Tanganku akan hancur di dalam tanah, yang kekal hanya tulisanku di atas buku.....Mujurlah sesiapa yang membaca tulisan aku, doakan keselamatan aku dari azab (api neraka). ~Imam Shafie~

Halaman

Jumaat, 4 April 2014

Alahai Si Aishah...

Assalamualaikum w.b.t.

Lama tul tak update pasal dua orang budak ni kan..

Abang tolong adik wat homework, seronok si adik..

Baru-baru ni balik kerja nampak Aishah tengah main depan rumah dengan 2 orang anak cina, lepas tu Asyraf balik dan terdengar Asyraf bercakap dalam bahasa cina dengan budak2 tu. Wah, dah pandai berbual dengan bahasa cina dah sekarang ni. Seperti biasa kalau mama tanya kenapa mama suruh cakap bahasa cina Asyraf kata tak reti. Jawapnya si Asyraf kalau Abang cakap ngan mama macamlah mama faham.. adoi ye tak ye gak kan..kan dah kena..hihihi.. Lain pula Aishah suka benor cakap cina tapi selalu kena tegur ngan Asyraf.. "Adik jangan cakap boleh, orang cina pun tak faham apa adik cakap mana ada perkataan tu.." - ( ha.. nampak tak betapa konfidennye Aishah, dia peduli apa orang nak kata janji dia happy..) Tengah main, biasalah budak2 ada jer yg tak pueh hati.. dengar Asyraf suruh anak cina tu balik tapi dalam bahasa cinalah.. yang si adik ni mencelah "Nǐ bùyào datang lagi.." awak jangan datang lagi lah tu.. rasa cam kelakar je dengar diorang gaduh tapi jangan salah sangka bukannya mereka bermusuh, mereka tetap kawan malah kami memang rapat walaupun mereka bangsa cina tapi baik.. kadang2 kalau Intan tertinggal kunci jiran cina tu yang bagi tumpang duduk dalam rumah dia sementara baba balik tengahari, dan kadang2 saya tinggalkan kunci kat aunty tu untuk berikan pada Intan bila Intan terlupa nak bawa kunci rumah. 

Beruntung Aishah sebab bila dia tak reti buat homework dalam bahasa cina, Asyraf akan tolong. Masa Asyraf dulu tak ada yang tolongpun kena belajar sendiri. Walaupun bergaduh dengan adik, tapi si abang tetap akan tolong adiknya. Syukur sangat.. malah cikgu tuisyen pun pesan supaya abang ajar adik sebab adik ni lemah sikit bahasa cina ni, berlakon je lebih.. 

Sentuh bab berlakon ni, Aishah ni suka sangat main cermin mata. Satu hari dia pakai cermin mata abang dia, katanya pandangan dia jelas sangat bila pakai cermin mata, yang mama ni memang tak suka tengok dia main cermin mata takut nanti elok2 mata tu tak pasal2 jadi rabun. Suatu hari, Aishah cakap cikgu tuisyen suruh cek mata kebetulan mama part time jadi dekat ngan kedai cermin mata.. bila cek mata.. Ya Allah.. terkejut mak, power Aishah lagi tinggi dari Asyraf dan memang kena pakai speklah jawapnya silau mata Aishah pun tinggi jugak. Bukan cikgu tuisyen je, cikgu sekolah kebangsaan pun siap bagi pesanan suruh bawa Aisyah ke klinik untuk cek mata. Kadang2 terfikir juga silapnya aku ni, bila anak terlalu independent buat kita lupa bagi perhatian penuh kat dia. Harap aku akan lebih alert lagi. 

Faktor genetiklah tu, mama dan baba pun rabun, abangpun sama jadi tak terkejutlah bila adik rabun, cuma macam kesian jer sebab kecik2 dah nak kena pakai spek kan. Bertambah matanglah rupa si Aishah ni, selama ni ramai yang ingat Aishah kakak dan Asyraf adik, even tokey cermin mata tupun ingat Aishah ni kakak. Bila nak perkenalkan dengan makcik2 Aishah mesti cakap, saya darjah satu, abang saya darjah tiga.. tapikan Aishah lepas ni mama dah tak boleh panggil Aishah adik sebab tak lama lagi baby dah nak lahir. Aishah kekalkan panggilan adik kat diri dia sebab adik Aiman tak bersama kami tapi bagi mama Aiman sentiasa bersama kami at least dalam kenangan dan juga doa. Makin dekat waktu nak bersalin makin membuak rindu ni kat Aiman, setiapkali pergerakan si kecil dalam perut ni terasa, dan timbullah kenangan saat2 melahirkan Aiman hingga hari pemergiannya.. Dah 9 bulan berlalu terasa macam semalam jer... tersenyum dan menangis sendirian dibuatnya. 

Sekarang ni dah nak masuk 33 minggu.. Doakan yang baik2 untuk kami ye kawan2. Terima kasih banyak2lah pada yang sudi mendengar luahan ku ini, walaupun memboringkan korang tetap berkunjung. Terasa dihargai sungguh. Nanti kita update pasal baby dalam perut ni k..(cewah bajet ada yang nak bacalah tu..)

thanks for reading this entry ^_^

Jumaat, 10 Januari 2014

pregnancy - twenty weeks

Assalamualaikum w.b.t.

06.01.2014 appointment day. Hari tu memang mendebarkan..seminggu sebelum tu hati dilanda kerisauan bila saya pergi scan dan doktor beritahu jantung baby berdenyut perlahan dan kelihatan besar sedikit dari sepatutnya. Doktor minta agar saya bersabar sebab sebelum ni anak2 memang dah ada heart diseases kan. Sebenarnya macam2 saya fikir, saya tak mahu baby ni menjadi beban dan tak mahu menganggap dia beban. Sedih sebab baby Aiman tak dapat bersama kami tapi bersyukur sebab baby Aiman sekarang di sisi Allah. Saya selalu bercakap dengan baby dalam kandungan ni dan mohon agar Allah sembuhkannya dan saya bersedia terima apa saja dan akan berusaha selagi boleh untuknya. Seronok tengok Asyraf dan Aishah berbisik dengan adiknya yang masih dalam perut ni. Bila ditanya apa yang mereka bisikkan masing2 hanya tersenyum.. Timbul rasa seronok dan tak sabar menunggu kelahiran baby ni. Kerisauan tu dah beransur pulih, hanya kegembiraan dan rasa teruja sahaja yang menyusul kini. Tambahan pula kandungan yang hanya 20 minggu ni, dah terasa dah baby menendang. Aktifnya sekecil tu. Pagi tu, saya ke MFM dengan penuh debar. Mulanya saya discan oleh MA, menurut MA kesemuanya kelihatan normal, dari segi denyutan dan saiz jantung memang normal. MA menunjukan rupa bentuk baby, ianya dah sempurna. Masih samar, namun wajahnya kelihatan iras2 abang2nya. Bila saya tanya jantina baby MA kata dia tak sempat cek tapi rasanya lelaki.

Beberapa jam kemudian Dr Baskaran (Pakar O&G) datang. Dia tanya nurse, mother ada heart disease tak. Saya jawap tak tapi Dr Basakaran cakap muka saya macam muka heart disease dengan nada bergurau nak je balas cakap dia, bukan heart disease tapi broken heart hihihi.. Hasil pemeriksaan, keadaan baby normal tiada tanda2 heart disease, saiz dan denyutan jantungnya normal tidak seperti yang dikatakan doktor2 sebelumnya. Dr Baskaran tanya sama ada dah tahu ke jantina baby, saya yang tak yakin dengan jawapan MA tadi cakap tak tahu. Dan Dr Basakaran kata its a boy. Alhamdulillah berkat doa semua, baby ni sihat dan aktif. Terima kasih pada yang sudi mendoakan baby ni. Sesungguhnya Allah maha penyayang. Gembira.. dari mula keluar dari bilik tu hingga ke parking kereta saya tak habis2 ucapkan alhamdulillah sambil tersenyum gembira. Babapun turut gembira. Pada mulanya kami memang dah bersetuju nak buat chromosome test tapi rasanya tak perlu sebab Dr Baskaran kata saya tak perlu buat fetal echo di IJN sebab dia dah pastikan jantung baby kelihatan normal, dia hanya akan refer saya di IJN jika dia dapati ada keraguan sahaja. Jadi saya dah cancelled kan appointment di IJN, pegawai IJN tanya siapa yg mengesahkan baby ok, bila saya sebut Dr Baskaran dan dia bersetuju, mesti mereka sudah kenal dengan Dr Baskaran kan.. Saya yakin juga dengan Dr Baskaran ni sebab masa kes baby Aiman, hanya Dr Baskaran sahaja yang kata jantung Aiman kelihatan seperti ada masalah tapi doktor lain kata normal, bila Aiman lahir, memang Aiman ada masalah jantung dan kini Doktor lain ada yg kata tak jelas, seperti ada keraguan di jantung baby tapi Dr Baskaran kata tiada keraguan ia seperti normal. Dan sudah pasti dia adalah boss di MFM kan.. jadi Dr Baskaran meyakinkan saya jantung baby normal for now dan another 4 weeks whenever dia free, dia nak tengok lagi. Tak kisahlah saya dahpun gembira dan tak risau lagi. Sekarang ni saya nak jaga diri baik2 dan nak happykan diri saya supaya si adik akan happy nanti. Ok adik, happykan diri ok, tendanglah perut mama ni sebab setiap tendangan adik buat mama happy..

Disebabkan kami datang awal, jadi sempatlah saya balik office dan meneruskan tugas seperti biasa dan borang cuti saya ambil balik dari meja boss, tak jadi ambil cuti sebab tak perlu ke IJN lagi. 

Sekarang ni banyak kerja kat office, sudah 20 weeks pregnancy saya masih tak berani nak beritahu boss yang saya ni pregnant. Bayangkan dulu saya cuti bersalin masa waktu kemuncak untuk buat Account dan masa tu kena buat pengiraan untuk Tax. Boss saya terpaksa buat kerja sendiri. Saya rasa bersalah tapi nak buat macamana dah tu perkara biasa bagi seorang majikan. Bos sepatutnya cari pengganti. Sekarang ni tu jadi masalah pula bagi saya. 

Minggu ni sibuk sangat dan boss selalu suruh datang dekat dia, perut saya makin besar sedang buat kerja tiba2 boss terpandang perut dan tanya saya "Nita, are you pregnant again..?" terkejut.. kantoi sudah. "Yes, sorry I'd try to tell you earlier tapi don't know how, I ingat nak beritahu masa I hantar leave form tapi tak sempat" boss tanya bila due dan muka dia berubah benggang sebab due date saya sama dengan bulan kemuncak account. "You know, you takde I susah kan." saya cuma kata "Yes, I know.." Boss pandang muka saya dan saya tak tahu nak kata apa lagi "You should plan.." dan lepas tu saya dok dengar boss mengeluh dan hari tu dia moody, semua benda jadi serba salah. Saya rasa down sangat masa tu. Dalam hati kata tak kisahlah kalau dia nak pecat ke apa, saya redha.. saya harap Allah bersama-sama saya dan permudahkan segala urusan. Macam nak nangis je, tapi saya yakinkan diri baby ni bukan beban dia anugerah.. Rezeki datangnya dari Allah. Bersangka baik dengan Allah.. pun begitu saya masih rasa happy sebab dalam minggu ni saja segala yang terbuku di hati dah diluahkan dan saya tak perlu risau nak slow talk dengan boss pasal pregnancy ni dan saya akan siapkan semua Account secepat yang mungkin. 

Kawan-kawan yang sudi singgah, doakan saya ye, moga segala urusan dipermudahkanNya.

thanks for reading this entry ^_^

Isnin, 6 Januari 2014

School Time : Aishah dah darjah satu..

Assalamualaikum w.b.t.

Sekejap jer masa berlalu, sekarang Aishah dah masuk darjah satu..31.12.2013 hari orientasi sekolah. So malam ni kita test baju sekolah k..

Kalau ikutkan Aishah dia taknak pergi sebab abang tak pergi, dia nak ke sekolah hari Khamis ni sama2 ngan Abang. Takleh nak ikutlah kehendak dia sebab semalam 30.12.2013 ada orientasi sekolah Agama tapi sebab mama ni pelupa jadi tak pergilah jawapnya, jadi nak taknak hari ni kena pergi jugaklah kan.

Jom layan gambar diorang..

Test uniform.. Baju kurung sekolah ni Maktok sponsor siap jahitkan 3 pasang baju sekolah Kebangsaan dan 3 kain merah untuk sekolah Agama serta 3 helai tudung.. baba belikan kasut ngan stoking jer.. Alhamdulillah...rezeki

Kasut sama saiz, nasiblah baba dia pilihkan jadi tak sama jenis, kalau tak mesti tertukar nanti..


GTS - Gang Teksi Sekolah katanya.. (baba bawa teksi..hihihi)


Bag tahun lepas, sebab Aunty Bee Cheng (kereta sewa) tak kasi bawa bag jenis ni masa tadika jadi bag ni jarang digunakan so this year Aishah akan membelasahkannya bag ini nanti...masih untung di situ 

Asyraf.. rambut kasi potong esok,.. Umi telah menyeponser 2 helai kemeja sekolah.. seluar sekolah masih baru.. baru 1/2 tahun pakai..hehehe dok payoh beli lagi kot.. (dah mula membahilkan diri nampak..bukan kedekut tapi jimat)

Alhamdulillah.. untung mama dapat anak macam Asyraf ni, tak kisah pakaian lama asal dapat buku tulis baru dah ok katanya.. sungguh terharu. Tahun ni Asyraf dah masuk darjah 3. Masih bertanya mama bila nak tukar sekolah melayu.. jawapan mama Asyraf kan bijak takyah tukarlah hehehe..

Betapa cutenya Asyraf masa darjah 2. kelihatan begitu kecil sekali antara yang lain..
(Ma.. nape Abang pendek ha...?? - sebab Abang tak suka melompat..thihihi)


Si comel ni..Ais krim memanjang.. kalau di rumah 2 kali sehari kat sekolah ni pun dia belasah Ais krim juga..

Pagi2 mama dah mengaum.. mana taknye susah benar nak bangun anak dara ni.. Masa tadika dulu bolehlah kan.. Sekolah Kebangsaan ni jangan harap.. Jam 5 pagi semua kena bersiap dah, kalau tak lewatlah diorang ke sekolah nanti. Dahlah jalan kat KL hari2 jam. 


masa orientasi darjah satu..sesak ngan parents.. masing2 nak membayar yuran, sekali ambil buku latihan dan teks..


Sebab lambat benor nak mendaftar jadi Aishah dimasukkan dalam kelas 1U

TPM melawat sekolah.. terselit jugak gambar si Aisyah.. (lepas TPM balik wartawan Astro Awani sibuk cari parents nak interview, datang kat mama, mama jawap phone call dan baba pula cakap dia cuma ambil budak2 sekolah balik jer.. ada parents siap larikan diri lagi..semuapun takmo glamer hihihi )

Graduan Joykid..

Tak sempat nak buat entry tentang Concert dan Graduation Day 2013 tempohari macam concert abang Asyraf dulu, masalah kamera mama hilang dan bateri handphone low jadi tak sempat nak ambil gambar kenangan. Cd concert pulak tu takleh nak copy gambar jadi tak dapat mama nak ceritakan kemeriahan hari tu.. sorry.. Tapi hari tu mama sempat tengok Aishah dan kawan-kawan nanyi lagu nasyid dan berlakon walaupun watak Aishah kecil tapi mama dah bangga dah tengok anak mama atas stage. Tambahan pula tengok Aishah ambil piala dan sijil dari Teacher Zana. Aishah belajar di Tadika Joykid selama 3 tahun. Memang rasa terhutang budi sungguh dengan guru2 Aishah terutama Teacher Zana yang baik hati didik Aishah ni. Terima kasih Teacher Zana dan semua..



Si ceria Aishah..

Aishah sayang, mama sangat2 sayang Aishah walaupun mama selalu marah Aishah. Mama marah sebab mama sayang, mama nak Aishah jadi anak yang baik. Semoga Aishah jadi anak yang solehah dan bijak. Mama love you always.. ^_^

Sekarang ni Aishah dah start sekolah pagi dan sekolah Agama sebelah petang. Maka tidurnya menjadi awal. Mungkin sebab kepenatan. Aishah juga dah mula tuisyen hari Jumaat dan Sabtu.

To all my kids, all the best!

thanks for reading this entry ^_^

Khamis, 26 Disember 2013

Selamat Pengantin Baru Mama Eyda. (^_^).

Assalamualaikum w.b.t.

Ingat lagi tak entry Selamat Bertunang Mama Eyda (^_^) dan pada 21.12.2013 maka terjalinlah sudah satu ikatan sah antara Eyda dan Saiful..kini entry ini bertajuk Selamat Pengantin Baru Mama Eyda (^_^) ha..gitew..

Ok, setelah 5 bulan menjalinkan tali pertunangan sekarang mereka sah sebagai suami isteri. Moga menjadi pasangan yang soleh dan solehah.. Bahagia hingga ke Jannah..



Selesai akad nikah..bergambar kenangan ngan Mak Jah..

 ahli keluargaku, namun masih ada yang tak hadir sebab jauh...(takpe ada rezeki kita berkumpul ye) Abah ditemani cucunya yang becok tu, pasti mak gembira bila melihat ni..(Al-fatihah.. rindu mak sangat-sangat.. )

Ramaikan ahli keluargaku, makcik2 kat kampung cakap nasib baik, adik-beradik awok ramai, senang kerja. Ya, Alhamdulillah, mokcik.. kami ni bertuah sangat. Anak bujang abah ramai, menantu lelaki pun ada, jadi setakat pasang khemah takde hal lah. Yang bestnya yang buat pelamin dan hias bilik pengantin anak bujang abah jugak buat, tak lain tak bukan si Zainal yang popular dengan panggilan Jene bukan Jane ok! sebut gune loghat Mentakab bukan omputeh, Si Zuljalani nama KL Zul kalau kat kampung Jala dan Adnan pula kami panggil Wira, dan Amran jadi Remy (hok ni macam bandor sikit).. Along dan adik ipar kami Zahari, my hubby tak dapt datang koje takde cuti. Jadi anak lelaki buat kerja kat luar, angkat-mengangkut semua serah kat mereka tapi Jene buat gak cuma sebab dia ada kebolehan menghias maka dia dan kawannya buat pelamin, dan menghias bilik pengantin. Bagi aku, hasil kerjanya memang cantik. Lepas tu kami tolong Jene hias barangan hantaran. Bedah pula menggunakan khidmat solekan dari kawan Jene. Mudah kerjakan. 

Pada hari kenduri, masing2 ambil part sebab kami tak guna catering jadi bab2 melayan tetamu dan menyambut tetamu serta macam2 lagilah semuanya adik-beradik buat. Tapi jiran2 kamipun banyak membantu, pakcik2 dan makcik2 kat Taman Bukit Bendera memang baik hati sebab sudi bantu. Tukang cuci pinggan mangkuk diserahkan kepada Remy and the gang. Hensem2 semuanya budak2 tu tapi sorry gambor takde pasal cameraman hanya memberi tumpuan kepada pelakon utama jer..

siapa yang gelabah ni sebenarnya..??

Bab paling gelabah masa nak sambut pengantin lelaki.. Alamak camner ni, tiada pengalaman...minta tolong makcik, "camner ni makcik, pengantin lelaki dah datang nu.. guane nak sambut?"  sebab takde pemain kompang minta DJ pasang musik kompang. Oklah, walau macam kekok je rasa tapi kita buat jugak, nasiblah makcik2 tu tolong kan.. Majlis ala kadar jer tapi bolehlah.. ada yang sudi datang, itu dah buat kami bersyukur sangat. Ada juga sahabat kami yang dari kecik2 datang tolong. Aku macam biasalah tak kuat sangat, jadi bila dah nak petang tetamu dah mula kurang, kerja pula melambak dan aku pula tertidur kat bilik pengantin sebab mata dah berpinar, mak buyunglah katakan. 

Malam pula ada majlis doa selamat buat pengantin dan juga arwah mak, mengalir juga airmata ni.. rindu.. Dan selamatlah segalanya. Alhamdulillah, selesai sudah majlis kawin anak perempuan abah, masih ada 4 orang anak dara abah tunggu turn. Pak Mat, adik abah adalah pak sedara kami yang sentiasa ada bila kami perlukannya. Terima kasih Pak Mat sudi bantu samalah ngan Mak Jah terima kasih juga. Saudara kami, adik-beradik abah dan mak serta nenek kami datang juga meraikan hari besar ni terima kasih. Kami hargai jasa mereka yang sudi bantu dan datang meraikan hari ni, hanya Allah yang dapat membalasnya.   


Saja ambil gambar ni, pakaian sponsored by Eni, saja je taw..dia punya pink lain dari yg lain... yang coklat buat aku ngan k.long, warna untuk mak2 gitew..., tapi tak adil nora biru tapi dia mak2 juge hihihi.. yang lain dark blue dan purple.. walaupun mak2 tapi kami dipaksa qiyomi gak..(wei giyomi tu hapee??? - sori aku blur jap..). Kat belakang tu si kecik Aisyah, dan tiga dara sunti iaitu Intan dan anak sedaranya Siti dan Ira (anak Along)

Alalala....romantiklah konon.. pasangan ni sporting kalau bergambar.

Pagi Ahad tu, aku ziarah pusara mak dan atuk.. terasa sebak sebab mak tak bersama kami. Moga Allah cucuri rahmat ke atas roh mak dan atuk. Aku teringatkan atuk sebab pagi sebelum majlis aku, Eni, Aishah dan Abah sempat bersarapan digerai feberet Abah, masa tu aku tengok Aishah dan Abah jalan berpimpin tangan, teringat masa aku kecik2 dulu bersarapan dengan atuk kat gerai feberet atuk kat Kerdau. - Al-Fatihah..

Ok, Saiful welcome to our family. Dalam gembira ada sedih juga. macam filem hindustan kan.. aku dapat family baru tapi hilang best friend sebab sekarang dia dah ada best friend baru..huhuhu..

Selamat Pengantin Baru Dik, Semoga Bahagia Selamanya

thanks for reading this entry ^_^

Rabu, 18 Disember 2013

Perkembangan Kesihatan Asyraf dan baby

Assalamualaikum w.b.t.

Kalau sapa2 ingat dulu mama ada kata nak ceritakan pasal Asyraf yang nak dipinjamkan oleh Doktor GHKL untuk digunakan oleh doktor2 senior untuk exam bagi mendapatkan jawatan Pakar. (lebih kuranglah kot Asyraf ni bagai kertas ujian untuk doktor2 tu hehehe) Masa dapat offer tu bulan Ramadhan hampir nak raya dah. Ok, exam day jatuh bulan Oktober dan masa tu Asyraf terpaksa ambil cuti sehari dan mama juga. Pada mulanya doktor ada tawarkan MC tapi mama taknak sebab mama baru jer ambil MC almaklumlah masa tu early pregnancy. Macam kelakar jer, bila doktor kata kami kena duduk dalam satu bilik sebab para doktor yang nak ambil exam tu ada kat luar, takut kertas periksa bocor katanya. Asyraf suka jer jadi bahan exam. Malah siap bercerita pasal reaksi para doktor yang ambil exam tika tu. Rupanya ramai yang ambil bahagian. Masih ada patient yang masih follow up kat GH tapi Asyraf follow-up kat IJN sahaja. Asyraf ambil bahagian untuk 2 sesi, Sesi pagi dan petang ada 6 orang doktor kesemuanya yang memeriksa Asyraf. Dari sarapan pagi hingga minum petang kami ditanggung oleh GHKL dan juga dapat upah sebanyak RM200. Alhamdulillah. Seronok Asyraf masa tu, tapi Asyraf ni baik hati dia hanya gunakan duit tu untuk beli mainan murah je, walaupun masa tu dia nak sangat beli robot yang harganya RM190. Asyraf beli Bidaman (betul ke ejaan?) harga dalam RM17 dia beli dua, satu lagi dia kasi adik. terharunya mama, kesianpun ada. Anak soleh mama.

Cerita pasal doktor2 tu takyah ceritalah kot sebab biasalah Doktor, semuanya terer2 belaka tapi ada gak yang macam tak berapa nak confident. Harap mereka semua dah berjaya.

Asyraf dapat sijil

Ok, ni cerita pasal pacemaker Asyraf. 11.12.2013 hari tu ada temujanji kat IJN. Biasalah tunggu punyalah lama sebab ramai orang. Masa tu mama sempat berborak dengan sorang ibu patient, anak diapun nak cek pacemaker dan rasa seronok pula dengar sebab anaknya sebenarnya dah buang pacemaker bulan lepas. Anak tu hanya pakai pacemaker hanya untuk 5 tahun jer dan anak ni juga ada masalah pembuluh darah sempit macam kes Aiman. Rupanya betullah masih boleh direpair kalau pembuluh darah sempit cuma Aiman dipilih untuk menjadi ahli syurga. Bila Doktor dah periksa, doktor kata perkembangan Asyraf seperti biasa takde masalah segalanya normal. Baru je mama nak tanya doktor ada kemungkinan tak Asyraf tak perlu pakai pacemaker lagi tapi soalan tu tak terkeluar sebab doktor kata buat masa ni jantung Asyraf 100% guna pacemaker. Nampaknya jantung Asyraf memang bergantung pada pacemaker. Lagi 3 tahun Asyraf nak kena tukar pacemaker lagi. Takpelah Asyraf asal Asyraf sihat mama dah happy sangat.

Doktor yang memeriksa Asyraf namanya Dr Asri, doktor ni baik orangnya, dulu pernah tanya Dr Asri pasal kandungan mama, nak tahu tentang jantung Aiman, Dr Asri dah nak beri appointment untuk buat fetal echo tapi mama cakap tak perlu sebab masa tu terfikir mesti mahal belanjanya. Kali ni, mama ada juga ceritakan pada Dr Asri pasal Aiman, dan Dr Asri terus call Doktor yang buat fetal echo dan dapatkan appointment untuk mama. Dah dapat appoinment, dan bertanya kat kaunter berapa agaknya bayaran nak dikenakan. Biasalah diorang cakap, puan kena sediakan RM500 deposit. Mahal jugak. Mama tanya kalau ada surat dari GH macamana? Kerani tu cakap kena sediakan surat dari pakar baru Unit Taksiran dapat bantu. Lega rasanya...(ibu patient tu ada kat sebelah masa tu, dia terkejut sebab kitorang kena bayar kat IJN. takde GL ker, kerja swasta jer mana nak ada. Untunglah mereka buat operation banyak kalipun semuanya for free.. takpelah rezeki masing2 kan..)

Oh ye, lagi satu gigi Asyraf dah luruh hehehe.. kali ni dia cabut sendiri. Budak bijak ni cakap kawan dia kata, kawan dia dapat duit singgit tooth fairy kasi sebab kawan dia letak gigi bawah bantal. Asyraf cakap kat mama, mesti mama kawan dia tukarkan gigi tu dengan duit kan.. sambil tergelak sebab kawan dia masih percaya tooth fairy yang ambil. Emm.... layan jelah sebenarnya kita takleh galakkan anak percayakan benda2 yg karut ni kan.. Asyraf sebelum tidur cakap kat mama "gigi Abang bawah bantal tau.." dengan harapan mama buat benda yang sama mama kawan Asyraf buat.."Jangan harap okey! takde maknanya mama nak jadi tooth fairy hahaha.."

Ok, pasal perkembangan baby. Sebelum ke IJN pada 09.12.2013, mama ada buat detail scan, kali ni bukan MA yang buat tapi seorang doktor perempuan, tak sempat tanya nama. Lepas baca history medical kat Dr Baskaran, Dr Baskaran hanya cakap satu ayat "Chromosome Test," dan terus berlalu. Pastu bila doktor perempuan ni cek jantung baby, dengar dia cakap "O..O.." dengan nada cam suspen, mama tengok muka doktor tu, terus doktor tu cakap. "I tak reti tengoklah sebab baby masih terlalu kecil" then dia cakap kat seorang doktor lelaki, "Boss tolong tengokkan, I tak reti tengok" Bila doktor tu scan pulak doktor perempuan tu cakap "I rasa jantung baby perlahan..." (perlahan!!!) dan doktor lelaki tu cakap baru 16 minggu tak jelas lagi dan doktor lelaki tu suruh scan lagi 2 minggu. Mama minta lagi 4 minggu sebab cuti dah takde. Kesemua doktor tu minta buat Chromosome Test. Katanya sebab faktor umur dan sejarah anak. Yang tak bestnya kalau doktor scan kali ni ialah macam tak jelas dan tak banyak penerangan jantinapun tak kasi tahu. Bila semua doktor keluar, nurse dan MA perpadangan sesama sendiri then seorang nurse cakap Ok, siap nanti datang lagi 2 minggu. Mama tanya nurse baby camner, baru nurse cakap perkembangan baby normal, semuanya ok cuma jantung tu kena tunggu lagi 2 minggu sebab sekarang tak nampak lagi. Kemudian Doktor lelaki tadi masuk balik then macam terkejut "eh, dah sudah, I tak buat measure lagi.." Nurse tu kata dah buat dah, doktor perempuan yg mula2 tadi buat. then nurse tu cakap kat Doktor lelaki tu "kan doktor nak cek lagi sekali kan 2 minggu nanti.." 

Mama balik dengan rasa tak puas hati sebenarnya. sebab masa Aiman hari tu diorang cek, hingga mama nampak semua dari muka, jari jemari serta jantina, cuma mereka acuh tak acuh bab jantung jer.. terkilan juga bila sebelum jumpa doktor ada nurse cakap masa Aiman hari tu memang Dr Basakaran ada rancang nak buat fetal echo kat IJN. perkara dah berlalu, harap kali ni lebih berhati-hati. Baba memang taknak dengar yg negative. Dia suruh fikir positive jer. Baba tak ikut masa tu.

Bila balik dari IJN, mama rasa macam nak buat cepat jer detail scan tu, sebab kerisauan yang menjadi-jadi. Mama ada hubungi MFM mulanya nak tukar tarikh temujanji tapi tak tercakap just minta supaya Doktor pakar buat surat untuk buat fetal echo kat IJN. Nurse tu suruh datang pada hari temujanji dan bincang ngan doktor.

Pasal Chromosome Test tu, mama ada juga buat beberapa panggilan untuk dapatkan discount tapi Unit Taksiran HKL cakap, test tu bukan dari HKL tapi dari klinik dalam HKL maka kena buat bayaran penuh dan mereka tak boleh bantu. Jadi nampaknya tak buatlah kot. Bila fikir balik memang nampak penting tapi kalau ia boleh menyelamatkan nyawa sudah pasti pihak kerajaan akan tolong betul tak?.. tapi bila tanya Dr Ina, dia cakap perlu tu perlu.. tapi mama boleh pilih supaya tak buat. Sebab yang penting sekarang ni jantung tu. Kalau buat test tu dan dapat tahu ada masalahpun bukan boleh buat apa, mesti tunggu baby lahir kan.. Ntahlah... Ikut nasihat baba, kita terima jer apa yang Allah nak beri. Tapi mama akan buat fetal echo..Tak sabarnya nak tunggu 06.01.2014. Harap semuanya ok.

ni pic scan dengan Dr Ina, sebelum jumpa Doktor kat MFM

Masa ni, Dr Ina scan cakap semuanya ikut perkembangan dan jantung baby juga berdenyut laju. Jantung baby mesti laju dari jantung ibu, itu baru normal. kalau perlahan mungkin ada problem.. tu yang buat mama risau bila dengar Dr GH tu cakap jantung baby slow..

Tulah jadinya kalau suka sangat cari info... cuba buat biasa2 jer kan tentu takyah nak risau2 bagai.. 

 thanks for reading this entry ^_^