Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Khamis, 26 Disember 2013

Selamat Pengantin Baru Mama Eyda. (^_^).

Assalamualaikum w.b.t.

Ingat lagi tak entry Selamat Bertunang Mama Eyda (^_^) dan pada 21.12.2013 maka terjalinlah sudah satu ikatan sah antara Eyda dan Saiful..kini entry ini bertajuk Selamat Pengantin Baru Mama Eyda (^_^) ha..gitew..

Ok, setelah 5 bulan menjalinkan tali pertunangan sekarang mereka sah sebagai suami isteri. Moga menjadi pasangan yang soleh dan solehah.. Bahagia hingga ke Jannah..



Selesai akad nikah..bergambar kenangan ngan Mak Jah..

 ahli keluargaku, namun masih ada yang tak hadir sebab jauh...(takpe ada rezeki kita berkumpul ye) Abah ditemani cucunya yang becok tu, pasti mak gembira bila melihat ni..(Al-fatihah.. rindu mak sangat-sangat.. )

Ramaikan ahli keluargaku, makcik2 kat kampung cakap nasib baik, adik-beradik awok ramai, senang kerja. Ya, Alhamdulillah, mokcik.. kami ni bertuah sangat. Anak bujang abah ramai, menantu lelaki pun ada, jadi setakat pasang khemah takde hal lah. Yang bestnya yang buat pelamin dan hias bilik pengantin anak bujang abah jugak buat, tak lain tak bukan si Zainal yang popular dengan panggilan Jene bukan Jane ok! sebut gune loghat Mentakab bukan omputeh, Si Zuljalani nama KL Zul kalau kat kampung Jala dan Adnan pula kami panggil Wira, dan Amran jadi Remy (hok ni macam bandor sikit).. Along dan adik ipar kami Zahari, my hubby tak dapt datang koje takde cuti. Jadi anak lelaki buat kerja kat luar, angkat-mengangkut semua serah kat mereka tapi Jene buat gak cuma sebab dia ada kebolehan menghias maka dia dan kawannya buat pelamin, dan menghias bilik pengantin. Bagi aku, hasil kerjanya memang cantik. Lepas tu kami tolong Jene hias barangan hantaran. Bedah pula menggunakan khidmat solekan dari kawan Jene. Mudah kerjakan. 

Pada hari kenduri, masing2 ambil part sebab kami tak guna catering jadi bab2 melayan tetamu dan menyambut tetamu serta macam2 lagilah semuanya adik-beradik buat. Tapi jiran2 kamipun banyak membantu, pakcik2 dan makcik2 kat Taman Bukit Bendera memang baik hati sebab sudi bantu. Tukang cuci pinggan mangkuk diserahkan kepada Remy and the gang. Hensem2 semuanya budak2 tu tapi sorry gambor takde pasal cameraman hanya memberi tumpuan kepada pelakon utama jer..

siapa yang gelabah ni sebenarnya..??

Bab paling gelabah masa nak sambut pengantin lelaki.. Alamak camner ni, tiada pengalaman...minta tolong makcik, "camner ni makcik, pengantin lelaki dah datang nu.. guane nak sambut?"  sebab takde pemain kompang minta DJ pasang musik kompang. Oklah, walau macam kekok je rasa tapi kita buat jugak, nasiblah makcik2 tu tolong kan.. Majlis ala kadar jer tapi bolehlah.. ada yang sudi datang, itu dah buat kami bersyukur sangat. Ada juga sahabat kami yang dari kecik2 datang tolong. Aku macam biasalah tak kuat sangat, jadi bila dah nak petang tetamu dah mula kurang, kerja pula melambak dan aku pula tertidur kat bilik pengantin sebab mata dah berpinar, mak buyunglah katakan. 

Malam pula ada majlis doa selamat buat pengantin dan juga arwah mak, mengalir juga airmata ni.. rindu.. Dan selamatlah segalanya. Alhamdulillah, selesai sudah majlis kawin anak perempuan abah, masih ada 4 orang anak dara abah tunggu turn. Pak Mat, adik abah adalah pak sedara kami yang sentiasa ada bila kami perlukannya. Terima kasih Pak Mat sudi bantu samalah ngan Mak Jah terima kasih juga. Saudara kami, adik-beradik abah dan mak serta nenek kami datang juga meraikan hari besar ni terima kasih. Kami hargai jasa mereka yang sudi bantu dan datang meraikan hari ni, hanya Allah yang dapat membalasnya.   


Saja ambil gambar ni, pakaian sponsored by Eni, saja je taw..dia punya pink lain dari yg lain... yang coklat buat aku ngan k.long, warna untuk mak2 gitew..., tapi tak adil nora biru tapi dia mak2 juge hihihi.. yang lain dark blue dan purple.. walaupun mak2 tapi kami dipaksa qiyomi gak..(wei giyomi tu hapee??? - sori aku blur jap..). Kat belakang tu si kecik Aisyah, dan tiga dara sunti iaitu Intan dan anak sedaranya Siti dan Ira (anak Along)

Alalala....romantiklah konon.. pasangan ni sporting kalau bergambar.

Pagi Ahad tu, aku ziarah pusara mak dan atuk.. terasa sebak sebab mak tak bersama kami. Moga Allah cucuri rahmat ke atas roh mak dan atuk. Aku teringatkan atuk sebab pagi sebelum majlis aku, Eni, Aishah dan Abah sempat bersarapan digerai feberet Abah, masa tu aku tengok Aishah dan Abah jalan berpimpin tangan, teringat masa aku kecik2 dulu bersarapan dengan atuk kat gerai feberet atuk kat Kerdau. - Al-Fatihah..

Ok, Saiful welcome to our family. Dalam gembira ada sedih juga. macam filem hindustan kan.. aku dapat family baru tapi hilang best friend sebab sekarang dia dah ada best friend baru..huhuhu..

Selamat Pengantin Baru Dik, Semoga Bahagia Selamanya

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 18 Disember 2013

Perkembangan Kesihatan Asyraf dan baby

Assalamualaikum w.b.t.

Kalau sapa2 ingat dulu mama ada kata nak ceritakan pasal Asyraf yang nak dipinjamkan oleh Doktor GHKL untuk digunakan oleh doktor2 senior untuk exam bagi mendapatkan jawatan Pakar. (lebih kuranglah kot Asyraf ni bagai kertas ujian untuk doktor2 tu hehehe) Masa dapat offer tu bulan Ramadhan hampir nak raya dah. Ok, exam day jatuh bulan Oktober dan masa tu Asyraf terpaksa ambil cuti sehari dan mama juga. Pada mulanya doktor ada tawarkan MC tapi mama taknak sebab mama baru jer ambil MC almaklumlah masa tu early pregnancy. Macam kelakar jer, bila doktor kata kami kena duduk dalam satu bilik sebab para doktor yang nak ambil exam tu ada kat luar, takut kertas periksa bocor katanya. Asyraf suka jer jadi bahan exam. Malah siap bercerita pasal reaksi para doktor yang ambil exam tika tu. Rupanya ramai yang ambil bahagian. Masih ada patient yang masih follow up kat GH tapi Asyraf follow-up kat IJN sahaja. Asyraf ambil bahagian untuk 2 sesi, Sesi pagi dan petang ada 6 orang doktor kesemuanya yang memeriksa Asyraf. Dari sarapan pagi hingga minum petang kami ditanggung oleh GHKL dan juga dapat upah sebanyak RM200. Alhamdulillah. Seronok Asyraf masa tu, tapi Asyraf ni baik hati dia hanya gunakan duit tu untuk beli mainan murah je, walaupun masa tu dia nak sangat beli robot yang harganya RM190. Asyraf beli Bidaman (betul ke ejaan?) harga dalam RM17 dia beli dua, satu lagi dia kasi adik. terharunya mama, kesianpun ada. Anak soleh mama.

Cerita pasal doktor2 tu takyah ceritalah kot sebab biasalah Doktor, semuanya terer2 belaka tapi ada gak yang macam tak berapa nak confident. Harap mereka semua dah berjaya.

Asyraf dapat sijil

Ok, ni cerita pasal pacemaker Asyraf. 11.12.2013 hari tu ada temujanji kat IJN. Biasalah tunggu punyalah lama sebab ramai orang. Masa tu mama sempat berborak dengan sorang ibu patient, anak diapun nak cek pacemaker dan rasa seronok pula dengar sebab anaknya sebenarnya dah buang pacemaker bulan lepas. Anak tu hanya pakai pacemaker hanya untuk 5 tahun jer dan anak ni juga ada masalah pembuluh darah sempit macam kes Aiman. Rupanya betullah masih boleh direpair kalau pembuluh darah sempit cuma Aiman dipilih untuk menjadi ahli syurga. Bila Doktor dah periksa, doktor kata perkembangan Asyraf seperti biasa takde masalah segalanya normal. Baru je mama nak tanya doktor ada kemungkinan tak Asyraf tak perlu pakai pacemaker lagi tapi soalan tu tak terkeluar sebab doktor kata buat masa ni jantung Asyraf 100% guna pacemaker. Nampaknya jantung Asyraf memang bergantung pada pacemaker. Lagi 3 tahun Asyraf nak kena tukar pacemaker lagi. Takpelah Asyraf asal Asyraf sihat mama dah happy sangat.

Doktor yang memeriksa Asyraf namanya Dr Asri, doktor ni baik orangnya, dulu pernah tanya Dr Asri pasal kandungan mama, nak tahu tentang jantung Aiman, Dr Asri dah nak beri appointment untuk buat fetal echo tapi mama cakap tak perlu sebab masa tu terfikir mesti mahal belanjanya. Kali ni, mama ada juga ceritakan pada Dr Asri pasal Aiman, dan Dr Asri terus call Doktor yang buat fetal echo dan dapatkan appointment untuk mama. Dah dapat appoinment, dan bertanya kat kaunter berapa agaknya bayaran nak dikenakan. Biasalah diorang cakap, puan kena sediakan RM500 deposit. Mahal jugak. Mama tanya kalau ada surat dari GH macamana? Kerani tu cakap kena sediakan surat dari pakar baru Unit Taksiran dapat bantu. Lega rasanya...(ibu patient tu ada kat sebelah masa tu, dia terkejut sebab kitorang kena bayar kat IJN. takde GL ker, kerja swasta jer mana nak ada. Untunglah mereka buat operation banyak kalipun semuanya for free.. takpelah rezeki masing2 kan..)

Oh ye, lagi satu gigi Asyraf dah luruh hehehe.. kali ni dia cabut sendiri. Budak bijak ni cakap kawan dia kata, kawan dia dapat duit singgit tooth fairy kasi sebab kawan dia letak gigi bawah bantal. Asyraf cakap kat mama, mesti mama kawan dia tukarkan gigi tu dengan duit kan.. sambil tergelak sebab kawan dia masih percaya tooth fairy yang ambil. Emm.... layan jelah sebenarnya kita takleh galakkan anak percayakan benda2 yg karut ni kan.. Asyraf sebelum tidur cakap kat mama "gigi Abang bawah bantal tau.." dengan harapan mama buat benda yang sama mama kawan Asyraf buat.."Jangan harap okey! takde maknanya mama nak jadi tooth fairy hahaha.."

Ok, pasal perkembangan baby. Sebelum ke IJN pada 09.12.2013, mama ada buat detail scan, kali ni bukan MA yang buat tapi seorang doktor perempuan, tak sempat tanya nama. Lepas baca history medical kat Dr Baskaran, Dr Baskaran hanya cakap satu ayat "Chromosome Test," dan terus berlalu. Pastu bila doktor perempuan ni cek jantung baby, dengar dia cakap "O..O.." dengan nada cam suspen, mama tengok muka doktor tu, terus doktor tu cakap. "I tak reti tengoklah sebab baby masih terlalu kecil" then dia cakap kat seorang doktor lelaki, "Boss tolong tengokkan, I tak reti tengok" Bila doktor tu scan pulak doktor perempuan tu cakap "I rasa jantung baby perlahan..." (perlahan!!!) dan doktor lelaki tu cakap baru 16 minggu tak jelas lagi dan doktor lelaki tu suruh scan lagi 2 minggu. Mama minta lagi 4 minggu sebab cuti dah takde. Kesemua doktor tu minta buat Chromosome Test. Katanya sebab faktor umur dan sejarah anak. Yang tak bestnya kalau doktor scan kali ni ialah macam tak jelas dan tak banyak penerangan jantinapun tak kasi tahu. Bila semua doktor keluar, nurse dan MA perpadangan sesama sendiri then seorang nurse cakap Ok, siap nanti datang lagi 2 minggu. Mama tanya nurse baby camner, baru nurse cakap perkembangan baby normal, semuanya ok cuma jantung tu kena tunggu lagi 2 minggu sebab sekarang tak nampak lagi. Kemudian Doktor lelaki tadi masuk balik then macam terkejut "eh, dah sudah, I tak buat measure lagi.." Nurse tu kata dah buat dah, doktor perempuan yg mula2 tadi buat. then nurse tu cakap kat Doktor lelaki tu "kan doktor nak cek lagi sekali kan 2 minggu nanti.." 

Mama balik dengan rasa tak puas hati sebenarnya. sebab masa Aiman hari tu diorang cek, hingga mama nampak semua dari muka, jari jemari serta jantina, cuma mereka acuh tak acuh bab jantung jer.. terkilan juga bila sebelum jumpa doktor ada nurse cakap masa Aiman hari tu memang Dr Basakaran ada rancang nak buat fetal echo kat IJN. perkara dah berlalu, harap kali ni lebih berhati-hati. Baba memang taknak dengar yg negative. Dia suruh fikir positive jer. Baba tak ikut masa tu.

Bila balik dari IJN, mama rasa macam nak buat cepat jer detail scan tu, sebab kerisauan yang menjadi-jadi. Mama ada hubungi MFM mulanya nak tukar tarikh temujanji tapi tak tercakap just minta supaya Doktor pakar buat surat untuk buat fetal echo kat IJN. Nurse tu suruh datang pada hari temujanji dan bincang ngan doktor.

Pasal Chromosome Test tu, mama ada juga buat beberapa panggilan untuk dapatkan discount tapi Unit Taksiran HKL cakap, test tu bukan dari HKL tapi dari klinik dalam HKL maka kena buat bayaran penuh dan mereka tak boleh bantu. Jadi nampaknya tak buatlah kot. Bila fikir balik memang nampak penting tapi kalau ia boleh menyelamatkan nyawa sudah pasti pihak kerajaan akan tolong betul tak?.. tapi bila tanya Dr Ina, dia cakap perlu tu perlu.. tapi mama boleh pilih supaya tak buat. Sebab yang penting sekarang ni jantung tu. Kalau buat test tu dan dapat tahu ada masalahpun bukan boleh buat apa, mesti tunggu baby lahir kan.. Ntahlah... Ikut nasihat baba, kita terima jer apa yang Allah nak beri. Tapi mama akan buat fetal echo..Tak sabarnya nak tunggu 06.01.2014. Harap semuanya ok.

ni pic scan dengan Dr Ina, sebelum jumpa Doktor kat MFM

Masa ni, Dr Ina scan cakap semuanya ikut perkembangan dan jantung baby juga berdenyut laju. Jantung baby mesti laju dari jantung ibu, itu baru normal. kalau perlahan mungkin ada problem.. tu yang buat mama risau bila dengar Dr GH tu cakap jantung baby slow..

Tulah jadinya kalau suka sangat cari info... cuba buat biasa2 jer kan tentu takyah nak risau2 bagai.. 

 thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 13 Disember 2013

Keluhan..

Assalamualaikum w.b.t. 

Mengeluh, tak kot tapi dah ke tahap tu.....

Saya anggap sebagai luahan jelah ek, boleh??

Masa mengandungkan Aiman dulu, ada juga suara yang bercakap.. dah tahu anak sebelum ni ada masalah kenapa tak rancang, tersangkut ke atau memang nak. Jawapannya memanglah nak tapi bila fikirkan keadaan, macam tak layak jer nak anak ramai. Kesiankan orang susah macam kami, anak ramaipun orang tak suka, walhal bukan kita minta sangat bantuan. Mungkin orang sekeliling kesian tapi bagi orang macam saya ni, terkecil juga hati bila dengar ayat-ayat camtu. Pernah juga terfikir nak anak kembar, macam2 petua saya ikut lepas tu terkedu bila dengar suara cakap anak seorang pun tak mampu nak beli susu nikan pula 2 orang. Memang benar katanya tapi kebenaran tu memang menyakitkan. Terfikir jugak pernah ke saya mengemis susu untuk anak tapi orang yang bercakap tu macam dah tahu jer kita ni hidup susah. Entahlah manusia ni memang pandai menilai tahap kemampuan orang dengan melihat luaran orang tu. Biarlah memang saya susahpun, lagipun saya tahu ada orang lebih susah dari saya.

Teringat lagi masa Asyraf nak kena operation kat IJN. Masa tu anggaran dalam RM18k. Unit Taksir dah buat pengiraan yang kami hanya bayar RM3k dan kami boleh keluarkan duit KWSP. Ok, saya setuju, tapi ada kawan2 suruh minta bantuan Baitumal dan Alhamdulillah Baitumal bersetuju bantu kami walaupun pegawai tu cakap sepatutnya Baitumal tak boleh bagi bantuan tu sebab IJN dah ada peruntukannya untuk orang susah macam kami. Bila tiba masa operation kami bagi surat bantun Baitumal tu kat IJN. Saya cakap kat orang di kaunter unit taksiran tu, saya taknak potong KWSP sebab Baitumal bagi kami bantuan sebanyak RM3k. Boleh orang unit taksir tu cakap, KWSP awak still kena ambil jugak dan mereka anggap bantuan Baitumal tu sebagai derma dari Baitumal untuk IJN dan siapa suruh awak pandai2 minta bantuan?? "SIAPA SURUH AWAK PANDAI2 MINTA BANTUAN?" Ayat yang tak boleh blah.. terkejut juga tapi redhakanlah.. Tapi operation tak jadi kat IJN dan kami hanya bayar duit masuk wad dalam beberapa ratus tak ingat itupun lepas tolak dari unit taksir. Memang Unit Taksiran ni banyak membantu tapi boleh tak bahasa tu kasi cantik sikit.  Bila tak jadi operate GHKL nak hantar ke India, semuanya ditanggung oleh Jabatan Kerja Sosial HKL tapi kami still kena ambil KWSP RM1k, anggaran ke India dalam RM11k, teringat akan bantuan Baitumal saya suruh pegawai Jab.Kerja Sosial tanya masih boleh digunakan tak bantuan tu. Yang ni buat saya tersenyum dengar alasan diorang tak boleh bagi. Alasannya ialah tak tahu nak tulis nama apa kat cek sebab tak tahu nama hospital kat India tu. Nampak sangat diorang ni anggap saya ni tak reti apa2. Kan senang cakap jer saya tak layak terima duit zakat tu, kan mudah. Cuba fikir kalau tolak duit KWSP, duit tu akan disalurkan kat mana?? Saya pun suka mentafsir juga..bila saya tengok sorang makcik tu dia macam bukan orang susah sangat sebab dia pakai barang kemas banyak, bila saya tanya makcik tu kena bayar berapa dia cakap tak bayar pun, tanya lagi kerja kerajaan ker katanya tak kerja kampung jer. Sayapun tanya MA kat situ, kenapa saya kena bayar RM1k tapi ada orang tak bayarpun dan diorang tu bukan kerja gov. MA cakap dia tengok I/C melalui I/C diorang dapat tahu berapa duit yang kita ada, KWSP lah tu kalau bank tu tak kot hehehe.. tapi tak dapat juga ke India. Maka ke  Gleaneagles Ampang lah pulak dan ini pula caj dikenakan RM54k lebih kurang tapi tak bayar langsung sebab ia adalah bantuan dari tabung NSTP tak lain tak bukan dari rakyat Malaysia yang baik hati.. Alhamdulillah terima kasih pada yang sudi bantu. Kami bayar RM150 jer masa tu lepas pada tu minta Dr GHKL transfer anak kami kat IJN murah sikit sebab ada Unit Taksiran rasanya sekali dua jer kot bayar full payment yang lain dok bayar deposit jer yang selebihnya Unit Taksiran. Terima kasih banyak2 kat Unit Taksiran kalau tak memang tak berceklah pacemaker Asyraf tu. 

Masa Aishah berkampung kat GHKL takde masalah, cuma kami boleh bayar ansuran bill hospital. Tak mahal sangat kalau mahalpun masih mampu bayar kalau tak mampu bayar sikit2 hehehe.. 

Janganlah GHKL ni disemi-government kan macam IJN. Susahlah orang macam kami, nak beli insurans bukanya mampu. GL takdo.. sekarang ni sakit jer pi GH nak ke klinik mahal.

Masa Aiman paling sedih, saya sebenarnya dah tahu dan tak kisah pasal bayaran cuma pada mulanya terkejut juga bila doktor bagitahu nak kena sediakan RM500 untuk deposit. Doktor tu duk remind jer kat saya, "Ibu nanti bagi tahu Ayah ye sediakan RM500 deposit untuk anak masuk wad kat IJN". Masa tu sedih bukan sebab takde duit tapi sedih tengok Aiman letih. Seperti biasa Jabatan Sosial akan talifon untuk membantu dan pegawai tu cakap sediakan RM50 je lepas tu suruh sediakan KWSP latest statement. Masa tu berkenalan dengan seorang ibu dari Perak, anaknya baru selesai operation kat IJN lama juga dia duduk IJN dalam sebulan camtu. Saya tanya berapa nak kena bayar dia bagi tahu perbelanjaan dalam RM42K dan dia bayar sikit. Mulanya dia tak ceritakan betul2 bila dia tengok saya dan dengar saya kata sebenarnya saya tak mampu pun nak bayar deposit RM500 baru dia ceritakan perkara sebenar tentang dia. Ibu ni duduk jauh kat Perak tu, suaminya hanya kerja kampung berbekalkan RM100 duit poket dia kata dia tak mampu langsung nak bayar RM50 pun, sebab duit poket tu dah digunakan beli keperluan anak seperti diapers dan tisu basah serta belanja makan dia. Dia ceritakan bahawa dia menangis meminta bantuan dari Jabatan Kerja Sosial HKL dan pegawai yang baik tu berikannya RM50 untuk deposit kat IJN. Semasa di IJN dia juga terpaksa menangis merayu pada Unit Taksiran sebab pada mulanya mereka hanya mengurangkan deposit dari RM500 ke RM300 dan akhir sekali Unit Taksiran bersetuju menerima hanya RM50. Dan dari RM42k hanya RM50 deposit dan dia tak perlu bayar apa2 dah, Alhamdulillah, segalanya selamat dan saya turut gembira dengannya sebab anaknya dah selamat dibedah dan kini hanya menerima rawatan di KK8. Bila tiba masa kami ke IJN, peraturan dah bertukar saya tak perlu bayar deposit pun pada hari tu sebab kos pertama kami tu ditanggung oleh GHKL. Alhamdulillah. Masa tu Dr Su bagitahu mungkin sebab Ibu patient tu membuatkan IJN tak ambil deposit dari kami. "Terima kasih Ida" (ibu patient sebelum ni.) Terima kasih juga pada Dr Su sebab Dr Su berkeras supaya Aiman tak diberikan ubat tidur semasa echo dijalankan. Menurut Dr Su, ubat tidur tu pasti mahal. Dan memang dah ditakdirkan Aiman tak perlu jalani pembedahan dan dia pergi menemui Penciptanya dengan meninggalkan mamanya. Masih teringat lagi akan perbincangan mereka yang sering pertikaikan perbelanjaan IJN tu dan saya hanya cakap tak kisahlah berapa diorang nak charge asal Aiman sihat dah la... Bila Aiman pergi, ada yang cakap Aiman sayangkan mamanya, sebab tu dia pergi, dia tahu, kalau dia hidup mamanya susah, nak bayar hospital lagi. Masa tu kata2 tu cukup menghiris hati. Masa tu rasa macam tak layak jadi ibu...dah beberapa hari keluar hospital baru teringat pasal bill tapi pihak hospital dah batalkan bill tu sebab patient meninggal dunia.

Sebelum ni doktor dah suruh buat kromosom test sebab nak tahu Aiman ni cacat ker tak, tapi saya tak buat. Dr IJN pun dah nak tolong sediakan appointment untuk buat fetal echo pun saya tak buat, alasannya MAHAL.. bila Aiman pergi terus rasa down.. selama ni berkira sangat nak buat ujian. Sebab tu, enty lepas tajuknya "Aiman dalam kenangan...(maafkan mama sayang)" - maafkan mama sayang sebab mama tak mampu nak jadi mama Aiman..

Baru saya tahu Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Kerja Sosial HKL adalah Jabatan berlainan. Sebab dulu masa NSTP interbiu untuk nak tahu progress Asyraf, saya ada ceritakan bahawa saya ada terima bantuan dari Jabatan Kebajikan tapi yang sebenarnya Jabatan Kerja Sosial HKL. Jabatan Kebajikan Masyarat ada call lepas terbaca artikal mengenai perkembangan Asyraf lepas dibedah dan bertanya pernah tak kami terima bantuan dari mereka. Memang tak pernahlah dan mereka ada tawarkan bantuan bulanan tapi kami pula tak layak. Jadi mereka ada beritahu kalau2 Asyraf perlukan bantuan dimasa akan datang cuba hubungi mereka. Itu kes sudah bertahun lamanya dan InsyaAllah Asyraf akan dibedah lagi 3 tahun untuk tukar bateri dan kalau perlu pasti saya akan cuba hubungi Jabatan Kebajikan nanti. 

Tak baik mengeluhkan... semuanya dah tertulis. Ada sebab ke atas sesuatu kejadian cuma kita jer yang samar2..

Fikir balik.... Kalau betul tak layak kenapa Allah beri lagi seorang kan... Alhamdulillah...

pic diambil dari FB  HambaYangMengharapRahmatAllah

- macamana nak jawap soalan cepumas - "Kenapa tak merancang?"

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 5 Disember 2013

Mandi-manda di Hutan Lipur Sungai Gabai

Assalamualaikum w.b.t.

Cuti-cuti ni, destinasi 3 sekawan ni ialah ke rumah Mama Eyda. Jadi disebabkan mama masih tiada keupayaan untuk bergerak bebas sebab badan tak berapa sihat, jadi hanya mereka bertiga jer yang pergi mandi manda di Hutan Lipur Sungai Gabai yang berhampiran dengan rumah mama eyda. 

Mereka kata rugi mama tak ikut. seronok sangat! katanya.. jom layan gambar ye..


Gambar ni mama cilok dari FB aunty Ton.. hehehe...

Perkara yang berat nak dilakukan, kalau mamalah...ialah nak menaiki tangga.. Memang panjang gilerlah (bagi mamalah) Menurut Asyraf ianya ada 333 anak tangga... huh! mahu bengkak kaki mama agaknya kalau mama ikut..

Kepenatan sudah

Adoi jauh lagi ker...

Bagi mereka ok2 jer.. tengoklah wajah2 kegembiraan bila dah nampak air terjun.. Indahnya ciptaan Maha Esa kan.. mesti nyaman terasa..

Dah nampak dah air terjunnya huhu..

Kebetulan makcik Ana pun cuti, jadi mereka ke sana berenam untuk berendam.. Makcik Ana, Mama Eyda, Makcik Eni, Maksu Intan, Asyraf & Aishah.

Posing dulu, mama eyda jadi fotografer..


video
Abang sedang mengelongsor... seronoknyeee...

Dengan berbekalkan nasi goreng dan sosej, mereka begitu berselera sekali.. sebab hati mereka sungguh gembira. Ialah dapat main air kan. Seperti biasa memang lambatlah nak ajak balik.

Mama tak dapat nak ulas banyak2 sebab tidak berada di sana, namun kesungguhan mereka bercerita mama tahu tempatnya memang menyeronokkan. Mereka ajak pergi lagi...

Hampir seminggu mereka duduk rumah Mama Eyda, bosan taw mama dan baba. Walaupun mereka bertiga memang tak berbual sangat ngan mama dan baba tapi bila mereka tiada di rumah terasa sunyi sangat. Jadi setiap malam mama dan baba ngan selamba datang tidur sekali kat rumah Mama Eyda.. hehehe.. serupa cam kami pun bercuti ke rumah Bedah jugaklah kan...

Baba tanya mama kenapa bila anak2 ada, mama macam tak layan jer mereka tapi bila mereka tak ada sibuk jer nak rindu.. Jawapanya ialah mereka kena ada depan mata walaupun kadang2 mereka ni buat mama sakit kepala hahaha....baba cakap babapun sama ngan mama.. hidup ni terasa tak lengkap kalau berjauhan dengan anak... Anak2 adalah penyeri hidup..

thanks for reading this entry ^_^