Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Rabu, 27 Mei 2015

Happy birthday sayang

Assalamualaikum w.b.t.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

Imbas kembali...

4 May hari tu, birthday Aishah. Sebelum birthday dia tiba hari2 ingatkan mama. Baba tak galakan kami sambut birthday tapi demi nak melayan kerenah anak kami ikut je. Memandangkan birthday Asyraf tempohari, Asyraf nak cheesetart je dan Aishah kata dia nak bihun. Sekarang baru tahu makanan kegemaran Aishah. Memandangkan mama tak prepare apa2 mama diamkan diri je..hihihi..

Kebetulan birthday Aishah jatuh hari Ahad, pagi2 dia datang kejutkan mama dan bagi senyuman yang manis sangat.. "Assalamualaikum mama, selamat pagi.. cuba teka hari ni hari apa?" Bersalahnya mama tak masak bihun.. Mama senyum dan ucap selamat harijadi pehtu ajak baba gi beli KFC dan kek. Terpancar kegembiraan di wajah Aishah bila kami bawa kek kecil tu. Dan kebetulan Makcik Suzy dan 2 orang sepupu Aishah ada kat rumah melawat atuk yang tak berapa sihat. Jadi meriahlah sikit sambutannya. Beruntungnya mama sebab dapat anak2 yang memahami macam mereka, tiada paksaan untuk buat parti atau belikan hadiah. Alhamdulillah, bersyukurnya dengan rezeki Allah ni. 

Disebabkan besok birthday Amsyar so mereka share kek.. Tak padan ngan kecik si kecil tu nak juga potong kek. Maka berebutlah diorang. 


5 May pula, Amsyar dah berumur setahun. Sekejap je masa berlalu. Dah setahun dah si kecil tu. Disebabkan perkembangan motor kasar dia lambat sikit, jadi Amsyar terpaksa ikuti fisioterapi. Sambut birthday kat fisioterapi Pediatrik HKL je. 

Ta tih... Amsyar memang tak suka nak berjalan..

Seperti biasa Pakngah diorang memang rajin melayan kerenah diorang. Balik dari bercuti ngan maktok dan tokwan, Pak Ngah terus sambut birthday anak-anak buahnya. Moga murahlah rezeki PakNgahnya ye. Seronok juga mereka, sebab semua keluarga baba sambut birthday diorang. Tokwan, Maktok, PakNgah, PakLang, Umi, Abang Irfan, QQ, CikLan, Maksu Ain pun ada. Walaupun tak semeriah mana tapi hubungan kekeluargaan tu terasa akrab. 

Amsyar kelihatan begitu pasrah..baru bangun tidur.. oh! sori Asyraf tak masuk frame..nampak baju merah je..

Well, time flies so fast... kejap je Asyraf dah sepuluh tahun, Aishah kini lapan tahun dan Amsyar pula setahun. Moga mereka menjadi anak2 yang soleh dan solehah dan berjaya dunia dan akhirat. Sayang kamu semua ketat2. 


ye.. mama takan lupa Aiman akan masuk dua tahun 7 Jun nanti dan 15 Jun dua tahun juga Aiman tinggalkan mama.. Al-Fatihah.. 

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 15 April 2015

Amsyar oh Amsyar



بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Assalamualaikum w.b.t.

Wah.. pantasnya masa berlalu. Lama kan tak update blog. Bukan sebab dah give-up tapi semenjak stress hari tu. Makin menjadi-jadi stressnya. 

Akan tetapi, selepas banyak membaca FB time kerja adalah satu ayat yang singgah melekat dihati, dan lepas tu I'm ok now. "Jangan lari dari masalah nanti ia akan mengejar kita, ia akan membesar dan terus membesar tapi kalau kita hadapinya ia akan hilang sikit demi sikit". (sebenarnya aku lupa ayat tu tapi lebih kuranglah camtu ayatnya) ceceh..macam real jer kan aku ni.. nanti aku baca pasal jangan baca FB time kerja lak. 

Hari ni nak cerita pasal si kecil Amsyar. Dalam 4 beradik ni kan, Asyraf, Aishah, Aiman dan Amsyar.. si Amsyar sorang je yang lahir dengan sihatnya dan tak ada masalah jantung macam abang2 dan kakaknya. Adalah awal2 kelahiran dulu kena demam kuning tapi takdelah sampai kena lampu biru. Tapikan dilahirkan sihat tak semestinya sihat sentiasa. Amsyar ni macam cepat sungguh kena demam. Sepanjang 10 bulan ni 3 kali dah keluar masuk wad. Sekarang ni dah sihat dan harap-harap Amsyar kan terus sihat.

walaupun demam Amsyar tetap comel kan.. (masa ni umur dia dlm 4 or 5 bulan kot)

Biasanya kalau demam jer kami bawa amsyar ke klinik, lepas bagi ubat dia ok. Makin nak membesar makin selalu pula demamnya.

Kali pertama masuk wad ialah masa dia kena radang paru-paru. Lepas ambil antibiotik, nebulizer dan oksigen lepas tu dia sihat.

Kali pertama pakai neb.. setiap 4 jam pulak tu.. 

nampak letih.. sekali lagi mama rasa sakit tengok anak mama sakit..

Masa tu doktor perasan perkembangan Amsyar ni macam slow sikit. Sepatutnya baby 9 bulan dah pandai merangkak dan duduk Amsyar masih meniarap lagi dan kalau nak kemana-mana dia hanya pandai rolling jer masa tu dia tak reti nak kedepan pun..

Lepas tu dalam seminggu kot, Amsyar masuk wad lagi sebab deman panas. Dia ada juga muntah tapi sekali je. Doktor kata Amsyar kena jangkitan kuman kat usus pulak.

   
masuk drip pulak.. 

kali ni mama rasa macam amsyar merajuk ngan mama.. sakit kot kena cucuk jarum.. dia tak mahu tengok mama..

sian dia.. dah takde ruang kat tangan doktor letak kat kaki pulak..

Suatu malam sebelum tu, Amsyar dok nangis.. mesin drip berbunyi dah cakap kat nurse drip Amsyar macam leaking.. tapi biasalah patient ramai bila diberitahu nurse macam tak boleh nak layan jadi diorang biar jer dan suruh tekan butang hijau.. tengok Amsyar nangis lagi kuat pastu baru perasan tangan membengkak.. stop terus mesin.. Masa nak keluarkan jarum tu nurse siap sound mama ngape tak bagitahu.. sebab blur mama diam pastu rewind balik bukan ke aku dah cakap drip tu macam leaking jer maknanya adalah masalahlah kan.. bersabarlah wahai hati..

Bengkak sangat tangan Amsyar.. sian dia.. Bukan tangan jer muka Amsyar pun bengkak. Keesokanya mama tanya doktor kenapa muka Amsyar bengkak. Doktor kata mungkin terlebih drip dan doktor terus off drip dan katanya tak perlu drip lagi. Sesungguhnya Allah dah lindungi Amsyar sebab tu semalam dia nangis tangan bengkak ada orang bagitahu terlebih drip pun tak baik.. wallahhu a'lam..

Dua hari masuk wad..Amsyar dibenarkan pulang.. tapi belum sempat bayar bill badan Amsyar panas balik kena masuk balik wad. Ada kisah sedih disini. Waktu aku tunggu baba Amsyar datang, ada seorang ibu datang offer jajan kat Amsyar, aku kata Amsyar kecil lagi tak makan jajan lepas tu dia bagitahu aku yang anaknya muda sebulan dari Amsyar demam dua hari, lepas tu masuk wad dan kini dah dua kali dah menjalani pembedahan kat kepala akibat jangkitan paru-paru dan terus ke otak. Memandangkan Amsyar pernah kena jangkitan paru2 si ibu menyarankan agar aku bawa balik Amsyar jumpa doktor kat wad. Lepas pada tu banyak pula soalan aku tanya doktor sampai doktor dah tak terlayan.. disebabkan tak puas hati pasal apa Amsyar dok muntah jer.. akhirnya mama nangis sambil pangku Amsyar. Masa tu dah berserah dan memohon kat Allah agar sembuhkanlah Amsyar. "Ya Allah, Kau adalah sebaik-baik doktor sembuhkanlah anak ku ini.." Memang aku tak reti nak berdoa tapi aku tahu Allah maha mengetahui. Lepas tu Amsyar dah tak muntah dia kelihatan segar. 

Aku juga sering mendoakan anak si ibu yang menegur aku tu. Membayangkan sahaja dugaan tu tak tertanggung rasanya bagaimana pula hati si ibu. Semoga Allah menyembuhkan penyakit anaknya dan diberi ketabahan pada si ibu untuk mengharungi dugaan itu. 

Sebenarnya aku memang bukan penyabar orangnya. Doktor takde sebab masa Amsyar masuk wad masa tu Tahun Baru Cina, doktor cuti yang adapun doktor yang nak kendali urgent kes. Kes yang biasa macam kami ni memang susahlah nak dapat perhatian bila dah sedar barulah nak bertanya nurse, nurse kata muntah tu bagus sebab melalui muntah kuman tu keluar. Barulah lega, lepas tu baru specialist datang melawat dan explain macam2 dan baru aku faham. 

Sebab panas badan Amsyar so mama tak pakaikan dia baju.. suka tengok buku si kecil tu..

Bila Amsyar dah sihat doktor benarkan dia pulang dan doktor refer Amsyar kat fisioterapi untuk masalah Motor Gross Delay. 

Masih ke hospital kali ni sebab nak buat fisioterapi pulak. So far ok jer, ahli fisio tu cakap pinggang Amsyar je tak kuat lagi sebab tu Amsyar tak boleh duduk dengan sendiri.

Apekebendenye ni.. ok masuk mulut nak test..

Suka benar dia masuk benda dalam mulut semuanya macam makanan.. 

Geram tengok bila dia buat macam tu.. oh ye.. Amsyar ni umurnya sekarang dah 11 bulan tapi gigi tak tumbuh lagi.

Dalam bulan Februari dan March, memang ke hospital je aku ni. Kalau tak Amsyar, Atuk Amsyar. Ada sekali tu sampai 2 malam berturut tak tidur malam sebab hantar atuk ngan Amsyar terima rawatan.

Kali ketiga Amsyar masuk wad, masa tu Atuk sakit, aku bawa ke hospital sementara nak tunggu result darah atuk, aku bawa Amsyar jumpa doktor dan Amsyar pun kena ambil darah juga sebab demam lebih tiga hari. Memang takde denggi tapi ada kuman dan terpaksa masuk wad tapi atuk dibenarkan pulang, masatu atukpun masuk wad sementara. Nasiblah ramai yang boleh jaga atuk jadi dapatlah aku tumpukan perhatian kat Amsyar. Kali ni jangkitan tak seserius sebelumnya. Jadi dalam wad Amsyar hanya dipantau je dan diberi ubat demam. Mulanya nak masukan antibiotik melalui tangan macam sebelumnya tapi doktor kiv dulu dan Alhamdulillah Amsyar cepat sembuh.

Cepat sembuh si kecil ni.. suka mainan kereta..

   
Mama.. caye pandai duduklah.. (kejap jer pastu tumbang) 

Baby lain dah pandai duduk sendiri, amsyar tak reti lagi.. masih perlu bantuan dan duduknya tak lama sekejap jer kemudian dia jatuh..

Ramai betul kanak2 sakit. Katil pun tak cukup. Disebabkan Amsyar dah nak balik nurse minta katil baby tu bagi kat patient lain Amsyar kongsi katil ngan aku. Bila dah konfem boleh balik, kami diminta keluar sebab katil tu nak kena bagi patient baru. Malunye.

Lambat sangat baba sampai dah kitorang kena halau (taklah tapi sendiri fikir, nurse pun serba salah dan minta maaf pulak kat kitorang) Memang wad tak cukup katil. Maka kami pun duduk kat bangku tunggu baba. Sementara tu.. reaksi Amsyar dan Mr Panda..

tidur pulak panda ni... oi bangulah..ha ni makan dia..

Ingatkan bulan April ni sihatlah si Amsyar ni, tak juga demam balik. Semalam pergi fisioterapi dan pulih cara kerja. Nampak macam sama jer fungsinya. Memandangkan Amsyar demam juru fisio suruh Amsyar balik cepat katanya takut Amsyar dijangkiti kuman dan mungkin Amsyar bagi kuman kat pesakit lain. Lain pulak masa jumpa juru pulih cara kerja, cikgu tu cakap Amsyar tak lambat segalanya normal cuma Amsyar tak reti duduk dan merangkak jer dan temujanji akan datang lagi 2 bulan. Lepas balik dari temujanji tu mama bawa Amsyar jumpa doktor sebab Amsyar dah demam 4 hari. Kena ambil darah lagi kali ni kumannya tak setinggi sebelumnya. Amsyar demam sebab dia batuk dan selsema berjangkit dengan baba dia. Amsyar ni mudah dijangkiti. 

Maktok suruh tukar nama. Orang tua-tua kata nama tak sesuai kot. Dan mama ni memang suka buat tanggapan.. "Yelah mak, dulu masa mengandungkan Amsyar, Ita panggil dia Ammar, tak tahu kenapa bila dia lahir Ita tukar kepada Amsyar, mungkin nak bagi sama cam Asyraf dan Aishah kot. Ada S dalam ejaan.." Ha kisahnya, mungkin masa dalam perut dok panggil Ammar lahir-lahir orang panggil Amsyar so ada kekeliruan di sana maka anak sering demam. hahaha... 

O ok, memang tak dinafikan perkara yang kadang-kadang tak logik tu ada kebenarannya. Walaupun sampai sekarang aku tak tahu sebab dan macam malas je nak study pasal nama yang bersesuaian, namun aku akan cuba ikut apa yang patut. 

Yang aku tahu, Ammar bermaksud pembina dan Amsyar bermaksud Yang cergas. Dan yang pasti anak2 aku yang lelaki selalunya Aku panggil Muhammad. 

P/S pandangan korang apa, perlu tak aku panggil Amsyar dengan panggilan Ammar.

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 4 Mac 2015

WW# 20 : PRECIOUS

 بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum w.b.t.

so precious

p/s : bulan Februari 2015, adalah bulan mencabar buat Amsyar. Moga Allah sentiasa melindungi Amsyar.


thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 7 Januari 2015

WW# 19 : STRESS

Assalamualaikum w.b.t.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ



thanks for reading this entry ^_^

Ahad, 28 Disember 2014

Wedding Anniversary # 11 : Aku tulang rusuk kirinya

Assalamualaikum w.b.t.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

28.12.2014 dah sebelas tahun aku menjadi isterinya..

Dia jodohku.. tak sangka lelaki yang aku menyampah nak tengok pertama kali tu adalah lelaki yang aku kena tengok hari-hari. First time jumpa masa nak balik kerja, tiba-tiba adik aku ajak makan dengan kawan-kawannya dan salah seorang kawan adik aku ialah dia. Dia yang tersengih dan aku hanya menjeling sebelah mata dan cukup tak berkenan dengan penampilannya yang berambut ekor dan berseluar jeans koyak. Dalam hati berkata "ntah apa2lah member adik aku ni tak berjenis langsung." (Memang perasan bagus kan..) Day 2, dia datang tolong kami cari rumah dan kebetulan rumah yang kami nak sewa tu adalah milik kawan dia. Dan dia tetiba baik hati tolong bayar kan dulu deposit utility untuk kitorang dan dalam hati aku berkata-kata lagi "Eleh nak tunjuk baik lah tu.." (kalau hati tak berkenan kan orang baik pun ko tak suke). Day 3, dia datang jemput aku, katanya adik2 aku ngan kawan2 yang lain tengah tunggu aku sebab kami nak makan sekali, mulanya nak tolak tapi dia dah datang, kang kata sombong dahlah dia dah menolong kami. Tetiba jer dia berhenti kat satu rumah kat Ampang dan ajak aku masuk rumah tu, gelabah gila ko, ramai lak sedara mara dia kat rumah tu. Nak taknak aku sengih2 jer kat diorang tu... dalam hati.."apehal la pulak ni family reunion ker?" Dia kenalkan aku dengan mak, ayah, maklang dan sedara-sedara dia yang lain, dan kebetulan masa tu family dia nak sambut baby baru, iaitu cucu maklang kat ampang. Ha kan dah kena, aku yang tak tahu apa2 buat2 ramah walaupun tak berapa nak ramah, ko giler aku ni memang dah diketogorikan ngan watak pemalu ni tetiba jer kena jadi awek dia. Dah serupa hari perkenalan keluarga dah hari tu walaupun dia ni pun aku bukannya kenal. Tiba-tiba ayah dia cakap kat aku "Nanti lepas raya haji ni, adik dia nikah pastu kita uruskan korang pulak ye..kalau dah jodoh tak kemana, sabar jer..? Sabar.. pakcik? tengah sabar ni, aku terperangkap takan aku nak cakap sebenarnya pakcik saya datang nak makan nasi jer.. terdiam dan tersengih jerlah aku hari tu. Mak dia tahu lak aku kerja kat mana. Ialah bukan jauhpun orang flat jugak, dah tentu rata-rata patient yang datang klinik orang2 kat flat tu jugak..

bergambar kat tangga
Dalam pada masa yang sama, aku dapat tahu dia ni bukan pernah ada awekpun, sebab tu bila dia perkenalkan aku pada keluarga dia maka boleh dikatakan orang2 kat kawasan rumah tu dah tahu dah siapa awek dia sekarang, siap ada yang datang tengok lagi siapalah gerangan awek dia, malu dowh.. dah lah aku bukannya lawopun.. orang duk cakap.. owh nilah kawan Shidi ye.. Dan tak dan dalam masa sebulan keluarga dia datang merisik dan kemudian kami bertunang.. Memang tak sangka. dah tentunya memang pernah bagitahu family yang aku ni bukan ada hatipun ngan dia kenal camtu jer.. boleh ke bahagia nanti. Abah cakap bahagia tu datang dari kita sendiri.. abah ngan mak bukan kenalpun tapi boleh kekal.. mak pula memang excited nak ada menantu... tambahan pula si dia ni memang pandai ambil hati orang tua. Kami bertunang 2 tahun dan 28.12.2003 kami bernikah...

Dan bermula episod rumahtangga, memang dia banyak mengalah. Dan macam2 lagi suka duka kami lalui bersama. Dua tahun kami kawin dan dianugerahkan seorang anak lelaki, memang comel (bagi akulah) dan 2 tahun kemudian anak perempuan pula macam dah sempurna keluarga kami tapi dalam masa yang sama kami terima dugaan kedua-dua anak kami ada masalah jantung. Perit namun kami berjaya atasinya hingga selepas enam tahun kemudian, kami dianugerahkan lagi seorang anak dan dugaan kali ni amat berat kerana kami hanya dapat bersama anak ketiga kami hanya untuk 8 hari sahaja. Mungkin ada hikmahnya.. redha sahaja dan setahun kemudian kami dianugerahkan lagi anak no 4 pula. Alhamdulillah sihat.

keluarga ku
Dalam tempoh 11 tahun, macam2 yang kami lalui, biasalah gaduh2, cemburu2 tu memang termasuklah.. dah namanya married kan.. kalau tak gaduh tu, memang something wronglah kan.. Tapi kami masih bersama, pernah dia cakap kat aku, Menyampah tapi kalau takde rindu. Gaduh2 tapi boleh gelak2 lagi. Owhh..nyampah yer.. sapa tak nyampah membebel jer kan.. tapi kalau takde sunyi pulak. hehehe.. Kami memang jenis yang cakap terus terang jadi sekarang dah takleh selindung sebab aku tahu bila kau menipu..hehehe.. samalah dengan dia. Memang kena ada tolak ansur, dan tak perlulah nak berkira sangat. Ada masalah bawa berbincang, walaupun kadang2 susah sebenarnya nak berbincang ni..(kan kan kan..)

pusara anak kami
Kami share everything, sadness..happiness.. macam-macamlah sampai berus gigipun dia tak kisah pakai aku punya..teringat masa kat Hospital masa kami terima berita kematian anak kami, biasalah kalau nangis bukan sahaja airmata yang keluar tapi air hidungpun sama.. jadi nak mengelak dari doktor jijik tengok, aku bawa saputangan dan lap semua airmata sekali dengan hidung aku tiba2 si dia ambil saputangan tu dan buat benda yang sama, masa tu aku hanya rasa sayu jer tengok dia, seboleh-bolehnya dia nak mengelak dari mengalir airmata tapi tewas juga..

Kami jarang makan berasingan pinggan, selalunya kami makan guna 1 pinggan bukan sebab malas sebab kami suka kongsi, pernah mak mertua aku tegur pinggan berlambak kat dapur, janganlah segan sangat..hehehe (segan..malas basuh pingganlah tu hihihi..) Dah terbiasa makan share, kami laki bini tak kuat makan, samalah ngan anak2 sebab tu kami slim..hahaha..(perasan) anak2 pula jenis kalau nak makan mesti bersuap jadi senang kerja guna satu pinggan suap semua orang kalau rajin aku suapkan kalau tak dia.. ha..jangan marah masih mengamalkan makan bersuap gitew... Jadi gitewlah agaknya ngape kami ni boleh bertahan sebab kami ni sama jer perangai.. dia ada kekurangannya dan akupun ada kekurangannya begitulah dengan kelebihan....Memang tu adalah jodoh.. Allah memang sediakan jodoh yang memang sesuai dengan kita. Kalau rasa tak sesuai cuba kita cermin peribadi kita dulu.. macamlah bagus sangatkan.. ok..apalah yang aku merepek ni kan.. Yang penting aku adalah tulang rusuk kirinya.

Dulu dia selalu cakap I love you dan aku jawap You too.. bila dia cakap Saya sayang Awak dan aku jawap Awak juga.. Dan aku tahu dia tak akan baca blog aku maka sekarang aku nak cakap. Saya sangat sayangkan awak.. hehehe..

  Happy Anniversary B.. Love You Always

thanks for reading this entry ^_^