sebulan semuanya sms aku tanya dah bersalin ke belum.. of cause lah belumkan, belum waktunya pun. Tapi hari Jumaat bersamaan 07.06.2013 aku melahirkan secara paksa (induce) dan ramai tanya bila nak balik tak sabar nak tengok baby. Bila dapat tahu baby ditempatkan kat wad lain, semuanya hampa, aku lagi hampa pasal takde yang sudi jenguk aku cuma nak jenguk baby jer..sabor jelah.

Aku nak cerita pasal adik-beradik aku yang berpeluang melawat Aiman ketika hayatnya. Bila imbas balik terasa kelakar sangat gelagat diorang, selain dari baba dan mama, orang pertama melihat dan peluk Aiman ialah Mama Eyda yang kupanggil dengan gelaran manja Bedah. Si Bedah ni punya excited nak tengok Aiman pagi2 dia datang kat NICU. NICU ni hanya ibubapa jer yang dibenarkan masuk. Doktor kat sana diam jer masa kami masuk. Lepas ambil Aiman kami duduk kat dalam bilik susu. Kalau kaum bapa hanya boleh tengok kat cot tu saja, tapi ibu bolehlah duduk lama2 ngan baby. Kami tahu perbuatan kami salah, jadi Bedah ngan aku takut2 nak ambil gambar. Yang sedihnya Bedah tak berpeluang langsung ambil gambar sebab nurse datang. Kesian Bedah kena halau. Lepas susukan Aiman aku keluar sekejap tengok Bedah muka moyok giler.. aku tanya apahal. Dia cakap kena marah dengan nurse tadi kaw2 punya, Bedah yang mulanya tenang dan minta maaf cara baik dengan nurse tu tapi nurse tu memang tak henti2 hentam dia, terus hilang rasa hormat Bedah kat nurse tu tapi Bedah taklah sampai gaduh. Nursepun satu apalah sangat nak beri peluang makcik bertemu anak buah lagipun awal lagi dalam bilik susu tu hanya kami bertiga je, bukan mengganggu orang lainpun, baby lain pun tengah tidur lagi. Bedah tu dah minta maaf tapi kesalahan tu macam besar sangat. Kesian Bedah pulang dengan rasa hampa tapi tetap seronok sebab sempat juga dia bertemu Aiman. 




blur gambar ni sebab jurugambar takut2... 


adik tak mandi lagi masa ni... (marah orang kacau dia tidur)

ni kat KK5, mama bersihkan adik ngan air jer, lap2 ngan kapas tapi dah bersih dah..

Petang sikit Ana ngan best friend dia Kak Chik datang. Masa tu Aiman dah dipindahkan di wad KK5. Kat KK5pun sama hanya ibubapa jer boleh masuk. Mula2 Ana ngan Kak Chik masuk kejap tapi nurse tak nampak bila nurse nampak diorang keluar pastu Ana tak puas hati, diorang buat taktik baru kononnya nak hantar makanan. So Ana pun bawalah roti untuk aku dengan muka cemas masing2 diorang curi2 ambil gambar. Mula Ana pastu Kak Chik, kelakar tengok diorang muka takut2 je masa nak ambil gambar tapi...

Aiman macam bertakbi'ratul ikhram.. الله أكبر

sungguh aku mencemburui kamu..Kak Chik...

Antara mereka hanya Kak Chik jer yang berjaya ambil gambar dengan betul. Kesian Ana sebab gambar dia ambil blur dan paling sedih secara tak sengaja dah terdelete. Tak sampai beberapa minit Eni pulak datang tapi dia hanya dapat peluk dan cium Aiman jer sebab Nurse dah warning lepas hantar barang terus keluar. Masa tu Eni hantar pampers kebetulan masa tu pampers Aiman habis. Eni paling sedih masa Aiman pergi sebab masa tu Eni dalam bas on the way ke Penang. Eni paling banyak belikan Aiman pakaian dan juga barangan lain, rasanya dia paling excited malah dialah yang selalu belikan aku susu Anmum demi kesihatan anak aku.

Ada juga yang hampa sebab lama tunggu nak jumpa Aiman tapi tak sempat. Maklang Aiman yang gelarkan dirinya Umi kat anak2nya tapi anak2 akupun turut panggil dia Umi, dia selalu talifon bertanya khabar. Paling menyedihkan sebab sangkanya dia akan bertemu Aiman kat IJN tapi tak sempat mereka hanya bertemu di surau jer. Masa Umi call, kami dah nak balik, masa tu umi dah happy sebab Aiman dah boleh balik tapi....Paling sedih Umi cakap 15.06.2013 adalah hari lahir Paklang Aiman.

Ada yang minta izin nak ambil gambar tapi aku tak benarkan sebab aku tak mahu mereka ambil gambar Aiman tika dia dikapankan, walaupun Aiman kelihatan comel sangat tika tu. Aiman menjadi begitu comel di saat-saat akhir hayatnya. Berat badan Aiman menurun namun wajahnya bertambah comel dari hari ke hari. Teringat masa di IJN ramai gadis menjerit Eee..comelnya bila mereka tengok Aiman walaupun Aiman dalam akubator. Dr Su selalu cakap Aiman comel malah disaat akhir iaitu pada hari Jumaat dimana Aiman dipindah di KK9, walaupun Aiman dicucuk merata-rata serta mulutnya dimasukkan tiub besar bagi bantuan pernafasan tapi masih ada lagi nurse cakap comelnya baby ni. maktok yang hanya dapat melihat Aiman dimandikan pun cakap Aiman sangat cantik, kulitnya puteh bersih. Makcik2 kat surau tu bila dapat tengok muka Aiman hanya cakap laa..sayangnya.. walaupun aku sedih masa tu tapi aku suka tengok muka Aiman dia tak kelihatan sakit tapi dia seperti sedang tidur nyenyak. Betullah seperti yang dikata, anak syurga memang sangat comel orangnya.

Mama sungguh berbangga kerana terpilih menjadi ibumu Aiman.. bergembiralah Aiman di Taman Syurga. Moga kita ditemukan kelak..Aamiin..

 - Al-fatihah -

thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 18 Oktober 2013

Mandi-manda di Sungai Chongkak

Assalamualaikum w.b.t.

Lamanya tak update...hehehe ayat standard yang akan muncul bila blogger lama tak menulis..lagi satu ayatnya ialah dah berabuk dah blog ni.. kuikuikui...bloggerlah konon kan??... Kalau siapa-siapa yang nak tahu saya tak berapa sihat recently pehtu takde idea nak bercerita. Terima kasih pada yang sudi singgah malah ada jugak yang bertanya cerita terbaru.. alahai, seronoknya saya. Paling latest..sekarang ni Asyraf exam, doakan Asyraf berjaya yer..

Ni nak story kisah Asyraf dan Aishah pergi mandi-manda kat Sungai Chongkak Hulu Langat. Sabor jelah diorang ni pergi Sungai Chongkak tak ajak mama. Eni dan Eyda, makcik2 dioranglah rancang nak pergi. Hari Jumaat 4hb si Eni suruh saya, cakap kat Intan untuk siap2kan budak-budak ni, malam Sabtu untuk tidur kat rumah Eyda so senang sikit nak pergi nanti. Yang tak sedapnya dia tak ajak pun kakak dia ni, siap suruh cover dia kerja lagi Ahad nanti. "Ko, Eni memang confirm taknak aku ikutlah kan..." Eni lak tanpa rasa ape2 siap tanya, "akak nak ikut ker..??" terus merajuk, "tak.. akak taknak ikut pun, akak nak teman laki akak jer kat rumah, enjoylah ngan anak2 akak tapi jaga diorang baik2."
hampeh!

Bila dapat tahu jer nak pergi mandi-manda, amboi kemain girang lagi budak bertiga tu, tapi Asyraf tak puas hati sebab dia nak kena tuisyen.."Ala, abang tuisyen hari Sabtu!" bila diberitahu nak pergi enjoy hari Ahad so melompat-lompatlah dia balik. Kesian Asyraf dia kena jugak tuisyen hari Ahad sebab Cikgu nak cover cuti raya haji nanti. Cikgu tu cakap kalau ganti after raya, tak boleh juga sebab after raya exam jadi pelik juga tuisyen after exam. Memandangkan hari Sabtu pun jenuh nak memujuk si Asyraf ni tuisyen, mamapun pontengkan Asyraf Ahad tu. Dah bagitahu cikgu, cikgu nasihat kalau boleh datanglah tapi, di sebabkan diorang dah lama merancang nak mandi-manda so mama biarkanlah Asyraf enjoy hari tu. Kalau paksa sangat nanti stress pula kan.

Disebabkan mama tak ikut so, mama tak tahu apa kisahnya mereka kat sana. Yang pasti mereka enjoy sangat. Walaupun cuaca panas tapi air sungai sejuk sangat. Kawasan Sungai tu cukup bersih, risau juga kan sebab banyak sangat kes kencing tikus sekarang ni, tapi Alhamdulillah sebab Sungai Chongkak  ni masih terpelihara. Memang sesuai untuk keluarga bersantai, dan memang ramai pun yang datang mandi-manda kat sana. Eni cakap kalau tak pergi awal2 memang susahlah nak cari tempat. So minggu lepas memang mereka seronok sebab lepas mandi-manda diorang sempat jugak pergi jalan-jalan. 

Sementara tu, mama dan baba pergi melawat pusara Aiman. Kat pusara Aiman juga tenang tempatnya walaupun panas tapi hati tenang tambahan pula ada bunyi air terjun kat sana. Pasti Aiman sedang bergembira kat Sana kan.. Al-fatihah buat Aiman. (takmo emo2 dah)

Wah, satu hari diorang takde sunyi je rumah, rindu pulak terasa. Tapi kalau bertemu memang kecoh sampai mama diorang ni naik pening. Hai lah anak..korang memang penyeri hidup.

Jomlah tengok gambar diorang kat Sungai Chongkak Hulu Langat tu. Dulu-dulu baba dok bawa kami mandi-manda kat Bukit Belacan jer, ni yang mama jeles ni. Lain kali mama nak ikut jugak K!


Asyraf bergambar kenangan... 

Amboi Aishah senyum sampai nampak gusi...

Kesejukan...

Bila tengok gambar-gambar di atas, terasa nak baca entry lama. Ternampak gambar dan video  masa Asyraf dan Aishah kecik2 dulu... tersenyum mama sorang2..

saja nak selit gambar diorang.. 1st time mandi manda kat Bukit Belacan.

video
kelakar tengok gelagat Asyraf

video
susahnya nak suruh balik

ni video di ambil lepas satu tahun dari gambar di atas juga di Bukit Belacan. Kelakar je rasa bila ingat kembali. Adik still pakai baju mandi tahun lepas, itupun diperturunkan dari Maksu Ain.

Teringat kata-kata dari seorang sahabat tentang anak. Hargailah mereka selama mereka berada di depan mata kita, kita tak tahu sampai bila mereka kan bersama-sama kita. 

Pantasnya masa berlalu...

thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 11 Oktober 2013

Sabda Rasulullah S.A.W Tentang Anak

Assalamualaikum w.b.t.

Sekarang ni saya memang dah tak ada idea nak buat cerita jadi saya share apa yang saya baca kat FB..

 di ambil dari Islam.Terindah


sayang sangat kat budak berdua ni... 

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 9 Oktober 2013

Kelebihan Ibu Mengandung...

Assalamualaikum w.b.t.

Dulukan..masa mula-mula aku start kerja lepas habis cuti bersalin, mana yang tak tahu semuapun tanya dapat anak lelaki ke perempuan, mana yang dah tahu diam jer.. bila aku buat kerja tengok kelender rupanya eh..aku cuti hampir 2 bulan, pasal apa erk?? Sebab masa terlalu cepat berlalu apa yang aku lalui 2 bulan lepas aku rasa cam mimpi jer.. tiada siapa pun yang nak sentuh bab baby Aiman. Mungkin sebab mereka takut aku bersedih, tapi aku memang over, aku suka bercerita pasal Aiman. Ada juga kawan yang mengeluarkan air mata sebab sedih atau mungkin simpati. Aku tahu, mungkin tak sepatutnya aku ungkit tentang baby yang dah pergi. Tapi bagi aku Aiman tetap ada walaupun aku tak nampak. Aku tetap akan perkenalkan dengan sesiapapun tentang Aiman. Bila nak isi borang aku tetap tulis aku ada 3 orang anak. 

Masa dalam pantang pun camtu jugak, aku hanya duduk tengok tv sampai bosan sebab kat rumah takde orang, anak2 semua dah sekolah. Sebab tu masa dalam pantang tapi dah hari yang ke28 aku keluar pergi kerja memandangkan bos aku minta tolong printkan satu Account client yang dah nak due.. akupun berlagak cam gagah sangat terus datang kerja 2 hari jer pun lepas pada hari tu terus aku demam panas dan tak bangun hampir seminggu jugak..Pengajaran lain kali kalau berpantang takyahlah nak eksyen lagi k, memang betullah orang tua2 berpesan kena dok diam2. Aku masuk kerja haritupun awal seminggu sebab nak cover cuti raya tempohari.

Tahu tak apa pesanan mereka buat aku, mula-mula Doktor yang sama2 hantar Aiman kat IJN sebelum jumpa doktor IJN kami berbual, doktor tu tanya lepas ni kalau nak mengandung aku kena jaga makan jaga kesihatan. Cara doktor tu bercakap macam tahu2 jer Aiman tak boleh diselamatkan. Ada pula yang berpesan jangan mengandung anak lelaki sebab anak lelaki ada jantung problem.. dia tak tahu 6 tahun lepas aku hampir2 nak kehilangan anak perempuan aku sebab jantung berlubang. Bila diberitahu pasal tu dia pesan takyahlah mengandung sebab darah aku dan suami tak sesuai... betul ker??!.. Masa Nurse datang melawatpun dia ada pesan takyahlah mengandung takut nanti kecewa lagi.. Sebab doktor kat GH tu kata faktor genetik.. Dari siapa? akupun tak pasti sebab aku dan suami memang tak ada masalah jantung. Adakah dari keluarga aku, sampai sekarang aku tak tahu punca kematian ketiga-tiga kakak aku yang meninggal sewaktu masih bayi. Bila aku tanya abah aku katanya sebab dah ajal. Dulu lain sekarang lain, dulu tak perlu surat kematian agaknya sebab masa tu ketiga-tiga kakak aku memang tak ada sijil lahirpun dan dah semestinya sijil kematian tiada jadi ia adalah tanda tanya buat aku. Aku ada 4 saudara kandung yang meninggal ketika bayi... boleh jadi mereka juga ada masalah jantung?? Takpelah kita ikut cakap abah dah ajal buat apa nak dipertikaikan..

Kalau korang dalam situasi aku, nak tak korang mengandung lagi???......(bajet ada yang nak bagi opinion)

Aku suka baca perkara dibawah.

Kelebihan Ibu Mengandung

1. Apabila seorang wanita mengandung, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT akan mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

2. Rakaat solat seorang ibu mengandung adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat seorang wanita yang tidak hamil.Rasulullah menyebutkan bahawa dua rakaat solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. Ini kerana wanita yang hamil membawa janin di dalam perutnya di mana janin berkenaan turut menyertai ibunya solat, mendengar bacaan-bacaan solat, ikut sujud bersama.

3. Ibu mengandung perolehi pahala puasa di siang hari dan pahala ibadat di malam hari. Nabi Muhammad S.A.W. menyatakan bahawa ibu mengandung akan memperolehi pahala puasa di siang hari dan pahala ibadat di malam hari. Ini disebabkan kerana ibu yang hamil bererti membawa amanah Allah ke sana ke mari, sehingga wajar apabila ia memperolehi pahala yang besar di sisi Allah .

4. Apabila seseorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT akan mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad di jalan Allah.

5. Wanita yang bersalin akan mendapat 70 tahun solat dan puasa pada setiap kesakitan pada satu uratnya akan dikurniakan oleh Allah SWT satu pahala haji.

6. Apabila seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

7. Sekiranya seorang wanita meninggal dunia di dalam tempoh 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

8. Jika seorang wanita menyusukan bayinya hingga cukup tempoh (2 1/2 tahun), malaikat-malaikat di langit akan mengkhabarkan berita gembira bahawa syurga wajib baginya.

9. Jika seorang wanita menyusukan anaknya yang menangis, maka Allah SWT akan memberikan pahala satu tahun solat dan puasa.

10. Seorang wanita yang menghiburkan hati anaknya maka Allah SWT akan memberikan 12 tahun pahala ibadat kepadanya.

copy dari fuh.my


thanks for reading this entry ^_^

Selasa, 1 Oktober 2013

My brave little princess !!

Assalamualaikum w.b.t.

Ini kisah anak dara mama yang cantik sangat (kata-kata mak satu doa taw).  Si gadis manis ni dinamakan Nurul Aishah. Dia anak yang pandai berdikari dan berani. Memang suka buat orang marah tapi cukup pandai memujuk. Sukakan kanak2 dan paling banyak mengalah dengan budak kecil. Akan tetapi cukup berdengki dengan abangnya. Namum mereka ni adalah best friend.

Kalau nak dibandingkan antara Aishah dan Asyraf, rasanya Aishah lebih tabah dari Asyraf. Dari segi keberaniannyapun memang Aishah lah yang menang. Kalau nak masuk bilik gelap, Asyraf akan minta tolong Aishah untuk on kan lampu. Suiz lampu di bilik air tinggi, Asyraf lebih suka minta bantuan dari maksu Intan, berbanding Aishah selalunya dia akan menggunakan bangku atau kayu mop untuk onkan suiz. Teringat beberapa tahun lepas, masa balik sekolah dua beradik ni terpaksa tunggu mama balik kerja waktu malam, masa tu Aishah umur 4 tahun manakala Asyraf 6 kedua-duanya belajar di tadika. Disebabkan waktu tu jam 10 mlm masing2 mengantuk. Asyraf minta didukung sebab tak larat nak berjalan tapi Aishah tak minta didukung malah memarahi Asyraf..mengada-ngada abang ni katanya, memang Asyraf kelihatan letih sangat berbanding Aishah. Aishah selalu kata dia lebih kuat dari abangnya. Walaupun Aishah selalu berebut dengan Asyraf tapi dia juga banyak mengalah dengan abangnya. 

Si Aishah ni bijak sangat orangnya. Bila bergaduh dengan Asyraf, mestilah Asyraf tak mahu tolong dia buat homework. Aishah selalu ponteng kelas jadi dia tak pandai jawap soalan dalam bahasa cina, selalunya Asyraf akan tolong tapi disebabkan mereka baru lepas bergaduh, jadi Aishah akan minta mama tolong carikan makna soalan bahasa cina tu menggunakan google translate... see, tahu je dia menfaatkan internet..hehehe disebabkan dah lewat, dia tak sempat habiskan homework bagi mengelakkan dia dimarahi guru, Aishah tinggalkan buku latihannya dirumah jadi bila guru dia nak periksa buku, tak dapatlah sebab buku tertinggal kat rumah. Aishah..Aishah panjang akal betul. Moga kebijaksaan kamu akan lebih ke arah kebaikan ye nak.

Mungkin sebab Asyraf selalu dapat perhatian, jadi Aishah ada rasa cemburu sikit. Aishah gadis lasak jadi caranyapun agak kasar, minta tolongpun macam mendesak jadi baba tak suka layan. Pernah dia minta babanya carikkan roti untuk dicecah dalam kuah durian, dia desak babanya dan baba ofkoslah tak buat, jadi mamapun tolong buatkan lepas tu boleh pula baba buat kat Asyraf. Mama tegur baba, kan layanan pada anak perempuan kena lebih dari anak lelaki, kenapa bila Aishah minta tolong baba tak tolong tapi Asyraf baba tolong. Kata baba ntah mungkin cara meminta tolong kot. Asyraf punya karektor menyenangkan dan orang mudah kasihkan dia tapi Aishah pula ganas. Akan tetapi si cantik manis ni memang pandai berlakon. Dia memang suka bikin orang panas dan juga ketawa kalau Aishah takde kat rumah pasti rumah terasa kosong. 

Tak kisahlah Aishah ni ganas ke lembut ke, mama akan tetap sayang kesemua anak mama.

Khamis lepas, bila mama balik Asyraf beritahu mama kaki Aishah luka, keluar darah banyak, dalam bilik air lagi banyak. Bila ditanya maksu Intan tak tahu kenapa Aishah luka, masa tu kaki Aishah dah diplaster. Cuma guna handiplas kecil tu jer, darah masih mengalir. Ingatkan luka sikit rupanya besar. Ngilu mama dibuatnya. Pada mulanya kami sapu minyak gamat tapi tak juga berhenti darahnya. Bila kami nak ke hospital, motor baba rosak pula. Tunggu punya tunggu nak dekat jam 11 baru motor ok. Darah Aishah masih keluar lagi, Si Aishah ni tak menangispun malah rajin pulak dia buat homework. Bila mama kata jom pergi hospital dia macam happy pulak. Confirm besok MC..aishah..aishah..sabor jelah..

Kat hospital malam tu ramainya orang sakit. Lepas buat x-ray dan doktor hanya menggamkan saja lukanya tapi kalau terkoyak jugak lepas tu memang kena jahitlahkan... dalam jam 2 pagi baru kami balik. Tapi Aishah nampak happy mungkin sebab dia banyak masa dengan baba dan mama dia jadi sakitnya tak terasa agaknya. Doktor pun perasan kata doktor Aishah cam suka jer kaki luka. hehehe masa nilah dia dapat berdukung lama dengan babanya. Kalau fikirkan balik cam kesian kan.. nak dapatkan perhatian tu bukan sesuatu yang mudah. Percayalah Aishah mama dan baba sayang sangat kat Aishah tau.

Control Ayu lah kann....

 Seksilah sangat...

Aishah yang gila-gila...

Baru 3 tahun dah pandai ambil gambar sendiri... 


Umur setahun dah pandai nak bergaya... 

 Kesukaan Pakcik Lan kasi doll

Baru nak tumbuh gigi tapi celotehnya..ngalahkan mak nenek..

Peace!!

thanks for reading this entry ^_^