Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Sabtu, 31 Disember 2016

Anugerah Allah

Assalamualaikum w.b.t.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Lamanya saya menghilangkan diri.. ada tak yang merindu..hihihi..

Hai, saya nak bagitahu satu berita. Saya dah ada seorang lagi ahli keluarga. Namanya Nurul Aleesha Binti Rushidi.

Kalau ada yang ingat, saya ni memang takut nak bagitahu orang yang saya pregnant. Ntahlah kenapa. Anak ni memang anugerah Allah, sebab saya tak jangkapun saya pregnant. Memang masa pregnant dia saya buat test banyak kali hasilnya blur.. tak puas hati buat kat farmasi dan akhir sekali buat lagi kt klinik. Saya memang seronok dalam dok risau tu. Tapi first thing nak kena buat, bgtahu majikan. Biasalah bos membebel.. siap cakap "you should discontinue.." yelah ada 3 anak kan.. Biarlah ko membebel ko tak tahu pahala yang aku dapat. kan.. Dalam kepala, kalau bos nak buang kerja ke or taknak bagi gaji masa cuti bersalin nantipun saya kena redha. Tapi bos saya ok je. Saya dapat 3 bulan cuti bergaji. See takyah risau-risau, Allah yang bagi rezeki yang penting kita redha.

Lepas tu, dok fikir siapa nak jaga baby. Kami buat keputusan kami akan jaga sendiri. Dan sayapun diam2 je. Kononnya nak surprise kat semua orang kehadiran baby baru nanti. Selama 6 bulan baby saya kandung memang takde siapa yang tahu. Adik2 yang datang rumah pun takde yang perasan. Tapi hari raya puasa hari tu saya bagitahu jugalah. Itupun sebab Intan dah bocorkan rahsia.. Intan ni dulukan duduk rumah saya so dia tahulah bila saya mengandung macamana. Masa Intan bagitahu adik2 yang lain saya pregnant ada juga yang kata Intan mengarut hehehe... Bagitahulah juga diorang, kurang sikit buat kerja rumah.. hahaha...


merasa pakai nebulizer
Mengandung kali ni mencabar, macam2 dugaan ditempoh. Masa kandungan umur 7 bulan dah saya terjatuh dalam bilik air, sebab tak larat nak dukung Amsyar. Dah berjahit dahi. Nasib baik perut tak kena. Jatuh dalam keadaan tersungkur macam bersujud tu. So selamatlah perut. Amsyar pun tak apa-apa. Seminggu selepas buka jahitan, kena batuk pulak. Batuk yang makin menjadi-jadi bila malam muncul. Sampai satu tahap batuk hingga leaking. Terpaksa ke hospital. Dan kena tahan masuk wad. Dan bertapalah saya dalam wad selama 3 minggu. Di usia kandungan 34minggu, saya kena induce. Kenapa kena induce, Doktor kata sebab leaking dan saya pun ada kencing manis dan memandangkan anak-anak saya yang sebelum ni ada masalah jantung maka doktor tak mahu ada risiko. Jadi redhalah di induce walaupun takut. 



Selama 3 minggu, saya berpisah ngan anak2. Soal kerja saya dah redha, kalau bos nak hentikan sayapun saya dah tak kisah tapi Alhamdulillah bos ok. Soal anak2 Alhamdulillah mak mertua saya dan adik-adik serta ipar turut membantu menjaga mereka. 

Selama dalam wad saya terlepas kenduri kawin adik saya dan saya juga sambut raya haji dalam wad. Memang rancang macam-macam nak buat masa kenduri si Eni. Tapi terlepas juga. Maaf ye dik, hanya Doa je yang dapat kutitipkan buat adik2 aku. Eni selamat diijabkabulkan pada 9/9/2016 dan majlis meraikan pengantin pada 10/9/2016. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.



Yang paling terkilan saya tiada disisi Asyraf, anak sulong saya, ketika dia di wad IJN. Asyraf menjalani pembedahan tukar pacemaker. Perancangan Allah adalah yang terbaik. 20hb September Asyraf selamat menjalani pembedahan dan pada tarikh yang sama saya juga selamat melahirkan bayi perempuan yang comel. Dan yang hebatnya, baba boleh attend dua-dua sekali. Selepas Asyraf buka mata baba ada di sisinya dan baba sempat berkejar ke wad bersalin dan temani saya pula, Buat kali pertama baba melihat anaknya lahir kebumi. Pengalaman pertama baba ada dalam bilik bersalin walaupun dan 4 kali dia terlepas. Subhanallah. Alhamdulillah. Allahukbar.


Hanya Allah je tahu gusarnya hati ni mengenangkan anak nak kena operate. Alhamdulillah dah selamat dahpun. Asyraf memang tabah orangnya.


Dan biasalah memandangkan bayi yang lahir tak cukup bulan maka kami masih duduk di hospital selama 10 hari lagi. Alhamdulillah baby sihat cuma ada lubang kecil di jantungnya. Doktor kata lubang tu akan tutup sendiri. InsyaAllah tak apa-apa. Masa tu baby kena ambil antibiotik, kemudian kena pakai lampu biru sebab kuning. Berat tak naikpun tak diberi pulang. Adoi bosannyalah masa tu..

Ok sekarang baby dah masuk umur 3 bulan. Alhamdulillah dia sihat. 

 comel tak saya.

Alhamdulillah, segalanya dah berjaya kami atasi. Saya sangat2 bersyukur kerana ditemukan dengan orang-orang yang baik-baik. Yang sudi menghulurkan bantuan serta yang mendoakan kami. Hanya Allah yang dapat membalasnya. 


p/s - kawan saya tanya, nita you tak confius ke, anak-anak you nama mereka seakan sama...
       Asyraf, Aishah, Aiman, Amsyar, Aleesha.. hehehe tak kot.


 thanks for reading this entry ^_^