Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Halaman

Rabu, 2 Julai 2014

Wordless Wednesday #12 : Selfie

Assalamualaikum w.b.t.


Selfielah sangat!

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 25 Jun 2014

Wordless Wednesday #11 : Sharing is Caring ^_^

Assalamualaikum w.b.t.


Asal muatkan.. kepala pun jadi ler..


thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 20 Jun 2014

Selamat ulangtahun kelahiran sayang...

Assalamualaikum w.b.t.

Setelah sekian lama menyepi, baru hari ni nak cerita tentang birthday anak2 mama. Dua minggu sebelum birthday, Aishah asyik sangat mengingatkan mama tentang birthdaynya. cadangnya nak ajak kawan2 untuk celebrate. Tapi mama minta Aishah supaya tak mengharap bimbang mama tak mampu nak buat. Mama takut nanti Aishah kecewa. Aishah anak yang baik dia tak kisah kalau kita-kita aje yang celebrate asal ada kek dah memadai.

Aishah dah 7 tahun dah pada 4hb May 2014

Malam sebelum birthday, Aishah senyum je. Tak sabar nak tahu hadiah dari mama dan baba. Sepatutnya mama dah nak beli dah hadiah dan kek buat Aishah tapi baba sibuk. Bila tiba harinya baba still kerja dari pagi hingga ke petang Aishah tunggu dan akhirnya dia pasrah..dengan nada sedih dia bercakap sendirian "takpelah... tak sambutpun takpe"  Sedihnya mama dengar, masa tu mama kat dalam bilik, nak pujuk Aishah, nanti dia menangis jadi mama buat tak dengar dan call baba suruh balik. Mama dan baba keluar beli kek tapi tak sempat nak beli hadiah. Sebenarnya mama dan baba nak belikan sebuah basikal sebab Aishah cemburu dah 2 kali mama belikan Asyraf basikal di harijadinya. Pertama kali Asyraf dapat basikal masa birthday 6 tahun dan kali kedua ketika 9 tahun. Masa belikan Asyraf basikal dulu Aishah juga inginkannya tapi mama suruh tunggu birthday nanti. Disebabkan dah petang jadi kami hanya sempat belikan kek jer buat Aishah. Mama dah bilang dah kat baba kalau tak belikan basikal hari tu pasti hari lain baba tak beli. Memandangkan kami cuma ada motor jer jadi kami tak dapat beli basikal tu. Baba cadangkan beli basikal tu hari Isnin nanti.

Masa dapat kek muka happy sangat tapi ambil gambar muka cam tak puas hati jer..

Bila balik dari kedai, Aishah dah siapkan table untuk kek. Aishah suka sangat kek strawberi aiskrim. Walaupun takde hadiah baginya kek tu adalah hadiah sebab masa birthday Asyraf kami belikan cheese tart jer. Malam sebelum tidur Aishah masih bermain dengan topi birthdaynya, Asyraf berbaring sebelah mama sambil berbisik "Mama tak belikan hadiah buat adik ker?" mama senyum dan cakap mama nak beli tapi tak mampu, nasib baik adik baik dia tak merungut pun bila mama tak belikan hadiah basikal macam abang. Asyraf berbisik dengan mama sebab dia tahu kalau dia bangkitkan tentang hadiah basikal pasti adik memberontak. Mama syukur sebab abang prihatin kat adiknya.

Hari Isnin 05.05.2014, mama ada appointment kat GH. Nak check keadaan baby. Masa tunggu giliran mama dan baba bercerita tentang birthday Aishah semalam. Mama dan baba rancang balik dari hospital kami belikan basikal warna pink idaman Aishah sebagai hadiah harijadinya. Tapi sayangnya doktor tak benarkan mama balik sebab mama dah dapat tanda2 melahirkan adik.. memikirkan Aishah, mama tak sedar yang mama sedang sakit nak bersalin. Dan petang tu juga Amsyar lahir. Well tahun depan kakak dan adik sambut birthday serentak la pulak.. sorang 4hb dan sorang lagi 5hb May..

Aishah & Amsyar (its the best gift ever ^_^)

Aishah still dapat hadiah tapi bukan basikal, seperti biasa baba belikan Aishah doll, comey tapi tak setanding baby Amsyar.. hehehe..

Aishah ketika birthday 6 tahun..  (pink sesaje)

Pada 07.06.2014 pula ulangtahun kelahiran Aiman.  Bila tatap gambar Aiman teringat saat2 bersamanya walaupun hanya sebentar tapi ia masih terasa. Dan 15.06.2014 dah setahun Aiman pergi meninggalkan kami, sedih sebab tak dapat melawat pusara Aiman. Mama memang nak sangat pergi sebab dah lama sangat tak melawat tapi keadaan tak mengizinkan. Pedih sungguh terasa, rindu sangat.. Al-fatihah buat wildan mama, mama harap kita kan bertemu nanti.


  

  



Rindu Aiman..

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 4 Jun 2014

Hati banyak syok...

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah.. syukur kerana masih diberi kesempatan hidup dimuka bumi ni. Moga diberi kesempatan untuk perbaiki diri lagi. Di kesempatan ini aku naklah berbeloging lagi.. ewah..! banyok cite aku nak story ni layan dululah cite sebelum cuti panjang ni ye..

Oklah aku nak cerita pasal bungkusan. Aku ni tak ramai kawan sangat. Adalah kawan tapi tak close sangat.. kesian sangat kan.. jadi kalau ada yang komen kat fesbuk ke blog ke, aku rasa syok sangat. Hinggalah suatu hari adalah seorang sahabat dari dunia blogging ni (huh.. sungguh haku bangga menyebutnya hehehe)  beri aku satu bungkusan.

Aku seronok sangat sebab belum habis bulan April semua kerja aku dah selesai. Tak sabar rasanya nak bersalin, tapi makin aku tunggu makin takmo juga baby aku keluar. Balik kerja, hubby aku tanya ada beli barang online lagi ker, almaklumlah sekarang ni beli barang pakai online, seingat aku takde la pulak aku beli barang.

Sampai rumah, wah terkejut walaupun dah tahu apa benda dalam bungkusan tu. Sebenarnya lebih kepada berbesar hati menerima bungkusan dari sahabat yang tak pernah kita jumpa. Rasa seronok sangat, mulanya takmo buka tapi buka jugak.

Hadiah istimewa buat baby dari Lydsunshine pemilik blog :::DariBintang:::

"Thanks Lyd..!!  Saya suka sangat menerima hadiah tu dan rasa terharu.. awak memang sweet.."  





Alas tilam dan bantal buatan Lyd ni, memang cantik. Jahitannya kemas dan selesa. Warna pilihan Lyd pun cantik.

Tak sabar nak bagi baby pakai, mesti cute kan.. Biasalah mak memang over.. hehehe..




Si Abang yang test dulu, siap suruh mama belikan untuk dia satu. Ni belum kakak nampak lagi, lepas abang test mama sorokan takut kalau kakak nampak mesti dia nak. Tapi makcik Intan pula tak reti simpan rahsia. Malam tu jugak dia bagi kakak tengok apa lagi kakak pun nak try jugak pastu suruh mama bagi kat dia je alas tu sebab dia nak jadikan selimut. Mama kata tak boleh sebab kawan mama buat khas untuk baby. Susah juga nak pujuk akhir kakak mengalah... ialah bukan dia nak sangat tapi cemburu sebab baby banyak baju baru.  

Kalau tak cerita tentang abang dan kakak memang tak sahkan?.. Abang sihat seperti biasa dan tak sabar tunggu kehadiran adik barunya. Kakak pula makin manja tapi cara kakak nak ambil perhatian buat mama pening arrr.. tapi mama tetap sayangkan semua anak mama k..

ironman dan batman ni untuk adik katanya....


Kakak tak check-up lagi lepas ni, sebab kakak dah sihat... ^_^

28.04.2014 adalah hari Aisyah buat check-up untuk jantungnya. Alhamdulillah Aishah dah sihat, jantung Aishah dah ok, walaupun menurut doktor ada sikit bocor kat injapnya tapi ia tak memudaratkan.. Aishah dah sembuh sepenuhnya.. Alhamdulillah..syukur padaNya! 

Kerja kat office pun tak banyak bolehlah cuti dengan aman.. wow! banyak perkara menyenang hati berlaku, hati pun banyak syok.. Alhamdulillah...

Ada lagi berita gembira tunggu....






"Acik Lyd, caye dah guna dah alas tilam tu, wat alas tilam sepital.. misi suke angat kat caye sebab tulah ia tahan caye lama2 kat wad.."











Sorrylah cerita aku campur aduk cam rojak... kalau tak faham, buat2 faham jelah yea.. K, Bye!

thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 4 April 2014

Alahai Si Aishah...

Assalamualaikum w.b.t.

Lama tul tak update pasal dua orang budak ni kan..

Abang tolong adik wat homework, seronok si adik..

Baru-baru ni balik kerja nampak Aishah tengah main depan rumah dengan 2 orang anak cina, lepas tu Asyraf balik dan terdengar Asyraf bercakap dalam bahasa cina dengan budak2 tu. Wah, dah pandai berbual dengan bahasa cina dah sekarang ni. Seperti biasa kalau mama tanya kenapa mama suruh cakap bahasa cina Asyraf kata tak reti. Jawapnya si Asyraf kalau Abang cakap ngan mama macamlah mama faham.. adoi ye tak ye gak kan..kan dah kena..hihihi.. Lain pula Aishah suka benor cakap cina tapi selalu kena tegur ngan Asyraf.. "Adik jangan cakap boleh, orang cina pun tak faham apa adik cakap mana ada perkataan tu.." - ( ha.. nampak tak betapa konfidennye Aishah, dia peduli apa orang nak kata janji dia happy..) Tengah main, biasalah budak2 ada jer yg tak pueh hati.. dengar Asyraf suruh anak cina tu balik tapi dalam bahasa cinalah.. yang si adik ni mencelah "Nǐ bùyào datang lagi.." awak jangan datang lagi lah tu.. rasa cam kelakar je dengar diorang gaduh tapi jangan salah sangka bukannya mereka bermusuh, mereka tetap kawan malah kami memang rapat walaupun mereka bangsa cina tapi baik.. kadang2 kalau Intan tertinggal kunci jiran cina tu yang bagi tumpang duduk dalam rumah dia sementara baba balik tengahari, dan kadang2 saya tinggalkan kunci kat aunty tu untuk berikan pada Intan bila Intan terlupa nak bawa kunci rumah. 

Beruntung Aishah sebab bila dia tak reti buat homework dalam bahasa cina, Asyraf akan tolong. Masa Asyraf dulu tak ada yang tolongpun kena belajar sendiri. Walaupun bergaduh dengan adik, tapi si abang tetap akan tolong adiknya. Syukur sangat.. malah cikgu tuisyen pun pesan supaya abang ajar adik sebab adik ni lemah sikit bahasa cina ni, berlakon je lebih.. 

Sentuh bab berlakon ni, Aishah ni suka sangat main cermin mata. Satu hari dia pakai cermin mata abang dia, katanya pandangan dia jelas sangat bila pakai cermin mata, yang mama ni memang tak suka tengok dia main cermin mata takut nanti elok2 mata tu tak pasal2 jadi rabun. Suatu hari, Aishah cakap cikgu tuisyen suruh cek mata kebetulan mama part time jadi dekat ngan kedai cermin mata.. bila cek mata.. Ya Allah.. terkejut mak, power Aishah lagi tinggi dari Asyraf dan memang kena pakai speklah jawapnya silau mata Aishah pun tinggi jugak. Bukan cikgu tuisyen je, cikgu sekolah kebangsaan pun siap bagi pesanan suruh bawa Aisyah ke klinik untuk cek mata. Kadang2 terfikir juga silapnya aku ni, bila anak terlalu independent buat kita lupa bagi perhatian penuh kat dia. Harap aku akan lebih alert lagi. 

Faktor genetiklah tu, mama dan baba pun rabun, abangpun sama jadi tak terkejutlah bila adik rabun, cuma macam kesian jer sebab kecik2 dah nak kena pakai spek kan. Bertambah matanglah rupa si Aishah ni, selama ni ramai yang ingat Aishah kakak dan Asyraf adik, even tokey cermin mata tupun ingat Aishah ni kakak. Bila nak perkenalkan dengan makcik2 Aishah mesti cakap, saya darjah satu, abang saya darjah tiga.. tapikan Aishah lepas ni mama dah tak boleh panggil Aishah adik sebab tak lama lagi baby dah nak lahir. Aishah kekalkan panggilan adik kat diri dia sebab adik Aiman tak bersama kami tapi bagi mama Aiman sentiasa bersama kami at least dalam kenangan dan juga doa. Makin dekat waktu nak bersalin makin membuak rindu ni kat Aiman, setiapkali pergerakan si kecil dalam perut ni terasa, dan timbullah kenangan saat2 melahirkan Aiman hingga hari pemergiannya.. Dah 9 bulan berlalu terasa macam semalam jer... tersenyum dan menangis sendirian dibuatnya. 

Sekarang ni dah nak masuk 33 minggu.. Doakan yang baik2 untuk kami ye kawan2. Terima kasih banyak2lah pada yang sudi mendengar luahan ku ini, walaupun memboringkan korang tetap berkunjung. Terasa dihargai sungguh. Nanti kita update pasal baby dalam perut ni k..(cewah bajet ada yang nak bacalah tu..)

thanks for reading this entry ^_^