Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Rabu, 7 Januari 2015

WW# 19 : STRESS

Assalamualaikum w.b.t.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ



thanks for reading this entry ^_^

Ahad, 28 Disember 2014

Wedding Anniversary # 11 : Aku tulang rusuk kirinya

Assalamualaikum w.b.t.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

28.12.2014 dah sebelas tahun aku menjadi isterinya..

Dia jodohku.. tak sangka lelaki yang aku menyampah nak tengok pertama kali tu adalah lelaki yang aku kena tengok hari-hari. First time jumpa masa nak balik kerja, tiba-tiba adik aku ajak makan dengan kawan-kawannya dan salah seorang kawan adik aku ialah dia. Dia yang tersengih dan aku hanya menjeling sebelah mata dan cukup tak berkenan dengan penampilannya yang berambut ekor dan berseluar jeans koyak. Dalam hati berkata "ntah apa2lah member adik aku ni tak berjenis langsung." (Memang perasan bagus kan..) Day 2, dia datang tolong kami cari rumah dan kebetulan rumah yang kami nak sewa tu adalah milik kawan dia. Dan dia tetiba baik hati tolong bayar kan dulu deposit utility untuk kitorang dan dalam hati aku berkata-kata lagi "Eleh nak tunjuk baik lah tu.." (kalau hati tak berkenan kan orang baik pun ko tak suke). Day 3, dia datang jemput aku, katanya adik2 aku ngan kawan2 yang lain tengah tunggu aku sebab kami nak makan sekali, mulanya nak tolak tapi dia dah datang, kang kata sombong dahlah dia dah menolong kami. Tetiba jer dia berhenti kat satu rumah kat Ampang dan ajak aku masuk rumah tu, gelabah gila ko, ramai lak sedara mara dia kat rumah tu. Nak taknak aku sengih2 jer kat diorang tu... dalam hati.."apehal la pulak ni family reunion ker?" Dia kenalkan aku dengan mak, ayah, maklang dan sedara-sedara dia yang lain, dan kebetulan masa tu family dia nak sambut baby baru, iaitu cucu maklang kat ampang. Ha kan dah kena, aku yang tak tahu apa2 buat2 ramah walaupun tak berapa nak ramah, ko giler aku ni memang dah diketogorikan ngan watak pemalu ni tetiba jer kena jadi awek dia. Dah serupa hari perkenalan keluarga dah hari tu walaupun dia ni pun aku bukannya kenal. Tiba-tiba ayah dia cakap kat aku "Nanti lepas raya haji ni, adik dia nikah pastu kita uruskan korang pulak ye..kalau dah jodoh tak kemana, sabar jer..? Sabar.. pakcik? tengah sabar ni, aku terperangkap takan aku nak cakap sebenarnya pakcik saya datang nak makan nasi jer.. terdiam dan tersengih jerlah aku hari tu. Mak dia tahu lak aku kerja kat mana. Ialah bukan jauhpun orang flat jugak, dah tentu rata-rata patient yang datang klinik orang2 kat flat tu jugak..

bergambar kat tangga
Dalam pada masa yang sama, aku dapat tahu dia ni bukan pernah ada awekpun, sebab tu bila dia perkenalkan aku pada keluarga dia maka boleh dikatakan orang2 kat kawasan rumah tu dah tahu dah siapa awek dia sekarang, siap ada yang datang tengok lagi siapalah gerangan awek dia, malu dowh.. dah lah aku bukannya lawopun.. orang duk cakap.. owh nilah kawan Shidi ye.. Dan tak dan dalam masa sebulan keluarga dia datang merisik dan kemudian kami bertunang.. Memang tak sangka. dah tentunya memang pernah bagitahu family yang aku ni bukan ada hatipun ngan dia kenal camtu jer.. boleh ke bahagia nanti. Abah cakap bahagia tu datang dari kita sendiri.. abah ngan mak bukan kenalpun tapi boleh kekal.. mak pula memang excited nak ada menantu... tambahan pula si dia ni memang pandai ambil hati orang tua. Kami bertunang 2 tahun dan 28.12.2003 kami bernikah...

Dan bermula episod rumahtangga, memang dia banyak mengalah. Dan macam2 lagi suka duka kami lalui bersama. Dua tahun kami kawin dan dianugerahkan seorang anak lelaki, memang comel (bagi akulah) dan 2 tahun kemudian anak perempuan pula macam dah sempurna keluarga kami tapi dalam masa yang sama kami terima dugaan kedua-dua anak kami ada masalah jantung. Perit namun kami berjaya atasinya hingga selepas enam tahun kemudian, kami dianugerahkan lagi seorang anak dan dugaan kali ni amat berat kerana kami hanya dapat bersama anak ketiga kami hanya untuk 8 hari sahaja. Mungkin ada hikmahnya.. redha sahaja dan setahun kemudian kami dianugerahkan lagi anak no 4 pula. Alhamdulillah sihat.

keluarga ku
Dalam tempoh 11 tahun, macam2 yang kami lalui, biasalah gaduh2, cemburu2 tu memang termasuklah.. dah namanya married kan.. kalau tak gaduh tu, memang something wronglah kan.. Tapi kami masih bersama, pernah dia cakap kat aku, Menyampah tapi kalau takde rindu. Gaduh2 tapi boleh gelak2 lagi. Owhh..nyampah yer.. sapa tak nyampah membebel jer kan.. tapi kalau takde sunyi pulak. hehehe.. Kami memang jenis yang cakap terus terang jadi sekarang dah takleh selindung sebab aku tahu bila kau menipu..hehehe.. samalah dengan dia. Memang kena ada tolak ansur, dan tak perlulah nak berkira sangat. Ada masalah bawa berbincang, walaupun kadang2 susah sebenarnya nak berbincang ni..(kan kan kan..)

pusara anak kami
Kami share everything, sadness..happiness.. macam-macamlah sampai berus gigipun dia tak kisah pakai aku punya..teringat masa kat Hospital masa kami terima berita kematian anak kami, biasalah kalau nangis bukan sahaja airmata yang keluar tapi air hidungpun sama.. jadi nak mengelak dari doktor jijik tengok, aku bawa saputangan dan lap semua airmata sekali dengan hidung aku tiba2 si dia ambil saputangan tu dan buat benda yang sama, masa tu aku hanya rasa sayu jer tengok dia, seboleh-bolehnya dia nak mengelak dari mengalir airmata tapi tewas juga..

Kami jarang makan berasingan pinggan, selalunya kami makan guna 1 pinggan bukan sebab malas sebab kami suka kongsi, pernah mak mertua aku tegur pinggan berlambak kat dapur, janganlah segan sangat..hehehe (segan..malas basuh pingganlah tu hihihi..) Dah terbiasa makan share, kami laki bini tak kuat makan, samalah ngan anak2 sebab tu kami slim..hahaha..(perasan) anak2 pula jenis kalau nak makan mesti bersuap jadi senang kerja guna satu pinggan suap semua orang kalau rajin aku suapkan kalau tak dia.. ha..jangan marah masih mengamalkan makan bersuap gitew... Jadi gitewlah agaknya ngape kami ni boleh bertahan sebab kami ni sama jer perangai.. dia ada kekurangannya dan akupun ada kekurangannya begitulah dengan kelebihan....Memang tu adalah jodoh.. Allah memang sediakan jodoh yang memang sesuai dengan kita. Kalau rasa tak sesuai cuba kita cermin peribadi kita dulu.. macamlah bagus sangatkan.. ok..apalah yang aku merepek ni kan.. Yang penting aku adalah tulang rusuk kirinya.

Dulu dia selalu cakap I love you dan aku jawap You too.. bila dia cakap Saya sayang Awak dan aku jawap Awak juga.. Dan aku tahu dia tak akan baca blog aku maka sekarang aku nak cakap. Saya sangat sayangkan awak.. hehehe..

  Happy Anniversary B.. Love You Always

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 25 Disember 2014

Akhirnya Aishah dapat perhatian mama...

Assalamualaikum w.b.t.
Kisah Keajaiban Bacaan Bismillah
Antara empat beradik, Aishah adalah anak yang berdikari. Dia berani, dia juga ramah, cuma dia kuat cemburu. Dia pandai ambil hati tetapi dia juga suka buat orang sakit hati. Dia suka mendesak dan agak kasar. Suatu hari dia demam serentak dengan adik tapi mama lebih risaukan adik. Aishah mahu dilayan macam baby, apa yang mama buat kat Amsyar dia pun nak juga. Memandangkan dia sama tinggi dengan abang, dan kelihatan matang, mama lupa yang dia masih berumur 7 tahun dan perlu dilayan baik. Kadang-kadang Aishah sengaja cakap dia demam hanya semata-mata nak mama basahkan kepalanya. Aishah selalu mengadu sakit tekak, dia selalu suruh mama bawa dia ke hospital. Tapi mama pula hanya bagi dia ubat demam. Demam Aishah tak menentu kadang-kadang ok kadang-kadang tak. Aishah suka buat Asyraf marah, mereka kalau bergaduh mesti ada adengan pukul-memukul dan pastinya Aishah yang memulakan dulu. Kadang tu mama dah tak larat nak tegur jangan suka memukul nanti jadi pembuli. Allah tak suka kekerasan dan bila Aishah kena balik dengan Asyraf memang dia akan menangis sekuat hati dan buat2 muntah. Tapi yang keluar hanya air liur. Mama paksa dia lap balik. Disebabkan selalu sangat dia buat macam tu. Mama dah tak kisah bila dia mengadu yang dia muntah.

Hinggalah pagi Khamis tu, Aishah mengadu dia dah muntah. Mama tak pandang muka dia dan cakap gi ambil kain lap masa tu mama sedang uruskan Amsyar. Tiba-tiba Asyraf jerit "Ma! ngapa mulut Aishah berdarah," mama hanya suruh Aishah berkumur sebab memang kadang-kadang mulut Aishah berdarah sikit sebab Aishah tak suka gosok gigi, dia paling susah nak gosok gigi hingga ada juga giginya mereput. Lepas tu Asyraf bising lagi.. "Ma, apa ni?" Bila mama tengok Ya Allah, darah dari mulut Aishah tumpah kat toto sekali dengan ketulan darah, apa lagi mama tinggalkan Amsyar terus berlari pergi ke bilik air peluk Aishah, rasa bersalah teramat sangat. Baju Aishah pun terkena darah. Tengok gigi tak ada pun kesan darah. Badan Aishahpun panas juga. Telefon baba kat tempat kerja suruh balik cepat.

Lepas hantar Amsyar kat rumah maktok, mama pergi SSM jap buat filling..(sempat lagi ko kerja) Nasib baik segala urusan mudah. Call office cakap nak bawa anak pergi hospital. Aishah ditahan wad.

Lepas ambil darah dan buat beberapa ujian, Aishah tak apa-apa cuma doktor kata darah yang keluar tu mungkin dari tekaknya. Pada mulanya dia nak buat skop tapi tak jadi memandangkan prosedurnya risky sikit untuk kanak2 lagipun perut Aishah tak sakit. Dua malam tidur di hospital Aishah dibenarkan balik. Sepanjang dalam wad tu, Aishah tak demam dan tak muntah cuma kadang-kadang ada batuk sikit. Tekak Aishah memang merah dan bernanah sikit tapi Aishah masih boleh makan. So Hari Khamis masuk wad dan hari Sabtu Aishah balik. Cuma Aishah kena continue antibiotik jer, doktor suruh mama monitor, kalau Aishah batuk dan mengadu sakit tekak dan batuk teruk lepas habis antibiotik dia suruh mama bawa Aishah ke KK (Klinik Kerajaan) kalau muntah darah lagi mama diminta bawa ke Emergency. So far Alhamdulillah ok.

 
 Dapat juga Aishah spent more time ngan mama... 

Setiapkali berada di hospital pasti suasana di sana akan mengimbau kembali beberapa kenangan. Bila melangkah ke entrance wad tu, akan terbayanglah saat membawa jenazah Aiman pulang, apabila Aishah mengamuk ketika nurse memasukkan antibiotik melalui line kat tangannya teringat pula pada Asyraf masa dulu ketika Asyraf baru menjalani pembedahan jantung sama jer gelagatnya. Bila nampak tangan Aishah membengkak teringat pula akan Aiman ketika dia juga mengalami keadaan yang sama. Tapi Alhamdulillah, mama tak menangispun. Cuma mama terharu di saat doktor menukar line di tangan Aishah, doktor ada kata Aishah sakit sikit jer hanya dua kali jer kena jarum.. masa mama melahirkan Aishah dan tiga adik beradik yang lain mama lagi sakit. Aishah memandang mama dengan penuh rasa sayang dan berkata kesian mama, mama sakit banyak kali adik sakit dua kali jer. Ala...sweet sangat mama rasa. Tapi Aishah lupa yang masa dia masih bayi lagi banyak kali juga doktor duk cucuk jarum kat kaki tangan dia, sampai lebam kaki tangannya. Tapi Alhamdulillah kesakitan tu dah lama berlalu. Moga anak-anak mama sihat sentiasa.

thanks for reading this entry ^_^

Selasa, 16 Disember 2014

Sleeping beauty

Assalamualaikum w.b.t.
Kisah Keajaiban Bacaan Bismillah

Tidurlah sayang, tidurlah dengan caramu asal tidurmu nyenyak..

unik betul aksi mereka tidur..

Pelbagai aksi si kecil ni tidur, dia akan marah kalau ruang tidurnya terasa sempit. Begitu juga si kakak dan abangnya. Tidur mereka tak setempat. Selalu berebut nak tidur bersama dan bila dah nyenyak.. kedudukan masing-masing dah lain. Sesekali terdengar suara adik menangis dihempap kakak dan kadang-kadang ada yang terpesok bawah kerusi meja. Eh! bawah kerusi meja..apesal? Sebabnya diorang ni tidur di ruang tamu, masing-masing tak suka tidur dalam bilik, panas katanya. Si adik pula tak tidur dalam bilik sebab mama takut adik jatuh katil, kalau penat sangat memang tak sedar diri. Si kecik ni dah 3 kali jatuh katil. Kat rumah 2 kali kat rumah maktok sekali dan maktok kata jatuh buaian sekali. Nasiblah tak apa2. Paling save and fun tidur kat ruang tamu. Tidur sambil tengok tv dan kemudian tv tengok kami. hehehe..

thanks for reading this entry ^_^

Isnin, 15 Disember 2014

Sentap

Assalamualaikum w.b.t.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

Hi, uolls! nak tanya uolls suka tak berwhatsApp? takyah jawab.. memang kebanyakannya suka kan. Semenjak adik iolls bagi handphone pintar ni kat iolls, bukan main rancaknya nak meng-update FB, IG, dan of cause ber-WhatsApp.. Tapi kan memang dari dulu iolls tak suka berborak or chatting tapi bukan sebab tak ramah ke apa, cuma tak reti, ntahlah bagi I lah kan..mulut I ni macam mulut laser sikit kot or maybe takde sense of humor dan sebab tu time I buat lawak takde yang gelak dan paling sedih ada yang kecik hati. especially group family.. adoi siap ada yang left group gara2 mulut mak.  Tak kisahlah, to all yang kenal I, please I ni ok orangnya, kalau ada yang salah ke silap ke harap dimaafkanlah sebab I ni orang biasa yang takan lari dari buat silap, I suka menerima teguran tapi janganlah sampai menghina ye. Ok dah nak meleret dah. 

I ada termasuk dalam group WhatsApp sekolah rendah dan sekolah menengah group tempat kerja pun ada. Tapi kesemuanya tak aktif, selalunya I wujud sebagai pembaca jer jarang sangat nak mencelah dan kebanyakanya ramai tak kenal I. Logiklah kat sekolah dulupun I pendiam. Ada suatu hari tu tetiba je, I rasa nak join diorang berborak.. kebetulan topik yang diorang bualkan adalah yang relevant nya ngan I.. tapi...

kesiankan...huhu..

Lepas tu, I nak sambung kerja, tapi pen I patah, lepas I baiki pen tu I ada idea nak ber-IG pulok.. sambil tu I share dalam FB.

 macam pandai sangat nak bagi kata-kata pujangga kan..
  
Kebetulan masa tu, I sorang2 jer kat office, colleague I masuk lambat ada hal hari tu. Yang ada masa tu aunty cleaner jer. I ni kalau ngadap phone cenggitulah, sengih2 sorang2, kerja pulak tak jalan. Pastu aunty tu tegur "You tarak sibuk ka, takda kira tax ka?" - Sentap.. hehehe.. "ada2 aunty, saya nak buatlah ni." Adoi... kan dah kena, gamaknya dia nampak kot I dok ambil gambar pen pastu nyengeh sorang2 kan.

Balik jer colleague I, I pun storylah kat dia, yang I ni tersentap kot. Dia pun gelak, katanya.. orang tua memang tak suka tengok orang dok main phone. Terus teringat satu iklan kat tv, bahawasanya.. gajet merenggangkan ikatan kekeluargaan.. (ada kena-mengena ker?)

Yang sebetulnya, time kerja, kenalah kerja ok.. Ok, dah lama dah lunch time I habis. I nak kerja. Nanti lambat siap kerja tak dapat bonus.. huhu..

Happy working uolls.. peace..

thanks for reading this entry ^_^